Ο «οδικός» χαρτης για τους μοτοσικλετιστές: Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για ηλεκτρονικά πρόστιμα, όρια ταχύτητας και κράνος

Κοινοποίηση:
Εθιμοτυπική προσφορά δώρων από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο σε τροχονόμους στην πλατεία Συντάγματος, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές κατά τη διαμόρφωση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η μη χρήση κράνους οδηγεί στην καταβολή προστίμου διοικητικού χαρακτήρα το οποίο συνεπάγεται την αφαίρεση διπλώματος.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης κράνους από οδηγούς μηχανών και να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία και οι σοβαροί τραυματισμοί τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα το σύνθημα «Όχι βενζίνη, αν δε φοράς κράνος».

Πολλοί βενζινοπώλες θεωρούν θετική την εκστρατεία, τονίζουν όμως τις αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή της, καθώς εκτιμούν ότι οι αναβάτες μηχανών που δεν φορούν κράνος, θα αντιδράσουν. Στην πρώιμη αυτή φάση που βρίσκεται η εκστρατεία, έχει τη μορφή της προτροπής και όχι της υποχρεωτικότητας.

Μείωση του ορίου ταχύτητας στην πόλη
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε στο ΕΡΤΝews για τις αλλαγές στο νέο ΚΟΚ και για την τάση πολλών μοτοσικλετιστών να μην φορούν κράνους.

Μία σημαντική αλλαγή στον ΚΟΚ είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 χλμ./ώρα σε 30 χλμ./ώρα, εντός του αστικού ιστού αλλά όχι σε κεντρικές αρτηρίες, σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων. Ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το τραγικό φαινόμενο πως το 2023, από τους 621 νεκρούς σε τροχαία, οι μισοί έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πόλεις». Την ίδια στιγμή, την ευθύνη την έχει πλέον ο οδηγός του οχήματος και όχι ο ιδιοκτήτης του.

Αυστηρότερες ποινές
Ο νέος ΚΟΚ εισάγει αυστηρότερες ποινές για αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως η παράνομη χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ή το παρκάρισμα σε ράμπες ΑμεΑ, αλλά και για τους καθ’υποτροπιασμό παραβάτες. Οπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, «η ΛΕΑ είναι ιερή, είναι για ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Οσοι την παραβιάζουν θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές».

Επιπλέον, αυστηρότερες ποινές θα επιβάλλονται για περιπτώσεις παραβάσεων όπως η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας, με αυξανόμενες κυρώσεις για υποτροπές. «Το δεν φοράω κράνος έχει ένα πρόστιμο διοικητικό: αφαίρεση διπλώματος. Αν όμως σε ξαναπιάσω μέσα σε ένα διάστημα, πάλι να μην το φοράς και σε ξαναπιάσω τρίτη φορά μέσα σε μια πενταετία, θα αφαιρείται το δίπλωμα για 5 χρόνια».

Τι θα ισχύσει για τα ηλεκτρικά πατίνια
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στους κανονισμούς για τα ηλεκτρικά πατίνια, με στόχο την ασφάλεια των χρηστών και την αποφυγή δυστυχημάτων. «Το ηλεκτρικό πατίνι θα απαγορεύεται για άτομα κάτω των 15 ετών. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα παιδί 12 ετών δεν μπορεί να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε κεντρικές οδούς, όπως η Μεσογείων».

Τα πατίνια θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες, όπως περιορισμός ταχύτητας στα 25 χλμ./ώρα και υποχρεωτική χρήση κράνους και φωτεινών σημάτων.

Ψηφιακές κλήσεις
Ο νέος ΚΟΚ θα εισαγάγει καινοτομίες, όπως η ψηφιακή κλήση, μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης παραβάσεων, που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την επιβολή του νόμου και θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Τόνισε ότι οι παραβάτες θα λαμβάνουν με sms την κλήση. «Η προσπάθεια είναι να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας τους νεκρούς από τροχαία και ενισχύοντας την ασφάλεια όλων των πολιτών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. λυσανε οι μ2λ2κες ολα τα προβληματα της χωρας και μας εμειναν οι μοτοσυκλετες δεν εχουν με τι να ασχοληθουν τα παρταλια και τωρα βαλανε στοχο τα δικυκλα τα πατινια τα ποδηλατα αλλα δεν λεει κανενας τους οτι ολοι οι δρομοι ειναι ολο μπαλωματα και σκοτωστρες . ειναι για γελια

Comments are closed.