ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ! Εγκατάλειψη των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κυβέρνηση;

Κοινοποίηση:
1

Μετά το άδειασμα από τις ΗΠΑ με το περιβόητο non-paper από το οποίο και ο πιο αδαής καταλαβαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κατασκευή του αγωγού East-Med και αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους .

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατασκευή του αγωγού θα έχει σοβαρή επίπτωση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία καθώς η δεύτερη θα πέσει στο περιθώριο του ενεργειακού παιχνιδιού της περιοχής από τη στιγμή που τα μεγάλα κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο θα μπουν στο παιχνίδι της Ευρωπαϊκής αγοράς η οποία διψά για φθηνότερο και περισσότερο αέριο. Το ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προβούν σε κινήσεις οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την πλήρη ρίξη με την Τουρκία είναι αναμενόμενο και δεδομένο.

Εκτός αυτού, αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με μεγάλα φορτία LNG την Ευρώπη για να αποφευχθεί η πλήρης εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να εξαρτάται από το αμερικανικό για τη ρύθμιση των τιμών αερίου σε αυτήν ενώ παράλληλα, η όλη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη έχει επιπλέον οικονομικές προεκτάσεις όπως είναι η ναυπήγηση και συντήρηση πλοίων LNG και γενικά όλο το ναυτιλιακό κομμάτι.

Αυτή ήταν μία συνοπτική εκτίμηση των αιτιών που επιτάσσουν αυτή την αμερικανική πολιτική ως προς το ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δικαιολογία ότι ο αγωγός θα είναι αρκετά κοστοβόρος και άρα ασύμφορος που έθεσαν οι Αμερικανοί με το non-paper κρίνεται ως ελλειπής από τη στιγμή που είναι έργο που θα αναλάβουν τρία κράτη με αρκετά χρήματα προς διάθεση το καθένα ενώ το κέρδος μελλοντικά θα αντισταθμίσει την όποια επένδυση.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να εκθέσει τα δεδομένα αυτά και να προχωρήσει με ιδία μέσα στην προσπάθεια να κατασκευαστεί ο αγωγός με τη σύμπραξη των άλλων δύο κρατών (Κύπρου-Ισραήλ) και να γίνουν οι ενέργειες για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ, φέρεται να αποδέχεται πλήρως την αμερικανική πολιτική και αν δικαιολογεί αυτήν μέσω της προώθησης του διακομετακομιστικού ρόλου που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα με βάση τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ζήτημα ο οποίος είπε ότι η αγορά αποφασίζει το αν είναι οικονομικά εφικτή η λύση του αγωγού.

Αν δεν είχε προηγηθεί το non-paper θα λέγαμε ότι αυτό είναι μία δήλωση η οποία ευσταθεί, εφόσον όμως γνωρίζουμε την αμερικανική θέση επί του ζητήματος, τότε όπου “αγορά” θέτουμε ΗΠΑ και καταλαβαίνει ο καθείς περί τίνος πρόκειται.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό της υπόθεσης είναι η προσπάθεια να περαστεί από την Κυβέρνηση στην κοινή γνώμη ότι αυτός μέσω του οποίου μεταφέρονται αγαθά είναι καλύτερος από αυτόν που τα παράγει. Δηλαδή, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη μοίρα από τη.. Σαουδική Αραβία για παράδειγμα . Αρκεί κανείς να κάνει μόνο τη σύγκριση μεταξύ των εσόδων της μεταφοράς υδρογονανθράκων στη χώρα μας μέσω του ΤΑΡ και των εσόδων του Αζερμπαϊτζάν από την παραγωγή που διοχετεύει στον αγωγό για να καταλάβει ότι ο παραγωγός έχει πάντα το πρώτο χέρι.

Μετά λοιπόν από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί στον ενεργειακό τομέα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας η κυβέρνηση συνεχίζει στο δικό της “ονειρικό” περιβάλλον το οποίο επιτάσσει να μην εξορύσσουμε τίποτα προς ιδίον όφελος για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά να εξαρτόμαστε πλήρως από άλλα κράτη για την ενέργεια.

Σκέτη παράνοια..

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: