Ο σύμβουλος του Μητσοτάκη Θάνος Ντόκος μιλά ξανά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Κοινοποίηση:
ntokos-630x363

Το σενάριο της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο επαναφέρει, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος .

«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παράλληλα, δεν «κρύβει» την ανησυχία του για ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο. Επικρίνει, ακόμη, τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για το βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, παρά τις σχετικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ντόκος καταγράφει ως σημαντικότερη αλλαγή των τελευταίων ετών την χρήση, πλέον, από την Τουρκία, του εργαλείου της στρατιωτικής ισχύος.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας σημειώνει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και θα ήταν εφικτή, μόνο εφόσον η Τουρκία δεν επιμείνει στον μακρύ κατάλογο διεκδικήσεων που σταδιακά έχει θέσει στο τραπέζι τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκτιμά, δε, πως αν κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί και αν η ΕΕ, και ιδίως η Γερμανία, δείξει ενεργό ενδιαφέρον, ίσως υπάρξει ένα μικρό «παράθυρο» ευκαιρίας για το Κυπριακό.

Δεν υποτιμά την ανησυχία για τις κινήσεις του «Γιαβούζ» και τονίζει ότι, για να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ενισχύσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους συντελεστές εθνικής ισχύος και να πετύχουν στενότερο στρατηγικό συντονισμό στην προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: