Ο νέος υπερηχητικός πύραυλος YJ-12B της Κίνας με εμβέλεια 400 χλμ, είναι πονοκέφαλος για τα αεροπλανοφόρα

Κοινοποίηση:
aftos-einai-o-neos-yperichitikos-pyravlos-yj-12b-tis-kinas-me-emveleia-400-chlm-pou-vythizei-ploia-768x432

Ένα πρόσφατο βίντεο που κοινοποιήθηκε από το Clash Report στο κοινωνικό δίκτυο X παρουσιάζει την εκτόξευση του κινεζικού υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου crusie YJ-12B, ο οποίος έπληξε επιτυχώς και σύμφωνα με πληροφορίες βύθισε ένα πλοίο στη θάλασσα.

Το βίντεο υπογραμμίζει μια δοκιμή που οι ειδικοί πιστεύουν ότι καταδεικνύει τη δυνατότητα του πυραύλου να διεισδύσει στα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και στα φυσικά εμπόδια της Ταϊβάν.

Ο YJ-12B έχει σχεδιαστεί για παράκτια άμυνα και εκτοξεύεται από το έδαφος, με κινητήρα ramjet που επιτρέπει ταχύτητες πάνω από 3 Mach σε μεγάλα υψόμετρα. Με εμβέλεια από 300 έως 400 χιλιόμετρα, μπορεί να εμπλέξει στόχους πολύ πέρα από τον ορίζοντα. Ο πύραυλος φέρει μια κεφαλή μεταξύ 205 και 500 κιλών, συνήθως υψηλής εκρηκτικότητας ή κατακερματισμού, με στόχο να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά σε μεγάλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Αυτός ο προηγμένος πύραυλος χρησιμοποιεί ένα μείγμα συστημάτων καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της αδρανειακής πλοήγησης [INS], ενεργού ραντάρ [ARH] και τερματικής καθοδήγησης για στόχευση ακριβείας. Το προφίλ πτήσης του περιλαμβάνει προσεγγίσεις θαλάσσης και μεγάλου ύψους, ενισχύοντας την ικανότητά του να αποφεύγει τους μηχανισμούς ανίχνευσης και άμυνας. Η υπερηχητική ταχύτητα και οι ελιγμοί αποφυγής του YJ-12B αποτελούν μια τρομερή πρόκληση για τις σύγχρονες ναυτικές άμυνες, ακόμη και εκείνες που είναι εξοπλισμένες με προηγμένες τεχνολογίες αναχαίτισης πυραύλων.

Ο ακριβής χρόνος λήψης του βίντεο παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, ο πύραυλος είναι αρκετά γνωστός στον στρατό της Ταϊβάν, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες. Σύμφωνα με μια στρατιωτική δημοσίευση της Ταϊβάν, η Ταϊβάν χρειάζεται μια καινοτόμο στρατηγική για να αντιμετωπίσει τον YJ-12, τον πιο τρομερό υπερηχητικό πύραυλο cruise της Κίνας. Αυτός ο πύραυλος, που αναπτύχθηκε κατά μήκος της ακτής της ηπειρωτικής Κίνας και των τεχνητών νησιών της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αποτελεί άμεση απειλή για την Ταϊβάν και τα αμερικάνικα αεροπλανοφόρα, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Κίνα πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά χρησιμοποιώντας τα βομβαρδιστικά της H-6J, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με αντιπλοϊκούς πυραύλους YJ-12. Αυτές οι ασκήσεις υπογραμμίζουν την ευελιξία του πυραύλου κρουζ, καθώς μπορεί να εκτοξευθεί από πολλές πλατφόρμες, εις βάρος της Ταϊβάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response