Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν νέο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετώπισαν την Δευτέρα την αντίσταση των υπέρ των πυρηνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν θα υποστήριζαν έναν στόχο που αποκλείει την ατομική ενέργεια.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν αντίθετες απόψεις για την πυρηνική ενέργεια και οι πολιτικές διαμάχες για την πηγή ενέργειας έχουν καθυστερήσει τα πρόσφατα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και την προώθηση της μετάβασης της Ευρώπης σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ενώ οι πυρηνικοί σταθμοί δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, παράγουν τοξικά απόβλητα που ορισμένες κυβερνήσεις και ακτιβιστές λένε ότι σημαίνει ότι η ατομική ενέργεια δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως πράσινη.
Τα σχέδια για τον καθορισμό ενός στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2040 έχουν προκαλέσει ξανά εντάσεις, όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον νέο Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Dan Jorgensen.
Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher είπε ότι οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους στον Jorgensen ότι ο στόχος εξαιρούσε την πυρηνική ενέργεια, σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες 15 χωρών, 12 από αυτές μέρος μιας συμμαχίας υπέρ των πυρηνικών.
“Είναι πιο σημαντικό να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας… όπου μπορείτε να παραβιάζετε στατιστικές, για παράδειγμα, κλείνοντας πυρηνικούς σταθμούς; Ή είναι ο κύριος στόχος χωρίς ορυκτά και καθαρή παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη;” είπε η υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Ebba Busch, η οποία παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση υπέρ των πυρηνικών.
Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι οι κυβερνήσεις οι οποίες διαθέτουν αρκετές ψήφους για να εμποδίσουν την ΕΕ να περάσει τον στόχο είχαν δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζαν κάτι που αποκλείει τα πυρηνικά.
Οι χώρες που διαπραγματεύονται μια παγκόσμια συνθήκη για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα.
Διαφορετικοί στόχοι
Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Dan Jorgensen έμεινε σταθερός. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πυρηνικά θα διαδραματίσουν ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, αλλά δεν θα πρέπει να αναμειχθούν σε έναν στόχο, δήλωσε ο Jorgensen .
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφός τρόπος να το κάνουμε, νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους ορισμούς που έχουμε ήδη στον στόχο μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν αντιταχθεί στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας σε προηγούμενους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγείροντας ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια και τονίζοντας το χαμηλότερο κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Η Αυστρία αντιτίθεται σθεναρά στην τεχνολογία, ενώ η Γερμανία απέσυρε σταδιακά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η οποία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της από πυρηνικούς αντιδραστήρες, και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που σχεδιάζουν να επεκτείνουν τους αντιδραστήρες τους, είναι ισχυροί υποστηρικτές της ατομικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως τρόπου μείωσης των εκπομπών.