ΠΑΛΙ ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ – ΘΑ ΚΑΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ… ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΜΕΣΑ

Κοινοποίηση:
πυροσβ

Ρεπορτάζ εφημερίδα Μακελειό

Τρόμο σκόρπισε χθες η είδηση για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας αλλά και στο Νταού Πεντέλης, μάλιστα ήχησε και το 112. Ωστόσο, αργά το απόγευμα, ευτυχώς, ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική ότι η πυρκαγιά στην Αλίαρτο οριοθετήθηκε, όταν ξέσπασε σε γεωργική έκταση. Ενώ σήμερα, μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στη Δροσοπηγή στον Ωρωπό, που οριοθετήθηκε.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 42 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν επίσης μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Και εδώ, μπαίνουμε στο ψητό. Εάν, και αυτό το καλοκαίρι θα καούμε!

Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που πάντα προκύπτει επί Ν.∆. στην εξουσία, καθώς έχει παρατηρηθεί από το 2019 και μετά το εξής φαινόμενο: Πάντα βγαίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ακόμα και μαζί με τον Μητσοτάκη και πάντα δηλώνουν έτοιμοι για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ότι έχει εξοπλιστεί η χώρα, ότι σπαταλούνται δις σε προγράμματα κοκ. Και τι έχει… συμβεί; Κάθε καλοκαίρι, καίγεται όλη η Ελλάδα! Ναι, φυσικά, υπάρχει και η Κλιματική Αλλαγή, όμως το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα! Και εάν έχει κάνει και αυτό έχει καεί στις υποσχέσεις των αρμοδίων.

Πάρτε ένα παράδειγμα, γιατί εδώ δεν είμαστε προφήτες, αλλά τα έχουμε αναφέρει στο παρελθόν και δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί. Πήγε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλία και λίγο πριν τις ευρωεκλογές, έκοψε κορδέλα, δηλαδή προχώρησε στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, στο ∆ιοικητήριο της Περιφέρειας. Και εκεί, έδειξε με τις δηλώσεις του, εμμέσως, ότι και αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο. Είπε λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει δύο δισ. ευρώ για τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ επισήμανε ότι γίνεται πλέον  ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας. «Μας περιμένει δύσκολο καλοκαίρι, αλλά έχουμε κάνει μια καλή προετοιμασία» είπε χαρακτηριστικά και
πρόσθεσε: «Θα είμαστε πιο έτοιμοι, δεν λέω έτοιμοι γιατί αυτή είναι μια διαρκής διαδικασία».

Και σε εκείνο το σημείο, αράδιασε ψέματα!

Όπως ανέφερε «γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. ∆εν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό. Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ,  πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές.

Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

Τι έχει αναφέρει και ο Κικίλιας

Έχει επίσης ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι είπε πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, για να καταλάβετε πώς θα αντιμετωπιστεί και αυτό το… καλοκαίρι.

Ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης και… ο Θεός βοηθός: «Άλλαξε ο ποινικός κώδικας, δεν είναι πια πλημμέλημα η πυρκαγιά εξ αμελείας αλλά κακούργημα και επισείει ποινές από 10 έως 20 έτη κάθειρξης και χρηματικά πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ».

«Μέχρι 31 Απριλίου (σ.σ πήρε παράταση μέχρι τέλους Ιουνίου, όταν θα έχουμε καεί) θα έπρεπε οι συμπολίτες μας να έχουν καθαρίσει και ξεχορταριάσει τα χωράφια τους ή τα σπίτια που έχουν περιβάλλοντα χώρο τέτοιο. Αλλιώς μετά από ευθύνη των ∆ήμων – που πρέπει να ελέγξουν- υπάρχουν πρόστιμα. Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια στο να προστατεύσουμε το σπίτι μας, την χώρα μας, το περιβάλλον μας. Αρκετοί συμπολίτες μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και ∆ήμοι που κάνουν ελέγχους και υπάρχουν και αυτοί που δεν πειθαρχούν, υπάρχουν δήμαρχοι που κρύβονται πίσω από άλλα πράγματα. Αυτό δεν αναιρεί την υπάρχουσα νομοθεσία. ∆εν θέλω να βάζω κανέναν «απέναντι». Είναι μία ομαδική, συλλογική προσπάθεια, από όλους».

«Τα εναέρια μέσα σηκώνονται με εντολή του αρχηγού του Π.Σ (σ.σ, κομματικού οργάνου) και κανενός άλλου. Με την έναρξη της πυρκαγιάς υποχρεωτικά θα σηκώνονται τα εναέρια. Εάν στα 20 λεπτά που χρειάζεται για να σηκωθούν, κατασβήσει η πυρκαγιά, ακυρώνεται η απογείωση. Αν έχει ήδη απογειωθεί το εναέριο ας κάνει διαβροχή ή περιπολία για να εποπτεύσει τον χώρο».

