Ο πλανήτης γυρίζει σελίδα οριστικά – Στην Ανατολή πλέον το κέντρο ισχύος της παγκόσμιας οικονομίας

Κοινοποίηση:
ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται στον πλανήτη εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και παραδίδει τα σκήπτρα στην Ανατολή.
Σε αυτή την βαρυσήμαντη παρέμβαση προέβη το Σάββατο (4/11/2023) ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Maxim Oreshkin ο οποίος διαπιστώνει πως το κέντρο ισχύος της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται προς την Ανατολή.
«Το παγκόσμιο κέντρο οικονομικής ισχύος μετατοπίζεται.
Μετατοπίζεται προς την Ανατολή, και οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας αλλάζουν επίσης.
Αυτό δεν συμβαίνει τώρα ή το περασμένο έτος, ήταν μία φυσική εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας» εξήγησε.

Τέλος εποχής

«Η Ρωσία βρισκόταν στη 12η θέση το 2000 και τώρα είναι στην 5η στον κόσμο όσον αφορά στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αν δείτε τις 15 μεγαλύτερες οικονομίες, πώς έμοιαζαν το 2000 και πώς δείχνουν τώρα, είναι προφανές ότι η Ρωσία έχει ισχυρή ανάπτυξη σε αυτή την κατάταξη τα τελευταία 20 χρόνια, ξεπερνώντας αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.
Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατατάσσονταν κάποτε υψηλότερα από τη Ρωσία.
Όλες αυτές οι χώρες έχουν πλέον μείνει πίσω, με τη Ρωσία να παίρνει με αυτοπεποίθηση την πέμπτη θέση.
«Μπορείτε να δείτε πώς οι παραδοσιακές οικονομίες της Ευρώπης πέφτουν όλο και πιο κάτω στην κατάταξη.
Οι ΗΠΑ έπεσαν στη δεύτερη θέση, δίνοντας τη θέση τους στην Κίνα.
Η Ινδία ανέβηκε στην τρίτη θέση.
Οι ανερχόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας προχωρούν γρήγορα και κατέχουν ολοένα και πιο εξέχουσα θέση και σημαντικούς ρόλους», τόνισε ο Oreshkin.

Κυρώσεις Boomerang

Η Ρωσία η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε φυσικούς πόρους έχει καταστεί ακόμη πιο ισχυρή και αυτό φαίνεται από το γεγονός, ότι οι κυρώσεις που της επέβαλε η συλλογική Δύση με αφορμή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, γύρισαν boomerang.
Ειδικά το παράδειγμα της ΕΕ είναι εκκωφαντικό.
Οι συνολικές απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις επιβληθείσες κυρώσεις και τον περιορισμό των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, (1.4 τρισ. ευρώ).
Το 2013, ο όγκος του εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία ήταν 417 δισεκατομμύρια δολάρια, ελλείψει κυρώσεων φέτος θα μπορούσε να ήταν 700 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το 2022 ήταν 200 δισεκατομμύρια.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το εμπόριο ήταν 47 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το διμερές εμπόριο θα είναι 50 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στο μηδέν.

Θανάσιμο οικονομικό κοκτέιλ στη Δύση

Οι πολυδιαφημιζόμενες κυρώσεις της Δύσης απέτυχαν σε τέτοιο βαθμό που η Δύση αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο οικονομικό κοκτέιλ, που περιλαμβάνει τα πάντα: Αχαλίνωτο πληθωρισμό, φόβο για ύφεση και επικείμενη αποβιομηχάνιση.
Παρά την επιβολή κυρώσεων από τις χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης, η Ρωσία έγινε πλουσιότερη το 2022 σύμφωνα με την 14η έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιου Πλούτου.
Η Μόσχα μπόρεσε να προσθέσει μια αύξηση του συνολικού πλούτου της τάξης των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν από κοινού η Credit Suisse και η UBS.
Ο αριθμός των Ρώσων εκατομμυριούχων αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 56.000 φτάνοντας τις 408.000 το 2022.
Όσον αφορά τα άτομα με πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια, ο αριθμός τους αυξήθηκε στη Ρωσία κατά σχεδόν 4.500, με βάση την έκθεση.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη που διοχέτευσαν τεράστια ποσά στρατιωτικής βοήθειας για να τροφοδοτήσουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν μία πραγματική οικονομική αιμορραγία.
Οι ΗΠΑ έχασαν περισσότερο πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα το 2022, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία, έχοντας απώλειες 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, μαζί, έγιναν φτωχότερες κατά 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, καθώς ολοκληρώθηκε το 2022, 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχασαν την ιδιότητα του εκατομμυριούχου.
Χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Βραζιλία πρόσθεσαν σημαντικά ποσά πλούτου το 2022, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Συνολικά, το 2022, ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, όπως αποκαλύφθηκε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: