Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00 και ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι να ανακοινωθεί ο νικητής των εκλογών. Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει κατά τις 21:00 με περίπου το 50% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ αργά το βράδυ θα φανεί εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.
Σε αυτό το κλίμα πόλωσης στο οποίο διεξάγεται η όλη διαδικασία, δεν έλειψαν επεισόδια ξυλοδαρμού σε εκλογικά κέντρα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η πόλυ μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων, με περίπου 65 εκατ. να προσέρχονται στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι τους 1,7 εκατ. φτάνουν οι πολίτες από όλο τον κόσμο που έχουν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό, στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, συμμετοχή που συνιστά ρεκόρ.
Προηγούμενη ενημέρωση
Για έκτη φορά πρόεδρος ο Ρ.Τ.Ερντογάν ή επιστροφή στον Κεμαλισμό για την Τουρκία; 64 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου για την ανάδειξη του 13ου προέδρου της Τουρκίας, αλλά και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σε μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη κι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλείται περισσότερο από ποτέ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να βρίσκεται μπροστά με ποσοστά μεταξύ 46% και 50%.
Ήδη 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό και οι ψήφοι έχουν φτάσει στην Άγκυρα για να καταμετρηθούν σήμερα στις 17:00 αφού κλείσουν και οι κάλπες.
Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας έχει δηλώσει πως οι ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν μεταξύ 18:00 και 21:00.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.
Οι σημερινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές μάλλον απρόβλεπτες στροφές.
Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει ως κύριο σύμμαχό του το εθνικιστικό ΜΗΡ. Στην άλλη πλευρά, το CHP και άλλα πέντε κόμματα συνθέτουν μια συμμαχία που αναμένεται να στηριχθεί και από το φιλοκουρδικό HDP.
Στο πλευρό του Κιλιντσάρογλου είναι δύο εν δυνάμει αντιπρόεδροι, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και ο δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, από το κόμμα του ακροδεξιού εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στα κόμματα που στηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου είναι και η πρόεδρος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, η Μεράλ Ακσενέρ.
Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν και πιστεύουν πως μπορούν στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν το 50% και να κερδίσουν έτσι την προεδρία χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί. «Ολόκληρη η Δύση είχε τρελαθεί! Αλλά εγώ το έκανα!», καυχήθηκε αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η ομιλία του είχε απειλές κατά του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, και έχει κερδίσει εκλογές το 2002, το 2007, το 2011 και το 2018, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, ολοκλήρωσε χθες την εκστρατεία του με μία συμβολική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. «Είστε έτοιμοι για τη δημοκρατία σε αυτήν την χώρα; Για να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην χώρα. Εγώ είμαι. Σας το υπόσχομαι», είπε κατά την τελευταία μεγάλη του συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κανείς από τους δύο δεν καταφέρει να λάβει το 50% των ψήφων, καθώς υπάρχουν κι άλλοι υποδεέστεροι αντίπαλοι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, δηλαδή μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, σεισμόπληκτοι επιστρέφουν στις περιοχές τους για να ψηφίσουν.
Η ψηφοφορία στις σεισμόπληκτες περιοχές διεξάγεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, δήλωσε ο Ομάρ Χαλαμπί του Al Jazeera από την Καχραμανμαράς, περιοχή η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τους σεισμούς.
Οι άνθρωποι ψηφίζουν σε άθικτα σχολεία, σε κατεστραμμένα σχολεία, όπου έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένα καταλύματα και μέσα σε καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους, όπου κάλπες έχουν επίσης τοποθετηθεί μέσα σε σκηνές.
Ο Χαλαμπί σημειώνει ότι στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό κανονικά ψηφίζουν τουλάχιστον εννιά εκατομμύρια άνθρωποι.
Ψήφισαν Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, Ιμάμογλου και Ακσενέρ
Πριν από το μεσημέρι ψήφισαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι δύο βασικοί αντίπαλοι για την τουρκική προεδρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε, ενώ στο πλευρό του ήταν και η σύζυγός του, Εμινέ.
«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.
«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για την νίκη του.
Ο Ερντογάν, μάλιστα, έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Κιλιτσντάρογλου ψήφισε υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ενώ μαζί του βρισκόταν και η σύζυγός του, Σέλβι.
«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος.
Την ψήφο του έριξε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στις κάλπες ήδη πήγε και η Μεράλ Ακσενέρ από το ακροδεξιό «Καλό Κόμμα».
Πόλεμος μαφίας στην Ελλάδα δεν υπήρξε πόλεμος μεταξύ μπραβων όχι αρχηγών υπήρξε η μπραβοι κάποια στιγμή έσπασαν η σωστοί τραβήχτηκαν έμειναν η λεγόμενη. Βρώμικη αυτό ήταν έδιναν ο ένας των άλλων
στην αστυνομία κλπ , και έπιασαν και εξωντοθηκαν κάποια στιγμή η διασύνδεση είναι που έφαγαν το μπάτσο στην Παλλήνη εκεί τραβήχτηκαν η βρώμικοι η μεγάλοι κλπ και ερχοντε τα συμβόλαια διότι κατάλαβαν ότι η αρχηγοί ανέβηκαν πλέον δεν ήταν του χεριού τους ,,,επισεις πλέον είχαν σταματήσει να ξεπλενουν βρώμικα μερικοί μεγάλοι τους χρειαζοντε τους βρώμικους κλπ ο Καραβαζ ίσως πληρώνει και την φιλία με ποινικους λέω ίσως τίποτε άλλο,,, ,επίσης στο διάστημα αυτό είδαμε πολλή περίεργους θανάτους κλπ ,,απλή σκέψη μήπως ο καραβαζ είχε από.καπου μετοχές μεγάλου κλπ ποιο πάνω από .μαφια κλπ εδώ δεν γνωρίζουμε έχει σχέση με πετρέλαια αλλά και άλλες δουλιες που εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε η σχέση φιλίας που είχε με τους πινικους κάποια στιγμή ξύπνησε και ο ποιο χαζός ξυπνάει προτάσεις δεν υπαρχή πρόβλημα άλυτο καθηγητές εδώ τώρα τη έχει συμβεί κάτι φοβόντουσαν η βρώμικοι μεγάλοι γιατί όλα αυτά θέλουν φράγκα κλπ ,,,τα χρήματα τα περνούν χρήματα αποστολές από τα κέντρα τα μεγάλα υπάρχει μια μαφία βιπς ανώτερη υπάρχει μια βιπσ ανώτερη κλπ και ο πχ Ρέμος πχ δεν τον διαχιριζωταν η κατώτερη η ανώτερη δεν ει αι τυχαία τα καζίνο Αφρική γενικά η μαλακές βγάζουν φυλακή σήμερα με λίγα λόγια η βιπς μαφία που μπορεί να είναι και ιδιοτικη και δημοσίου ανώτερα μήπως ήθελε μετοχές γιατί τα κέρδη μαζεύτηκαν κλπ πιάνει συγκεκριμένα πρόσωπα βλέπεις κλπ
ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ PRINCIPOTE ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΣΤΑ “ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΑ” ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΠΑΤΣΑΚΙΑ ΜΟΥΓΚΑ Ε;