Η απίστευτη ιστορία του Βίλι Χέρολντ. Βρήκε μια στολή λοχαγού και τη χρησιμοποίησε για να ικανοποιήσει τον σαδισμό του. Έδωσε εντολή για την εκτέλεση πάνω από 150 ανθρώπων
Όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους της εξαιρετικής ταινίας «Η στολή του λοχαγού» (Der Hauptmann) το κοινό ενημερώνεται για κάτι που μοιάζει αδιανόητο. Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και ο ρόλος που υποδύεται ο πρωταγωνιστής είναι υπαρκτό πρόσωπο. Είναι από εκείνες τις φορές που η ζωή ξεπερνά τα κινηματογραφικά σενάρια.
Η γερμανική ταινία αφηγείται την ιστορία του Βίλι Χέρολντ, ενός στρατιώτη που βρήκε τυχαία μια στολή λοχαγού της Λουφτβάφε και τη χρησιμοποίησε για να ικανοποιήσει τον σαδισμό του. Αυτή είναι η ιστορία του «Εκτελεστή του Έμσλαντ».
Ο βοηθός καπνοδοχοκαθαριστή
O Βίλι Χέραλντ γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1925 στο χωριό Λούντσεναου το οποίο βρίσκεται στη Σαξονία. Μπήκε στη Χιτλερική Νεολαία και σε ηλικία 15 ετών άρχισε να εργάζεται ως βοηθός καπνοδοχοκαθαριστή. Η δουλειά δεν του άρεσε και επιχείρησε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ αλλά συνελήφθη από την Γκεστάπο. Εστάλη στο λεγόμενο Τείχος του Ατλαντικού όπου εξέτισε τη λεγόμενη Εργατική Υπηρεσία του Ράιχ και τρεις εβδομάδες αφού μπήκε στα 18 του χρόνια κατετάγη στο ναζιστικό στράτευμα. Έλαβε εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή καθώς είχε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Συμμετείχε στις μάχες του Νετούνο και του Μόντε Κασίνο και πήρε τον βαθμό του υποδεκανέα. Ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι παρασημοφορήθηκε έξι φορές αλλά το όνομα του δεν έχει βρεθεί στα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία.
Η στολή του λοχαγού
Τον Μάρτιο του 1945 η μονάδα του Χέρολντ βρισκόταν στην Ολλανδία και υποχώρησε προς τη Γερμανία. Μετά από μια επίθεση που δέχθηκαν ο Χέρολντ αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του και πήρε τη διαδρομή από το Γκρονάου στο Μπαντ Μπένθαϊμ. Εκεί, ένα παιχνίδι της μοίρας τού άλλαξε για πάντα τη ζωή και τη στέρησε από περίπου 150 άλλους.
Περπατώντας ο Χέρολντ είδε στην άκρη του δρόμου ένα αυτοκίνητο της Βέρμαχτ. Είχε δεχθεί πυρά και είχε πέσει σε έναν χαντάκι. Μέσα στο αυτοκίνητο βρήκε ένα κουτί το οποίο περιείχε μια σχεδόν καινούργια στολή λοχαγού και πολλά παράσημα. Έτσι «γεννήθηκε» ο Λοχαγός Χέρολντ της 6ης μονάδας αλεξιπτωτιστών.
«Έχω εντολές απευθείας από τον Φίρερ»
Στο πρώτο σημείο ελέγχου που συνάντησε έπεισε έναν αξιωματικό ότι βρίσκεται σε αποστολή από τον ίδιο τον Χίτλερ. «Έχω εντολές απευθείας από τον Φίρερ» του είπε και εξασφάλισε μια συνοδεία τεσσάρων στρατιωτών. Σταδιακά η ομάδα του έφτασε τα 12 άτομα.
Ο πρώτος του στόχος ήταν να πλήξει τον εχθρό όμως όταν το επιχείρησε, έξω από το χωριό Λάθεν, τα πυρά από τα τανκ τον οδήγησαν να διατάξει υποχώρηση. Απογοητευμένος έψαξε άλλο τρόπο να… υπηρετήσει το Ράιχ. Στο χωριό Σούρβιλντ συνάντησε τον διοικητή Γιαν Μπούντε ο οποίος τον ενημέρωσε ότι εκατοντάδες λιποτάκτες της Βέρμαχτ βρίσκονται στο στρατόπεδο «Penal Camp II Aschendorfermoor».
