Τα γυμναστήρια τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της υπόλοιπης χώρας βιώνουν το δεύτερο πολύμηνο lockdown. Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας.
Αβέβαιο το άνοιγμα των γυμναστηρίων – Αυξάνονται τα λουκέτα;
«To 10-12% των γυμναστηρίων πανελλαδικά έχει ήδη κλείσει αλλά φοβάμαι ότι αυτό θα διπλασιαστεί ίσως και τριπλασιαστεί μετά την επανέναρξή τους. Και στη Θεσσαλονίκη έχουν μπει λουκέτα. Θα υπάρξουν και πολλές αγοραπωλησίες που δεν θα είναι δίκαιες. Κάποιοι, μάλιστα, δυστυχώς θα κλείσουν μετά από ένα διάστημα που θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και θα τους έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα είναι οικονομικά υγιείς. Υπολογίζουμε ότι θα ανοίξουμε προς το καλοκαίρι και ίσως τότε το ποσοστό κλεισίματος να φτάσει στο 30-40%. Αν ανοίξουμε πριν από το Πάσχα θα είναι δώρο θεού, διαφορετικά θα είναι κατάρα για μας.», δηλώνει δυσαρεστημένος στο ThessToday.gr o γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης.
Η καλύτερη περίοδος για τα γυμναστήρια είναι οι μήνες της άνοιξης η οποία χάθηκε πέρσι και όπως φαίνεται χάνεται και φέτος. Το καλοκαίρι αποτελεί μια νεκρή περίοδο καθώς οι περισσότεροι φεύγουν εκτός πόλης.
Σχετικά με τις συνδρομές των μελών, «Ικανοποιήσαμε όλα τα μέλη μας σχετικά με τις συνδρομές που είχαν παγώσει λόγω του lockdοwn αν και ήταν εις βάρος μας αυτό προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε εκτεθειμένους. Τους αποζημιώσαμε με δική μας πρωτοβουλία.», τονίζει ο κ. Κοπαρανίδης.
Διαδικτυακά μαθήματα άθλησης
Εν μέσω κορωνοϊού, πραγματοποιούνται διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής αλλά αυτή η μορφή ικανοποιεί ελάχιστο ποσοστό του πελατολογίου. Είναι δύσκολο σ’ ένα σπίτι να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος άθλησης. Η συμμετοχή είναι ελάχιστη σε σχέση με το πρώτο lockdown. Το 95% δηλαδή των πελατών δεν μένει ευχαριστημένο με την διαδικτυακή άθληση, όπως μας εξηγεί ο ίδιος.
Είναι ικανοποιητικά τα μέτρα στήριξης;
«Όσον αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές κάποιοι τις έχουν λάβει και κάποιοι όχι. Και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν από την Περιφέρεια ελάχιστοι μόνο τις πήραν. Δεν φτάνουν για να καλύψουμε τα έξοδα της επιχείρησης. Είμαστε στα όρια μας. Και όσο περνάει ο καιρός τα έξοδα αυξάνονται. Ακόμη και να ανοίξουμε, όλοι οι πελάτες θα έρθουν για να πάρουν την αποζημίωση της συνδρομής που έχουν χάσει στη διάρκεια του lockdown και να κάνουν το δωρεάν πρόγραμμα. Το οικονομικό βάρος πέφτει σ’ εμάς χωρίς να είναι δική μας ευθύνη. Θα αργήσουμε να ανακάμψουμε οικονομικά. Ακόμη και τώρα να λειτουργήσουμε, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα έσοδά μας. Είμαστε οι πρώτοι που κλείνουμε και οι τελευταίοι που ανοίγουμε. Είμαστε διπλά πληττόμενοι.», επισημαίνει ο γ.γ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης.
«Υγειονομική βόμβα» τα γυμναστήρια;
«Αυτή η έκφραση δημιουργεί μια λανθασμένη εντύπωση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ποσοστό μεταδοτικότητας που εντοπίζεται στα γυμναστήρια είναι από 0,8 έως 1,3%. Πρόκειται για έναν από τους χώρους που δεν δέχτηκε κανένα πρόστιμο κατά τη διάρκεια ελέγχων ως προς τα μέτρα προστασίας. Τηρούμε τις αποστάσεις, τις απολυμάνσεις και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Η πλειοψηφία των χώρων θεωρείται πλέον μια μπουτίκ αθλητισμού, είναι εκσυγχρονισμένοι χώροι σαν ιατρεία, η καθαριότητα, οι γυμναστές και η ασφάλεια των μηχανημάτων είναι σε πολύ καλό επίπεδο και δε θυμίζουν σε τίποτα τα παλαιότερα γυμναστήρια.», αναφέρει ο κ. Κοπαρανίδης.