«Από εναέρια μέσα είμαστε στο μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ ως χώρα, αλλά ποτέ αυτά δεν είναι αρκετά. Έχουμε 49 ενοικιαζόμενα, μέσω διαγωνισμών και άλλα τόσα έχουμε από τον εθνικό μας στόλο, είναι κάτι παραπάνω από 90».

«Λόγω ότι πολλά εναέρια μέσα είναι 50 ετών και άνω προχωράμε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αξίας 2,1 δισ. ευρώ, είναι ο 3ος πυλώνας της προσπάθειας. ∆εν θα το έχουμε φέτος. Θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται οι διαγωνισμοί που τελεσφορούν από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Περιλαμβάνει 1.100 νέα οχήματα της πυροσβεστικής, 7 ολοκαίνουρια Canadair, 7 ελικόπτερα μεσαίου τύπου δασοπυρόσβεσης και μεταφοράς δασοκομάντος, 101 drones, μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, μέσα ατομικής προστασίας για πυροσβέστες και εθελοντές. Στήριξη εκπαιδευτική σε πολίτες και αυτοδιοικητικούς, καθώς και κάμερες»

«Θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030, γιατί κάποια – πχ τα Canadair – είναι δύσκολο να παραχθούν».

«Έχουμε 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και άλλους 2.500 εποχικούς. Είναι όλοι πληρωμένοι. Προσλάβαμε άλλους 700 δασοκομάντος. Άρα έχουμε 16 μονάδες αερομεταφερόμενες με δασοκομάντος».

Μία επισήμανση: Τότε αφού όλοι είναι πληρωμένοι και χορτάτοι, γιατί διαμαρτύρονται ότι δεν τους μονιμοποιείτε και τους καλείτε όταν καιγόμαστε;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΙΘα μπορούσε να είχε άμεσα με ελληνική κατασκευή dron εκατό κιλά το ένα να σήκωνε ημέρα νύκτα, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ αποτελεσματικό και με λίγα χρήματα.Τολμη θέλει για την πρωτοτυπία

  2. Μεθαύριο στις εκλογές να μην ξεχάσει ο ραγιάς να ψηφίσει κλεπτοκρατία και λοατκι τόξο. Είμαστε ο μόνος λαός που θεωρεί φυσιολογικό να καίμε τα δάση που προσφέρουν δροσιά, οξυγόνο, απορρύπανση της ατμόσφαιρας και ζωή εν γένει, αντικαθιστώντας τα με γερμανικά ανεμιστηράκια και να θεωρούμε ότι είναι πράσινη ανάπτυξη τα καμμένα δάση. Μεθαύριο να μην ξεχάσει ο ραγιάς να ψηφίσει και την τενίστρια για να πιάσει τόπο το 25% αύξηση στο ρεύμα που μας επιβάλλεται για να βγάλει τα έξοδα ο χορηγός με την “πράσινη ενέργεια”. Αν και μου έχεις κόψει όλα τα τελευταία σχόλια πλιν ενός, επιμένω διότι και ένας που διαβάζει (εσύ που με κόβεις) φτάνει. Ευχαριστώ.

  3. Πριν μια εβδομαδα ο μητσοτακης ανακοινωσε 4 δις ευρο για την πολιτικη προστασια που πηγανε αυτα τα λεφτα;;;
    Μαλλον θα πανε για υποχρεωσεις τους κομματους στους εγκαθετους της ΝΔ προεκλογικο ευρο – δωρακι…καμια εμπιστοσυνη σε ανθρωπο που εχει εκατομμυρια ευρο και δεν λεει πως τα εκανε.

  4. τις φωτιες τις βαζουν πακιστανοι τουρκοι και αλβανοι πρακτορες της τουρκιας και του πακισταν για να προκαλεσουν χαος καταστροφη και οικολογικο ολοκαυτωμα στην καποτε Ελλαδα… ολοι ειναι υπο την προστασια της εκαστοτε κυβερνησης απο το 1986 που μπηκαν οι πρωτοι…. η καποτε Ελλαδα εχασε τα δυο τριτα της βιοποικιλοτητας της περισυ με το δασος που καηκε στη ροδο και στον εβρο… η καταστροφη που σπερνει η τουρκια στην καποτε Ελλαδα δεν προκαλειται για να μπουν ανεμογεννητριες συγκεκριμενα… απλα η κυβερνησεις των προδοτων εκμεταλευουνται οπως εκμεταλευουνται και οτιδηποτε αλλο συμβαινει στη χωρα και βαζουν ανεμογεννητριες καθως οι εταιριες που τις βαζουν ειναι ολες ημετεροι των προδοτικων δικτατορικων κυβερνησεων της νοθειας και της απατης….

  5. Ο κ.Κικιλιας καλυτερα να μετονομασει το υπουργειο του σε υπουργειο ανεμογεννητριων που να χρηματοδοτειται αποκλειστικα απο τους Φριτς και οχι απο το κρατικο προυπολογισμο!

Comments are closed.