Ο «ταπεινωμένος» επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιστρέφει στη βελγική πολιτική

Κοινοποίηση:
ΜΙΣΕΛ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εθνική πολιτική στην πατρίδα του, το Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Πηγές στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν αναφέρουν, ότι ο Μισέλ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη σκηνή της ΕΕ, αφού ταπεινώθηκε από την αντίπαλο του στις Βρυξέλλες, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ενώ αναμένεται να προβάλει τον εαυτό του ως σωτήρα της ταραγμένης πατρίδας του, οι συχνές συγκρούσεις με τη Φον Ντερ Λάιεν λέγεται ότι είναι το πραγματικό κίνητρο για την αλλαγή.

«Όλα δείχνουν ότι ο Σαρλ προετοιμάζεται για την επιστροφή του στο Βέλγιο. Μπορείτε να το αισθανθείτε», δήλωσε κορυφαία πηγή της βελγικής κυβέρνησης. «Προθερμαίνεται στα παρασκήνια».

Με το Βέλγιο να εισέρχεται σε μια ακόμη από τις πολλές υπαρξιακές πολιτικές κρίσεις του, ο Μισέλ διεκδικεί να «ξεπροβάλει από τους… θάμνους ως ο σωτήρας της πατρίδας».

Στη φούσκα της ΕΕ, ο Μισέλ θεωρείται ως ο ξεκάθαρα χαμένος στη συνεχιζόμενη σύγκρουσή του με τη Φον Ντερ Λάιεν.

«Είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε την εσωτερική διαμάχη για την εξουσία εντός της ΕΕ», αναφέρει δημοσίευμα σε οικονομικό περιοδικό των Βρυξελλών. «Σήμερα, ο Σαρλ Μισέλ έχει ξεπεραστεί στην Ευρώπη και μια παράταση της θητείας του δεν είναι πλέον δυνατή».

«Την ίδια στιγμή, φίλοι και εχθροί επαινούν τη Φον Ντερ Λάιεν, συγκρίνοντάς το προφίλ της με αυτό του Γάλλου σοσιαλιστή και διακεκριμένου της ευρωκράτη, Ζακ Ντελόρ. Αν έχει τη φιλοδοξία, μια δεύτερη πενταετής θητεία φαίνεται να είναι εφικτή: ακόμη και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αν και σοσιαλιστής, λέει ότι της αξίζει ξανά».

Στο μεταξύ, η Φον Ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα για την Ουκρανία και έναν νέο γύρο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μισέλ από την άλλη έχει ένα λιγότερο εντυπωσιακό ιστορικό. Η ευρωπαϊκή του θητεία θα μείνει στην ιστορία κυρίως για τις συχνές πτήσεις του με ιδιωτικά τζετ.

Ο Μισέλ και η Φον Ντερ Λάιεν δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις. Η Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να είναι σε θέση να επιλέξει μεταξύ μίας ακόμη θητείας ως Πρόεδρος της Κομισιόν ή ενός ηγετικού ρόλου στο ΝΑΤΟ, μια ανταμοιβή για την προφανή επιτυχία της στην Ευρώπη. Ο Μισέλ, σύμφωνα με τον μύλο των ρουσφετιών της ΕΕ, ξεμένει από επιλογές.

Κάποιοι υποψιάζονται μάλιστα ότι η Φον Ντερ Λάιεν έτριψε σκόπιμα αλάτι στις πληγές του Μισέλ, προωθώντας τον Βέλγο Επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς, έναν παλιό άσπονδο εχθρό του Μισέλ από τις ημέρες του Φιλελεύθερου κόμματος στο Βέλγιο. Στον Ρέιντερς ανατέθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες κύρους μετά την απόφαση της Επιτρόπου Μαργκέτ Βεστάγκερ να πάρει άδεια κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για μια κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο Μισέλ θα αναλάβει άλλη μια θητεία στην ΕΕ και θα αντιμετωπίσει πέντε ακόμη χρόνια που θα τον επισκιάζουν στη σκηνή των Βρυξελλών, αναφέρεται στο παραπάνω δημοσίευμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αυτό ήθελε νά δείξει κα ο Strauss στούς Γάλλους στήν διεκδικηση της Προεδρίας τής Γαλλιας , βοηθώντας την Ελλάδα μέσω ΔΝΤ, αλλά υπολόγιζε χωρις την καμαριέρα που έστειλε ο Sarkozy. !

Comments are closed.