Η κρυφή άθληση
Σύμφωνα με τον ίδιο, στους κρυφούς χώρους άθλησης και διάφορους χώρους ευεξίας εκμεταλλεύονται την κατάσταση και παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να είναι νόμιμες. Εκτός από αθέμιτος ανταγωνισμός, είναι και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα τόσο σε κλειστούς όσο και δημόσιους χώρους. Αυτό το είδος άθλησης θα έχει αντίκτυπο και στα γυμναστήρια καθώς αρκετοί θα στραφούν σε ατομική άσκηση με χαμηλές τιμές και ανεπαρκή ποιότητα άθλησης.
Η άθληση δεν αφορά μόνο την εμφάνιση αλλά και άτομα, μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως που γυμνάζονται για να αντιμετωπίσουν ορθοπεδικά και παθολογικά προβλήματα. Τα γυμναστήρια παρέχουν υπηρεσίες και για ένας υγιές σώμα, αποτελούν δηλαδή μια προληπτική ιατρική. Ο κόσμος έχει ανάγκη την επανεκκίνηση των γυμναστηρίων και το ζητάει και ο ίδιος, όπως τονίζει.
Εισηγήσεις για την επανεκκίνησή τους
«Μαζί με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα, με όλο το διοικητικό συμβούλιο, με τον πρόεδρο του συλλόγου, τον κ. Κώστα Φακή και με τη συνεργασία των περιφερειακών συμβούλων φτάσαμε μέχρι τον κ. Μητσοτάκη και διεκδικούμε τα πάντα, νομικά και κοινωνικά, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας και να εγγυηθούμε την υγειονομική ασφάλεια των πελατών μας. Ακόμη και για άμεσο άνοιγμα έχουμε εισηγηθεί με περισσότερα μέτρα προστασίας, διπλάσια και τριπλάσια αν χρειαστεί. Έχουμε προτείνει περισσότερα μέτρα από αυτά που μας πρότειναν. Έχουμε φτάσει σε επίπεδο ΜΕΘ (όσον αφορά την προστασία) ώστε να καταφέρουμε να ανοίξουμε. Αλλά αυτήν τη στιγμή όλοι βρίσκονται υπό τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι έχουν μια λανθασμένη εντύπωση για το δικό μας επάγγελμα ενώ στην Ευρώπη πρώτα ανοίγουν τα γυμναστήρια και μετά τα κομμωτήρια.», καταλήγει ο κ. Κοπαρανίδης.
thesstoday.gr
Τεράστιος αριθμός συμμετεχόντων, σε μικρούς χώρους, χωρίς εξαερισμίο, με υψηλή θερμοκρασία, και ατμόσφαιρα γεμάτη υγρασία λίογω ιδρώτα. Κρατήστε τα κλειστά μέχρι το 2022!!!
Γυμναστήρια με τουαλέτες χωρίς κανένα εξαερισμό Yava, Alterlife Αγία Παρασκευή …
έτσι θα ανόιξουνε;;;;
είσαι ρε μεγάλε που θα κρίνεις αν ανοίξουν και φάνε ψωμί τόσες οικογένειες; Τράβα σε ένα γιατρό να πεις ότι μισείς τους ανθρώπους και θέλεις να χρεωκοπήσουν…
Οι χοντρές με τα κολάν στα πάρκα…..
Αλλά τα μπουρδελα στο Μεταξουργείο λειτουργούν παράνομα καντε μια μπουρδέλο τσάρκα να δείτε. τα γυμναστήρια τα θέλουν κλειστά τα μπουρδελα καφέ τζόγο ανοιχτά ρουφιάνοι
Αφου δεν κλεινει το μεγαλυτερο μπουρδ@λο η βουλη λογικο να μεινουν ανοιχτα τα υπομαγαζα
οι αλυσίδες ίσως επιβιώσουν τα υπόλοιπα πέθαναν