Ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει εντός αγωνιστικού χώρου 9 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο Ατρόμητο, 10 από τον τρίτο Ολυμπιακό και 11 περισσότερους από την ΑΕΚ. Ο βαθμολογικός πίνακας διαφέρει βέβαια λόγω των τιμωριών του ΠΑΟΚ από πέρυσι και της ΑΕΚ φέτος, όμως και πάλι η ομάδα του Λουτσέσκου έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα.
Το SDNA αναλύει γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στον βαθμολογικό πίνακα της Σούπερ Λίγκας.
1. Η ορθολογική συνέχεια
Ο ΠΑΟΚ για μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του, κατάφερε να διατηρήσει τον βασικό κορμό της ομάδας. Το επίπεδο συνοχής δεν δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την αποχώρηση του Τζάλμα Κάμπος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και στις μέρες που η ομάδα δεν ήταν καλά, να βρεθεί ο τρόπος να πάρει το αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου παρέμεινε ουσιαστικά ίδιος και μετά από μία χρονιά υψηλής πίεσης, αντέδρασε άψογα έχοντας μάλιστα και το μείον δύο ως προίκα της προηγούμενης σεζόν.
2. Ξεκάθαρη πολιτική Λουτσέσκου
Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ο ηγέτης του πρότζεκτ και όταν τέθηκε από τον σύλλογο πως βασικός στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, το έδειξε με τις επιλογές του. Ουσιαστικά απέφυγε να πειράξει τον ομοιογενή κορμό του στους αγώνες πρωταθλήματος και χρησιμοποίησε αυτούς του κυπέλλου και της Ευρώπης για να δώσει στα νέα μεταγραφικά αποκτήματα χρόνο συμμετοχής. Αυτό κόστισε με κάποιες κακές βραδιές στην Ευρώπη, όμως στο πρωτάθλημα η ομάδα πέτυχε σχεδόν το απόλυτο. Η στρατηγική του Λουτσέσκου ίσως και να ήταν διαφορετική αν οι νέοι παίκτες είχαν υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας, όμως από τη στιγμή που δεν συνέβη αυτό, ήταν υποχρεωμένος να κινηθεί με τον τρόπο που τελικά επέλεξε. Και του βγήκε.
3. Ξένοι διαιτητές
Δεκαετίες τώρα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζητούσαν ξένους διαιτητές, αμφισβητώντας την ικανότητα και την ηθική υπόσταση των Ελλήνων. Για κακή τύχη των τελευταίων, αλλά και για κακή τύχη όσων θεωρούσαν τους Θεσσαλονικείς υπερβολικούς, ο ΠΑΟΚ κέρδισε όλα τα ντέρμπι που έπαιξαν ξένοι διαιτητές. Ξεκινώντας από άλλη διοργάνωση – αυτή του τελικού – ο ΠΑΟΚ κέρδισε φέτος για το πρωτάθλημα Ολυμπιακό και Άρη εκτός έδρας, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό εντός. Δεχόμενος γκολ μόνο από τον Άρη μάλιστα. Όταν κερδίζεις όλα τα παιχνίδια έξι βαθμών, συν αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη εσωστρέφεια, τότε δεν μπορείς παρά να αποδεχτείς πως οι ξένοι διαιτητές ήταν ένα μέτρο αποτελεσματικό για τους Θεσσαλονικείς.
4. Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς
Σίγουρα υπάρχουν κεντρικά πρόσωπα στην μέχρι σήμερα πορεία για τους Θεσσαλονικείς. Για μία ομάδα μάλιστα με εξαιρετική τακτική ισορροπία που δύσκολα δέχεται γκολ, τα ποσοστά του σέντερ φορ της παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Ο διεθνής σέρβος στράικερ, έχει πετύχει 8 γκολ σε 12 αγώνες, έχοντας μόλις 21 τελικές προσπάθειες. Μιλάμε για έναν ποσοστό ενός γκολ ανά 2,6 τελικές, νούμερο εξωπραγματικό ακόμη και για το υψηλότερο επίπεδο.
