Τελικά η πρώτη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Κύπρου ήταν αυτή με τον Τατάρ!
Ατυπη μεν, αλλά δηλώνει τις προθέσεις του κ. Χριστοδουλίδη, όπως τις είχε εκφράσει και προτού εκλεγεί, περί επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές: «Εγινε ανταλλαγή απόψεων γενικότερη και επί θεμάτων ουσίας, αλλά και θεμάτων τα οποία άπτονται της καθημερινότητας. Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο στόχος, η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, και ευελπιστώ αυτό να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων, που ελπίζω να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση των δύο αντρών, που έγινε στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά του για να σπάσει, όπως είπε, το αδιέξοδο στο Κυπριακό: «Ανέφερα στον κ. Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε για τους Ε/κ ούτε για τους Τ/κ, και εξέφρασα την ετοιμότητά μου για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών». Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε αν θα δεχτεί ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα, την οποία ζητά η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, και απάντησε πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα, όπως εκφράστηκε και προηγουμένως, συνεχίζει να είναι σε ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας. Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μέσα στο καθορισμένο, συμφωνημένο πλαίσιο των Η.Ε. για επανέναρξη των συνομιλιών και η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, άρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση.
Οσον αφορά την πρόταση Τατάρ για συνεργασία των δύο πλευρών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής -όπως, επί παραδείγματι, ένας σεισμός- και για συνεργασία «δύο κρατών», και σε ερώτηση αν αυτή η πρόταση βγάζει αυτό το θέμα εκτός του πλαισίου των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «υπάρχει γενικότερα μια προσέγγιση κάποιων οι οποίοι θέλουν τις τεχνικές επιτροπές να λειτουργούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο».
Προεκλογικός… Τσίπρας στην Κύπρο και εμπλοκή με το νέο πρόεδρο
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, όπου βρίσκεται από την Πέμπτη, είναι φανερό ότι έγινε για λόγους που αφορούν τον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ο Τσίπρας διαπίστωσε ότι «είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας […] και βεβαίως με ανοιχτές πάντοτε τις προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά και την Κύπρο». Επιμένοντας συνεχώς να αναφέρεται σε «ελληνοτουρκικές διαφορές», αντί για ιταμές αξιώσεις της Τουρκίας, συμπέρανε ότι «υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα. Διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Στην ίδια χλιαρή λογική, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό «στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», το οποίο υπαγορεύθηκε από την Αγγλία…
Ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδη, την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα, αλλά αυτή δεν έγινε και ήταν έντονο το παρασκήνιο για τη ματαίωσή της. Στην αρχή υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η δήλωση Τσίπρα για συνέχιση των συζητήσεων επίλυσης του Κυπριακού από εκεί όπου είχαν μείνει τα πράγματα ενόχλησε τον κ. Χριστοδουλίδη, αλλά στη συνέχεια συνεργάτες του και ο ίδιος υποστήριξαν ότι αυτή είναι και εκπεφρασμένη θέση του νέου Προέδρου, άρα δεν υπήρξε πρόβλημα. Τελικά οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Τσίπρας, αργά χθες το βράδυ, μετείχαν από κοινού σε εκδήλωση για τον Βάσο Λυσσαρίδη στο χωριό Λεύκαρα, κοντά στη Λάρνακα.
Ειναι δυνατον? αφου μιαζουν σαν μια σταγονα νερο τα τουρκοσπορα
Πήγε ο καθυστερημένος Mr Μπούτιας στη Κύπρο τα έκανε σκατά και μαγάρισε και μια πλατεία.
Κοπρίτη, βγάλε το μπουρλώτο απ’ τον κώλο. Άρχισε πάλι τα ταξιδάκια το τσόκαρο!