ΠΟΥ: “Η “μακρά Covid” πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις υγειονομικές αρχές”

Κοινοποίηση:
ΠΟΥ

Η “μακρά Covid” που επηρεάζει μυστηριωδώς έναν σημαντικό αριθμό ασθενών της Covid-19, πρέπει να “έχει τη μεγαλύτερη σημασία” για όλες τις υγειονομικές αρχές στον κόσμο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Είναι μια σαφής προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και με τη μεγαλύτερη σημασία. Πρέπει να είναι για όλες τις υγειονομικές αρχές”, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής της υπηρεσίας του οργανισμού του ΟΗΕ στην Ευρώπη, σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι τα συμπτώματα που επιμένουν για πολύ χρόνο προσκρούουν συχνά “στη δυσπιστία ή σε μια έλλειψη κατανόησης”.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από συμπτώματα για μια μακρά περίοδο “πρέπει να ακουστούν αν θέλουμε να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και την ανάρρωση από την Covid-19”, υπογράμμισε.

Μπορεί ορισμένες έρευνες να αρχίζουν να σηκώνουν μια γωνία του πέπλου, όμως εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πραγματικά γιατί κάποιοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19, παρουσιάζουν στη συνέχεια για μήνες συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, αναπνευστικές δυσκολίες ή νευρολογικά και καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία μερικές φορές είναι πολύ σοβαρά.

“Το βάρος είναι πραγματικό και σημαντικό: περίπου ένας άρρωστος από Covid-19 στους δέκα εξακολουθεί να υποφέρει έπειτα από 12 εβδομάδες, και συχνά για πολύ περισσότερο”, δήλωσε ο Κλούγκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, που επικεντρώθηκε κατ΄εξαίρεση στη “μακρά Covid”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ευρώπη κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δημιουργήσουν “ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα” με μια εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων.

Ο διευθυντής του θα συναντηθεί επίσης με τους ιατρικούς αξιωματούχους 53 χωρών μελών του περιφερειακού οργανισμού “προκειμένου να καταρτισθεί μια περιφερειακή στρατηγική” στο θέμα αυτό, ανακοίνωσε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οργάνωσε ένα πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο για τη μακρά Covid προκειμένου να εξευρεθεί ένας ορισμός της ασθένειας, να της δοθεί ένα επίσημο όνομα και να εναρμονισθούν οι μέθοδοι για τη μελέτη της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: