ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΡΙΣΑΝ! Μακρόν: «Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» – Την ομάδα εθνικής ασφάλειας συγκαλεί ο Μπάιντεν

Κοινοποίηση:
ΚΥΚΗ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν σήμερα «όλους τους παράγοντες» στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.
«Συζήτησα με τον πρόεδρο Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύρραξη. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μακρόν.

Τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ηγέτες της περιοχής, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 21.15. Παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, για να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στα ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν αντεπίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάπου διάβασα μπορεί και να κάνω εγώ λάθος ότι ο πρωθυπουργός Ισραήλ.ειπε οτι ο Ερντογαν θα το πάθει σαν των Σανταν Λυβιη κλπ δηλαδή μέχρι τώρα πιστεύαμε των εφαγαν η Αμερική βγενει ανοικτα κσι λέει το Ισραήλ η δεν εινσι καλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι τρελός η κάτι άλλο σιμβενει δεν μπορεί ένας άνθρωπος σαν αυτόν να κρατάει το λαό του Ισραήλ σε ομηρία

Comments are closed.