Tη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφής της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, δεσμευόμενος ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, για να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό σενάριο, αλλά ότι ήδη είναι εδώ. Τόνισε ότι όσο οι ισχυροί του κόσμου εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια, εν ονόματι του κέρδους και όσο κόμματα θα μιλούν για «ισχυρή ανάπτυξη» που «παραπέμπει στην άκρατη ανάπτυξη, που ζήσαμε στο παρελθόν, χωρίς ίχνος έγνοιας για τη προστασία του περιβάλλοντος, τόσο θα είμαστε ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι σε ακραία φαινόμενα και στις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής».
Σημείωσε την αναγκαιότητα μιας άλλης αντίληψης για την ανάπτυξη και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της πράσινης Αριστεράς και οι προοδευτικές δυνάμεις «δεν μπορεί παρά να έχουμε στην πρώτη γραμμή το καθήκον της προστασίας της ζωής και του πλανήτη».
«Νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Είπε πως η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη και πως όμως, «σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές», ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «μια δύναμη ισχυρή, μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια».
Σχολίασε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει «τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά», ότι περιλαμβάνει μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς. «Είδαμε και το πρωτοφανές, από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ & το ΑΠΕ. Την ίδια ώρα που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, οι ίδιοι εφαρμόζουν όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τον Μαδούρο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι έξω από τα μνημόνια, χωρίς την τρόικα πάνω από τα κεφάλια των Υπουργών, με 37 δισ. στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για 9 συνεχόμενα τρίμηνα, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, με κύρος & αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο»
Restart στο κόμμα
Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την ήττα του κόμματός του στο ότι «ένα μέρος του ελληνικού λαού, που προσδοκούσε από μας πιο γρήγορη και πιο αισθητή βελτίωση της ζωής του, απογοητεύτηκε, απομακρύνθηκε, μετακινήθηκε εκλογικά, κάτω και από τον εχθρικό προπαγανδιστικό βομβαρδισμό».
Ωστόσο τόνισε ότι «μόνο στρατηγική ήττα δεν έχουμε» γιατί «όχι απλά αντέξαμε, αλλά με την εμφατική υπογραφή ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας, παραμένουμε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, και της προόδου στο τόπο μας».
Για το λόγο αυτό έκανε λόγο για «συμβόλαιο αλλά και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα από ένα κόμμα μικρό με τεράστια εκλογική επιρροή σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει τις αγωνίες αυτού του κόσμου. Από ένα κόμμα που οργανωτικά μετά βίας σηκώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και τη κοινωνία».
«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε» επανέλαβε και απευθύνθηκε στην ΚΕ για το τι εννοεί. «Το βράδυ των εκλογών λοιπόν μίλησα για εντολή μετασχηματισμού και σήμερα οφείλω να σας ξεκαθαρίσω τι εννοώ όταν μιλάω για μετασχηματισμό (…) Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος» είπε καταχειροκροτούμενος.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «σήμερα το κόμμα μας έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Τα οργανωμένα του μέλη του όμως αντιστοιχούν μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων. Μπροστά σε αυτή τη πραγματικότητα εμείς δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Να κάνουμε ότι δε τρέχει τίποτα. Αυτό ότι και να μου πείτε, στο τέλος της ημέρας δεν είναι αριστερό. Μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό (…) Αυτή η συνθήκη πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνο αν πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις».
«Σας ζήτω να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο για να το κάνουμε αυτό. Δεν έρχομαι σήμερα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αλλά έρχομαι να σας ζητήσω να ανοίξουμε έναν μεγάλο και γόνιμο διάλογο που αρχές Σεπτέμβρη θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλά σας καλώ να τολμήσουμε» συμπλήρωσε.
«Και οι σημαίες μας σήμερα αν θέλουμε να είναι επαναστατικές δε μπορούν να είναι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της αριστεράς. Σας καλώ λοιπόν να ξεκινήσουμε μια πλατιά συζήτηση που να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις» τόνισε.
Ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θέλει ένα κόμμα μαζικό, νεανικό, λαϊκό, δημοκρατικό και σύγχρονο, με ισχυρή ισχυρή ταυτότητα και αριστερό.
«Θέλουμε τέλος ένα κόμμα που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στο τόπο μας. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη της αριστεράς όπου θα μπορούν να χωρέσουν όλοι. Αριστεροί, Ριζοσπάστες, Αριστεροί σοσιαλιστές, Δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο» είπε.
Όπως τόνισε χρειάζεται μία πλατιά διαδικασία ανοίγματος και εγγραφής νέων μελών. «Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με το πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα. Από τη ταυτότητα ως το οργανωτικό μοντέλο, το πρόγραμμα και το καταστατικό».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα κατηγόρησε για «υποκρισία» τη ΝΔ, «αρνήθηκαν το συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τώρα έρχονται να ακυρώσουν μια καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τη Συνταγματική τάξη επιλογή για την ηγεσία της Δικαιοσύνης». Είπε ότι η πρώην Πρόεδρος του ΑΠ ήταν «αδιανόητο» να έχει θέση νομικού συμβούλου στο γραφείο του Πρωθυπουργού και σχολίασε πως όμως τώρα «ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όμως, έξι μέρες μετά τη λήξη των καθηκόντων του, δεν αποτελεί κανένα ζήτημα να αλλάζει γραφείο και να γίνεται υπουργός». Μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που, όπως είπε, είναι εξηγήσιμη: «με τόσες ποινικές υποθέσεις ανοιχτές για νυν υπουργούς, αλλά και για κορυφαίους σπόνσορες της νέας κυβέρνησης, είναι φανερό ποιος είναι ο στόχος».