Με πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η Ελλάδα διατηρεί το θλιβερό ρεκόρ πνιγμών στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με περίπου 340 νεκρούς κάθε χρόνο.
Ήδη, το φετινό καλοκαίρι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα, τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 39 πνιγμοί, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA.
«Πρέπει να προσέχουμε να μην ανοιγόμαστε στα βαθιά και ειδικά οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας, για να μπορέσουμε να δώσουμε αμέσως τις πρώτες βοήθειες», λένε οι ναυαγοσώστες.
«Μαύρο» ρεκόρ στους πνιγμούς
Ο κίνδυνος πνιγμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιόμετρα ακτογραμμής, ελλοχεύει ανά πασά στιγμή. Ωστόσο, το καλοκαίρι που διανύουμε καταγράφεται «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα.
Συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούνιο έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 39 άνθρωποι, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 151.
Μόνο προχθές, Δευτέρα (1/8) έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό έως; τώρα να φτάνει στους 193 πνιγμούς.
Ο αριθμός των νεκρών από πνιγμό ήταν τεράστιος και την περσινή χρονιά, με 239 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Πώς θα προστατευτούμε
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λουόμενους να μην μπαίνουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
«Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, ξεχωρίζουμε την ώρα του ποτού και του φαγητού από την ώρα που κάνουμε μπάνιο, δε φεύγουμε εκτός των ορίων της ακτής και αν δεν νιώθουμε καλά ζητάμε βοήθεια και μένουμε στα ρηχά», λέει ναυαγοσώστης.
Βασικός κανόνας για την ασφαλή κολύμβηση, κυρίως των ηλικιωμένων, είναι να μην κολυμπούν τις ώρες μεταξύ 12.00 και 17.00, τότε που ο ήλιος καίει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.
Αρκετοί είναι και οι θάνατοι τουριστών από πνιγμούς στα ελληνικά νησιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στα παιδιά.
Εκτός από τις ακτές, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για ασφαλή κολύμβηση και στις πισίνες, καθώς έχουν παρατηρηθεί κι εκεί αρκετά περιστατικά πνιγμών.
Πνιγμοί: Οι περιοχές με τους περισσότερους
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (1/8) στο MEGA, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας Μάριος Μυρωνάκης υπογράμμισε ότι τα στατιστικά δείχνουν πως το 80% των περιστατικών πνιγμού αφορούν Έλληνες, γεγονός που μαρτυρά ότι «οι Έλληνες ξέρουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πνιγμού αφορούν ηλικιωμένους, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως οι γονείς θα πρέπει πάντα να επιβλέπουν τα παιδιά τους στην παραλία.
«Ερχόμαστε από δύο χρόνια πανδημίας κι έχουμε ένα πρωτοφανές καύσωνα. Όταν ένας άνθρωπος 75 χρονών πάει στη θάλασσα με αυτές τις συνθήκες, αυτό μπορεί να έχει κακή κατάληξη», δήλωσε.
«Αυτό που παρατηρούμε ότι παρότι έχουμε θωρακίσει τις πολυσύχναστες παραλίες με σύγχρονα σωστικά μέσα, παρόλα αυτά λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και του ωραρίου μας, που είναι 10:00 – 18:00, έχουμε περιστατικά που συμβαίνουν εκτός ωραρίου ή σε παραλίες που δεν επιβλέπουμε», πρόσθεσε.
Οι περιοχές στην Ελλάδα με τους περισσότερους πνιγμούς
Παράλληλα, ο κ. Μυρωνάκης ανέφερε πως στα νησιά τα περιστατικά πνιγμών είναι ελάχιστα, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στις περιοχές της Αττικής, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.
Όσον αφορά τα περιστατικά πνιγμών στις πισίνες, ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά μετά την επικαιροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών το 2020.
ΕΚΑΝΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ? Τ Η Ν Γ Α Μ Η Σ Ε Σ !
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕΣ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ, ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΟΔΡΑ? Τ Η Ν Ε Β Α Ψ Ε Σ !
ΕΚΑΝΕΣ ΔΙΑΘΗΚΗ ? ΤΡΕΞΕ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ…
Στην Ελλάδα ο πνιγμός είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα τροχαία. Η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 39η παγκοσμίως, σε θανάτους με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε μέσο όρο τον Ιούλιο, υπήρχε ένας πνιγμός ανά ημέρα.
Από την 1η ως τις 23 Ιουλίου, είχαμε 23 πνιγμούς, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο πνιγμός ήταν η αιτία θανάτου για 413 πολίτες το 2018
ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΙΤΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΧΕΙ 360 ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”
Ο νεοραγιάς οδηγεί χάλια και σκοτώνεται καλυμπάει χάλια και πνίγεται ψηφήζει χάλια και τό πηδάνε όλα χάλια τα κάνει.Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να ρουφιανεύει να αρπάζει επιδόματα και να κανει τσιμπούκια στους πολιτικούς.
Ευτυχως που δεν καηκαν.Αγιο ειχαμε.
ΜΠΟΛΙΑ, ΜΠΥΡΕΣ, ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ …ΤΕΖΑ
Τα καλά νέα είναι ότι με το Johnson ακόμα και να πεθάνεις θα επιπλες στην θάλασσα άρα θα σε βρουν με τα άλλα πας πάτο απλά όσοι ζήσουμε μετά εμβολιασμού είμαι περίεργος να δω τι είδους καρκίνο θα βγάλω και πού στον αμερικανικό στρατό από το 2010και μετά με αντίστοιχα εμβολια πειραματικά και αναγκαστικά γιατί σε βάζουν και υπογραφεις 200%σε αύξηση οι καρκινοι δεν τα λέω εγώ οποίος θέλει τα βρίσκει
Κλιματική Αλλαγή Στάνταρ η αιτία θανάτου
Οι πραγματικοι γιατροι ξερουν οτι ακιδα του ψευτοεμβολιου ενεργει και πολλαπλασιαζει την καταστρεπτικη της δυναμη ,σχηματιζοντας θρομβους ,οσο περισσότερο υπάρχει εντατικη λειτπουγια του καρδιαγγειακου , γι αυτο και οι πρωτοφανεις θανατοι πανω απο 900 αθλητων απο τον Ιανουαριο του 2021 που αρχισαν οι δηθεν εμβολιασμοι .Στη θαλασσα η λειτουργια της καρδιας εντατικοποιείται και η ακιδα επιφερει θρομβωσεις .Θα υπαρξουν και αλλοι πολλοι θανατοι μεχρι το τελος του καλοκαιριου ,απο αυτη την αιτια . Τα υπολοιπα που λενε οι δηθεν ειδικοι ,ειναι καθαρη συγκαλυψη,ελεος, ποτε ειχαμε εκατονταδες πνιγμων στη θαλασσα , ,θυμαμαι καθε καλοκαιρι καποιες ελαχιστες περιπτωσεις , 12-20 πνιγμοι το πολύ,καποιων ηλικιωμενων με αλλα προβληματα υγειας ,συνηθως.
Έχεις μπολιαστεί σαν πρόβατο,είσαι άνω των 70 και θες και να μπεις θάλασσα να κάνεις το δελφίνι;Δεν παίζει αυτό το σενάριο.Παίζει το άλλο που σε κουβαλάνε 4
Παθαινουν ανακοπη και εμφράγματα την ωρα που κολυμπάνε!
Εχουν κανει καλη δουλεια τα εμβολια…
Συνδυασμος! Πιτογυρα, κεφτεδακια με μπουρδομπολια! Καλα…μυοκαρδια!