Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διαμαρτύρεται για το πλαφόν στη χρέωση των rapid test στα 10 ευρώ που έθεσε η κυβέρνηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.
Ιδιαίτερα τα μικρά εργαστήρια των ακριτικών περιοχών θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αναφέρει ο ΠΙΣ.
Τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) δηλώνουν ότι συμπαραστέκονται στα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, τα οποία έχουν δεχτεί, όπως αναφέρουν, το πολύχρονο, ανελέητο πλήγμα του clawback, το οποίο ζητείται και προκαταβολικά φέτος μεσούσης της πανδημίας, στερώντας ρευστότητα από τον κλάδο.
Ειδικότερα στα μικρά εργαστήρια των ακριτικών νησιών, οι ιατροί -ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς η υποτιμολόγηση κατά 100% εισάγει μη ελεγχόμενη στρέβλωση στις διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας.
Όπως αναφέρουν οι ιατροί – λειτουργοί της ΠΦΥ με εργαστήρια και μικρά διαγνωστικά, η τιμή που όρισε η κυβέρνηση είναι κάτω του λειτουργικού κόστους.
«Αυτό συνέβη επειδή δεν συνυπολογίστηκαν στην τιμή του αντιδραστηρίου, το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία, το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία, το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ, το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού», σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν εκ νέου το θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε ιατρός με εργαστήριο «θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή.
Δεδομένου μάλιστα ότι τελικός αποδέκτης της δύσκολης αυτής εξίσωσης θα είναι ο πολίτης, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο ΠΙΣ κρίνει απαραίτητο το διάλογο και την επανεκτίμηση της κατάστασης».
Να τα κανουν οι κρατικες δομες