Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, είπε ότι θα δώσει την δυνατότητα: τα κεφάλαια από το Κυβερνητικό Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων -το μεγαλύτερο στον κόσμο- να μπορούν να πηγαίνουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Σε μια συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης για τις πολιτικές της κυβέρνησής του, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο Κισίντα ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο υποσχόμενος να επιδιώξει την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Έχει επίσης δεσμευτεί να ενισχύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, οι οποίες προσελκύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της χρηματοδότησης που συγκεντρώθηκε παγκοσμίως.
Το ΚΕΤΣ της Ιαπωνίας έχει περίπου 200 τρισεκατομμύρια γιεν (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία επί του παρόντος κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ εγχώριων και ξένων μετοχών και ομολόγων.
Ενώ η νομοθεσία της Ιαπωνίας επιτρέπει έως και 5% των περιουσιακών της στοιχείων να πηγαίνει σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, οι επενδύσεις αυτές ήταν μόνο στο 0,92% των συμμετοχών στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.
«Ίσως αξίζει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για το μέλλον της Ιαπωνίας. Δεν είναι σαφές αν αυτό θέλει το κοινό. Νομίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές» είπε ο Σίνγκο Ίντε, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NLI.