Ο περίεργος λόγος για τον οποίο οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα όταν κοιμούνται

Κοινοποίηση:

Όταν οι νυχτερίδες δεν πετούν, συχνά κρέμονται από τις οροφές των σπηλαίων ή τις κάτω πλευρές των γεφυρών. Γιατί όμως οι νυχτερίδες κοιμούνται ανάποδα;

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκύψει από το εξελικτικό ταξίδι που έκαναν οι νυχτερίδες προς την πτήση, δήλωσε η Tara Hohoff, βιολόγος νυχτερίδων και συντονίστρια του προγράμματος διατήρησης νυχτερίδων του Ιλινόις.

Οι πρόγονοι των σύγχρονων νυχτερίδων μπορεί να σκαρφάλωσαν σε ψηλά δέντρα και να έπεσαν για να γλιστρήσουν ανάμεσα στους κορμούς, πιθανότατα εξελίσσοντας ισχυρά άκρα για αυτές τις αναβάσεις, δήλωσε στο Live Science ο Alexander Lewis, ερευνητής νυχτερίδων στο Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας, Humboldt. Οι ισχυροί βραχίονες αυτών των αιωρούμενων πλασμάτων εξελίχθηκαν σε φτερά με την πάροδο του χρόνου, εξήγησε.

Ωστόσο, επειδή οι νυχτερίδες δεν έχουν κούφια οστά όπως τα πουλιά, δεν έχουν τόσο μεγάλη ικανότητα ανύψωσης κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ως εκ τούτου, οι νυχτερίδες εξακολουθούν γενικά να «κρέμονται ανάποδα για να πετάξουν», δήλωσε η Hohoff.

Οι νυχτερίδες μπορούν να κρεμαστούν ανάποδα πολύ πιο εύκολα από ό, τι οι άνθρωποι, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι μύες, οι τένοντες και τα νύχια των νυχτερίδων.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι νυχτερίδες μπορούν να κρέμονται ανάποδα για μεγάλες περιόδους, σύμφωνα με το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Αϊόβα. Ενώ μια ανεστραμμένη στάση θα οδηγούσε το αίμα να συγκεντρωθεί στο κεφάλι ενός ατόμου, με αποτέλεσμα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου, το μικρό μέγεθος μιας νυχτερίδας επιτρέπει στην καρδιά της να αντλεί εύκολα αίμα σε όλο το σώμα της.

Αφού το κρέμασμα ανάποδα έγινε η αγαπημένη μέθοδος ανάπαυσης για τις νυχτερίδες, αυτός ο νέος τρόπος ζωής υποστήριξε την εξέλιξη πολλών άλλων χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, «οι σκελετοί των νυχτερίδων εξελίχθηκαν για να είναι ελαφριοί για πτήση». Κρεμώντας ανάποδα, οι νυχτερίδες δεν χρειάζεται να στηρίζουν το βάρος τους στα αδύναμα πόδια τους.

Το κούρνιασμα ανάποδα προστατεύει επίσης τις νυχτερίδες από μερικούς από τους πιθανούς θηρευτές τους, καθώς μπορεί να τις βοηθήσει να αποφύγουν τους εχθρούς τους, όπως κουκουβάγιες, γεράκια και φίδια.

Οι νυχτερίδες που βρίσκονται στο έδαφος μπορούν ακόμα να απογειωθούν από όρθια θέση, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί «είναι πιο δύσκολο από το να ξεκινήσεις τη φυγή από μια κρεμασμένη θέση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response