Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πάνω από 6.000 αστυνομικοί εκτιμάται ότι υπηρετούν στη φύλαξη «υψηλών προσώπων».
Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί στην αρχή της θητείας του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Γιάννης Οικονόμου είχε ανακοινώσει την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων.
Αλλά το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά. Οι αστυνομικοί για την προστασία VIP προσώπων παραμένουν στα καθήκοντά τους. Και φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η αποδέσμευσή τους από τους λεγόμενους «στόχους» για να ενισχύσουν την υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και την αστυνόμευση στους δρόμους. Έχει ανακοινωθεί από πολλούς προκατόχους του κ. Οικονόμου χωρίς αποτέλεσμα.
Μάλιστα, τον στόχο της αποδέσμευσης 2.500 αστυνομικών είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στο δρόμο (…) Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».
Κι ας φάνταζε από τότε στην Κατεχάκη ότι το εγχείρημα αποδέσμευσης αυτού του αριθμού αστυνομικών ως «υπερ-φιλόδοξο», τουλάχιστον όσον αφορά το 2023.
Έτσι σε πρώτη φάση δόθηκε «μάχη» για να αποδεσμευτούν 1.500 αστυνομικοί. Και όπως έλεγαν αρχικά, δόθηκε «εντολή οι αστυνομικοί που αποδεσμεύονται από τους επισήμους να μην επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις αλλά να παίρνουν φύλλο πορείας για τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και την Άμεση Δράση».
Ούτε κατεβάζοντας τον στόχο στους 1.500, όμως, το σχέδιο πέτυχε…
Οι πολίτες ψάχνουν να βρουν αστυνομικούς στις γειτονιές
Ωστόσο, για τη ΝΔ που ως αντιπολίτευση έκανε σημαία το δόγμα «νόμος και τάξη», το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών αξιολογείται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας παραμένει ζητούμενο και παρότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις υψηλότερες αναλογίες στην ΕΕ αστυνομικών ως ποσοστό του πληθυσμού, οι πολίτες ψάχνουν να βρουν αστυνομικούς στις γειτονιές.
Για το θέμα της απασχόλησης αστυνομικών σε VIP, o πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, έχει δηλώσει ότι στην Ελλάδα καθίσταται ως μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία:«Επικρατεί αλαλούμ. Η καταγραφή των αστυνομικών που υπηρετούν σε συνοδείες στόχων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Και αυτό γιατί άλλοι είναι στη Διεύθυνση Επισήμων, άλλοι φαίνονται να υπηρετούν σε Τμήματα αλλά είναι αποσπασμένοι σε επισήμους και άλλοι υπηρετούν πράγματι σε Τμήματα αλλά κάνουν βάρδιες σε στόχους (φύλαξη σπιτιών κ.ο.κ.)».
Πόσοι είναι κατ’ εκτίμηση οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη «υψηλών προσώπων»; Ο κ. Καλλιακμάνης υπολογίζει ότι ξεπερνούν τους 6.000: «Κατ’ εκτίμηση μπορούμε να πούμε ότι περίπου 4.000-5.000 υπηρετούν στη Διεύθυνση Επισήμων και φυλάνε στόχους σε όλη τη χώρα και περίπου 2.000 υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν σε συνοδείες στόχων».
Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, καταγράφονται τεράστια προβλήματα με τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που περιπολούν να είναι από τους μικρότερους αριθμητικά κατά τα τελευταία χρόνια.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επεξεργάζονται νέα σχέδια. Αναδιάρθωση υπηρεσιών και αλλαγές στην ιεραρχική εξέλιξη των αστυνομικών για να βγαίνουν περισσότεροι στον δρόμο.
Μόνο οι δικαστικοί απασχολούν μεγάλο αριθμό αστυνομικών,αλλά ποιος να μιλήσει που το μόνο που ενδιαφέρει τον εκάστοτε αξιωματικό είναι η προαγωγή του
Δεν καταλαβαίνω γιατί τους φυλάνε 10-10, αφού έχετε δημοκρατία, οι ηγέτες λαοπρόβλητοι και εκλεγμένοι.