Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος προχώρησαν σε συμφωνία τμηματικού καθορισμού ΑΟΖ, την οποία και επικύρωσαν, δεν προστατεύει το υπόλοιπο κομμάτι της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.
Η Αίγυπτος ως γνωστόν εδώ και χρόνια δεν θέλει να συμμετέχει σε μια συμφωνία για το Καστελόριζο καθώς ούτε το Κάιρο δεν επιθυμεί να έχει το Καστελόριζο πλήρη επήρεια.
Η Άγκυρα μάλιστα προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να συμφωνήσει απευθείας με το Κάιρο για την περιοχή του Καστελόριζου. Εάν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα καθώς η Αίγυπτος θεωρείται σύμμαχος χώρα (έχουμε τονίσει πολλές φορές πως ορίζεται μια συμμαχία με άλλη χώρα η οποία ποτέ δεν είναι μόνιμη).
Τουρκία και Αίγυπτος διαβουλεύονται εδώ και αρκετό καιρό με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σε επίπεδο πληροφοριών, κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.
Αυτό υποστηρίζει η φιλοερντογανική εφημερίδα.
Ο Αντιναύαρχος ε.α., A. D. Kutluk, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστό πως οι δυο χώρες συνομιλούν για την επίτευξή της.
Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι άλλες χώρες θα υποβαθμισθούν (σ.σ Ελλάδα), σχολιάζοντας πως η Τουρκία ακόμη διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, ενώ και η Αίγυπτος θα ωφεληθεί.