Στρατιωτικό δικαστήριο Χέρολντ
Στις 11 Απριλίου 1945 έφτασε στο στρατόπεδο. Με την ατάκα «είμαι σε αποστολή από τον Φίρερ» έπεισε τους διοικητές και του ανέθεσαν να δικάσει μια ομάδα 30 λιποτακτών. Εκτέλεσε άμεσα πέντε πριν τον σταματήσει ο δικαστικός αξιωματικός Φρίντριχ Χάνσεν και του ζητήσει να πάρει πρώτα εξουσιοδότηση από την κεντρική διοίκηση και τον δρ. Ρίχαρντ Θίελ.
Ο Χέρολντ δεν κατάφερε να πάρει την άδεια του αλλά ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του. Παρέκαμψε τον Θίελ μέσω της Γκεστάπο και τον τοπικό διοικητή Γκέρχαρντ Μπούτσερ. Ο «λοχαγός» εκτέλεσε τους 25 που είχαν απομείνει από την ομάδα των λιποτακτών και προχώρησε σε πιο μαζικές θανατώσεις. Ανάγκαζε ομάδες φυλακισμένων να σκάψουν έναν μεγάλο λάκκο και όταν τελειώσουν να φωνάξουν «Heil Hitler». Στη συνέχεια η ομάδα του τους εκτελούσε με πολυβόλα.
Οι εκτελέσεις σταμάτησαν στις 19 Απριλίου 1945 όταν ένα βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το στρατόπεδο καταστρέφοντας το. Ο Χέρολντ επέζησε και μαζί με τα 12 άτομα το οποία αποκαλούσε «σωματοφύλακες» ταξίδεψε βόρεια. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Το «στρατιωτικό δικαστήριο Χέρολντ» εκτελούσε με συνοπτικές διαδικασίες άτομα που έκρινε είτε ότι ήταν πράκτορες είτε ότι δεν αντιστέκονταν στον εχθρό. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σκότωσαν έναν αγρότη που είχε κρεμάσει στο σπίτι του ένα λευκό πανί.
Η σύλληψη και η εκτέλεση
Στις 30 Απριλίου 1945 ο Χέρολντ και η ομάδα του βρίσκονταν σε ένα ξενοδοχείο στο Άουριχ όταν συνελήφθησαν από τις ναζιστικές αρχές. Είχε πλέον αποκαλυφθεί η απάτη του. Δικάστηκε στις 3 Μαΐου αλλά μετά από παρέμβαση υψηλόβαθμών αξιωματικών δεν καταδικάστηκε. Υποστήριξαν πώς για ό,τι έκανε το κίνητρο του ήταν ο πατριωτισμός. Μεταφέρθηκε σε μια ειδική μονάδα από την οποία απέδρασε και επιχείρησε να κρυφτεί παριστάνοντας τον καπνοδοχοκαθαριστή.
Στις 23 Μαΐου 1945 όμως συνελήφθη από άντρες του βρετανικού ναυτικού γιατί έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί. Όσο βρισκόταν υπό κράτηση η ιστορία του αποκαλύφθηκε. Δικάστηκε τον Αύγουστο του 1946. «Ήταν ένας νεαρός όμορφος άντρας. Είχε παιδικό πρόσωπο και ήταν γεμάτος ζωντάνια. Δεν έδειχνε να είναι στενοχωρημένος ούτε να έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε» θα πει ένας από τους δικαστές του. Στις 29 Αυγούστου 1946 ανακοινώθηκε η ετυμηγορία και η καταδίκη. Ο Χέρολντ και άλλα έξι μέλη της ομάδας κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου.
«Όσο περίμενε την ποινή του ήταν ήρεμος. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δεν κατάρρευσε ούτε για μια στιγμή» θα πει ο ανακριτής Πάντεφ ο οποίος ήταν παρών και στην εκτέλεση.
Στις 14 Νοεμβρίου 1946 ο «λοχαγός» Χέρολντ θανατώθηκε στη γκιλοτίνα. Ήταν 21 ετών και στο διάστημα που παρίστανε τον απεσταλμένο του Φίρερ έδωσε εντολή για την εκτέλεση πάνω από 150 ατόμων.
*H κεντρική φωτό είναι στιγμιότυπο από την ταινία «Η Στολή του Λοχαγού» την οποία μπορείτε να δείτε εδώ: