Ακόμη και λίγο αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία μας σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να το κόψουμε μαχαίρι αλλά σίγουρα ακόμα και να το μειώσουμε λίγο μπορεί να είναι ευεργετικό, ειδικά εάν πίνουμε αυτήν τη στιγμή πάνω από τα συνιστώμενα όρια.
Μετά από δεκαετίες σύγχυσης και μερικές φορές αντιφατικής έρευνας, τα πρόσφατα στοιχεία καθιστούν πιο σαφές από ποτέ ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Άσχημα τα νέα λοιπόν για όλα είδη αλκοόλ αφού ακόμα και ένα ποτήρι κρασί σίγουρα δεν βελτιώνει την υγεία σας.
Έχουμε όλοι διαβάσει τα σχετικά άρθρα: το πολύ αλκοόλ είναι κακό για εσάς, αλλά λίγο είναι καλό, ορισμένα είδη αλκοόλ είναι καλύτερα για εσάς από άλλα κτλ…Η αλήθεια είναι πλέον ξεκάθαρη: όλα είναι άσχημα, ακόμα και η μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία. Συγκεκριμένα ερευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο αποκάλυψε ότι μεταξύ 2015 και 2019, η υπερβολική χρήση αλκοόλ είχε ως αποτέλεσμα περίπου 140.000 θανάτους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 40% αυτών των θανάτων προήλθαν από άσχημες συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ όπως τροχαία ατυχήματα, δηλητηριάσεις και ανθρωποκτονίες. Αλλά η πλειοψηφία προκλήθηκε από χρόνιες παθήσεις που αποδίδονται στο αλκοόλ, όπως ηπατική νόσο, καρκίνος και καρδιακές παθήσεις.
Όταν οι ειδικοί μιλούν για τις τρομερές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι απευθύνεται σε αλκοολικά άτομα. Αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία από το ποτό μπορεί να προέρχονται και από τη μέτρια κατανάλωση. Έτσι παροτρύνουν όλους μας να μειώσουμε το αλκοόλ ακόμα και αν πίνουμε λίγο και να δοκιμάσουμε εναλλακτικές. Αυτό έχει γίνει σχετικά εύκολο τα τελευταία χρόνια με προϊόντα alcoholfree όπως για παράδειγμα τις μπύρες free που τώρα βρίσκουμε ακόμα και στο φυλλάδιο Σκλαβενίτη.
Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να περιορίσετε το ποτό σας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το πότε και πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία σας.
- Πώς μπορώ να ξέρω αν πίνω πολύ;
«Υπερβολική χρήση αλκοόλ» σημαίνει οτιδήποτε υπερβαίνει τα συνιστώμενα ημερήσια όρια δηλαδή περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, ειδικά για ορισμένους τύπους καρκίνου και ορισμένες μορφές καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εξέδωσε και τη σχετική οδηγία.
- Γιατί το αλκοόλ είναι τόσο επιβλαβές;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα υγείας είναι η καταστροφή του DNA. Όταν πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας το μεταβολίζει σε ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία τοξική για τα κύτταρα. Η ακεταλδεΰδη καταστρέφει το DNA και εμποδίζει το σώμα σας να επιδιορθώσει τη βλάβη. Μόλις το DNA καταστραφεί, τότε ένα κύτταρο μπορεί να αναπτυχθεί εκτός ελέγχου και να δημιουργήσει έναν καρκινικό όγκο.
Το αλκοόλ δημιουργεί επίσης οξειδωτικό στρες, μια άλλη μορφή βλάβης του DNA που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε σκληρυμένες αρτηρίες, με αποτέλεσμα υψηλότερη αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο. Το αλκοόλ δηλαδή επηρεάζει θεμελιωδώς το DNA και γι’ αυτό επηρεάζει τόσα πολλά συστήματα οργάνων. Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, η χρόνια κατανάλωση βλάπτει τους ιστούς με την πάροδο του χρόνου.
- Δεν υποτίθεται ότι το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά σας;
Η επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά προκαλεί σύγχυση, επειδή ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, μπορεί να είναι ευεργετικές. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το αλκοόλ αυξάνει την HDL, την «καλή» χοληστερόλη και ότι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα σταφύλια (και στο κόκκινο κρασί), έχει ιδιότητες προστασίας της καρδιάς.
Ωστόσο, είπε η Mariann Piano, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, «Υπάρχουν ωστόσο πρόσφατες έρευνες που έχουν αμφισβητήσει την ιδέα αυτού που ονομάζουμε καρδιοπροστατευτική ή υγιεινή επίδραση του αλκοόλ».
- Ποιους τύπους καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο για το αλκοόλ;
Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι είναι άμεση αιτία επτά διαφορετικών καρκίνων: καρκίνους κεφαλής και τραχήλου (στοματική κοιλότητα, φάρυγγα και λάρυγγα), καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνο του ήπατος, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αλκοόλ και άλλων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη και του παγκρέατος, αν και τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα.
- Πρέπει λοιπόν να μειώσω ή να σταματήσω να πίνω εντελώς;
Δεν χρειάζεται να κόψετε το αλκοόλ “μαχαίρι” για να προστατεύσετε την υγεία σας. Ακόμη και το να μειώσετε λίγο μπορεί να είναι ευεργετικό, ειδικά εάν πίνετε αυτήν τη στιγμή πάνω από τα συνιστώμενα όρια. Σύμφωνα με στατιστική ένας στους 12 Ευρωπαίους πίνει καθημερινά. Δοκιμάστε να περάσετε μερικές νύχτες χωρίς αλκοόλ: «Αν αισθάνεστε καλύτερα, το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι», είπε ο George Koob, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό. Σημειωτέον, κανένας από τους ειδικούς με τους οποίους μιλήσαμε δεν ζήτησε πλήρη αποχή, εκτός εάν έχετε διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή είστε έγκυος.
Η συμβουλή λοιπόν είναι απλή: «Πίνετε λιγότερο, ζήστε περισσότερο»