To νούμερο οκτώ βέβαια μπορεί να μη λέει πολλά. Όταν όμως αυτά τα οκτώ είναι όλα πρώτα γκολ της ομάδας πλην των αγώνων που έβαλε ο ίδιος δύο – ΑΕΚ, Άρης – τότε ότι και να αναλυθεί δεν έχει κανένα νόημα. Ο Πρίγιοβιτς είναι ο καθοριστικός παράγοντας της πρωτιάς του ΠΑΟΚ, κάτι που αντανακλά ακόμη περισσότερο όταν τον συγκρίνουμε με τους φορ των ανταγωνιστών – πλην Κουλούρη.
5. Φθορά των αντιπάλων
Ένας από τους λόγους που ο ΠΑΟΚ έχει αυτή τη διαφορά επίσης, είναι οι αγώνες που δεν συμμετείχε ο ίδιος. Και εκεί υπάρχει η παράμετρος των ξένων διαιτητών. Τα ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού, Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και Παναθηναϊκού – ΑΕΚ ήρθαν ισόπαλα, ενώ η ΑΕΚ είχε εντός έδρας φθορά και από τον Ατρόμητο που έχασε με τα γκολ των Ρισβάνη – Κουλούρη. Η συγκεκριμένη συγκυρία σίγουρα ευνόησε τον ΠΑΟΚ.
6. Η ήρεμη δύναμη
Ο ΠΑΟΚ είναι ένας οργανισμός κανονικών τρελών που χρειάζεται πάντα κάποιον να τους τραβάει τα χαλινάρια. Ποδοσφαιρικά αυτή η προσωπικότητα ονομάζεται Μαουρίτσιο και φέτος είναι πολύ πιο ενεργός απ ότι στη περυσινή σεζόν.
Ο Βραζιλιάνος είναι το κλειδί στη διαχείριση της τεράστιας πίεσης που έχει στο εσωτερικό του ο ΠΑΟΚ και δεν είναι τυχαίο πως κάποια στραβά αποτελέσματα ήρθαν στην εποχή που ήταν εκτός λόγω τραυματισμού.
Όσο ο Βραζιλιάνος είναι καλά και η διαχείρισή του έξυπνη, τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει αβαντάζ σε όλα του τα παιχνίδια εντός συνόρων.
7. Βαρέλα – Κρέσπο
Το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών του ΠΑΟΚ αποτελεί το κορυφαίο της κατηγορίας, με διαφορά από το δεύτερο. Η μίξη της δύναμης του Βαρέλα και της ταχύτητας του Κρέσπο, σε συνδυασμό με την καλύτερη ηλικία για κεντρικούς αμυντικούς, με παραστάσεις απ όλες τις διοργανώσεις, δεν μπορεί παρά να εγγυάται αποτελεσματικότητα όταν αγωνίζονται μαζί.
Εξαιρετικό χτίσιμο επίθεσης, ελάχιστα λάθη και κάποια γκολ που έφεραν βαθμούς, δίνουν στον ΠΑΟΚ το δικαίωμα να αισθάνεται καλά στις συγκεκριμένες κομβικές θέσεις.
8. Πορεύεται χωρίς εσωστρέφεια
Μεγαλύτερη πληγή για τον ΠΑΟΚ διαχρονικά, είναι η εσωστρέφεια που εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά την περυσινή σεζόν όμως και τα… μαθήματα που έδωσε αυτή, ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει στη βάση του έναν ακραίο ρεαλισμό και στηρίζει την ομάδα όπως πρέπει.
Ακόμη και μετά τα στραβά αποτελέσματα στην Ευρώπη, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έδειξαν πως συμβαδίζουν με τους στόχους του κλαμπ και δεν προκάλεσαν καμία ένταση. Αντιθέτως απομόνωσαν όσους επιθυμούσαν να δημιουργήσουν τεχνητές κρίσεις.