Πολλές από αυτές όμως συλλέγουν δεδομένα από το κινητό σου, προσωπικές πληροφορίες και μπορούν ακόμα και να σου κλέψουν λεφτά από τον τραπεζικό σου λογαριασμό.
Ας δούμε 8 εφαρμογές που καλό θα ήταν να τις διαγράψεις άμεσα:
Εφαρμογές για τον καιρό
Από τα πιο δημοφιλή application στα κινητά, είναι αυτά για τον καιρό και στο Google Play μπορούμε να πούμε πως είναι… άπειρα! Αν έχεις στο κινητό σου κάποιο που δεν είναι από γνωστό προγραμματιστή σβήσε το άμεσα. Τα περισσότερα έχουν ιό που συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες από το κινητό σου και τις στέλνουν στους «εισβολείς». Κυρίως εκείνοι θέλουν να αποσπάσουν λεφτά από την κάρτα σου.
Αν θες να δεις τον καιρό, καλύτερα να μπαίνεις στο site που επιθυμείς από το browser του κινητού σου.
Εφαρμογές Social Media
Άλλη μια κατηγορία με αμέτρητες εφαρμογές. Εκτός ότι συλλέγουν προσωπικές σου πληροφορίες, καταναλώνουν και μεγάλο μέρος της μπαταρίας σου. Ακόμη και η εφαρμογή του Facebook, είναι μία από αυτές. Εκτός ότι καταναλώνει μπαταρία, «βαραίνει» και το κινητό σου. Το καλύτερο θα ήταν να μπαίνεις στο site από το να έχεις την εφαρμογή. Να κατεβάζεις μόνο αξιόπιστες εφαρμογές (π.χ. Instagram, Twitter) και όχι εφαρμογές τύπου «δες ποιος σε έσβησε από το Instagram».
Optimizers
Εφαρμογές σαν το Clean Master, είναι χρήσιμες για όλους. Διαγράφουν τα «άχρηστα» αρχεία στο κινητό μας αυτόματα. Το κακό όμως είναι πως τέτοιου είδους εφαρμογές κάνουν κακό στη ζωή της μπαταρίας μας!
Τα καινούργια κινητά έχουν εργοστασιακά τέτοια εφαρμογή-επιλογή για να διαγράφεις αυτά τα αρχεία, οπότε να χρησιμοποιείς αυτή.
Άγνωστοι Browser
Αν έχεις Android τότε θα έχεις και το Google Chrome. Μείνε σε αυτό ή στους γνωστούς Firefox, Opera ή του κινητού σου. Μπορεί κάποιοι άλλοι να… υπόσχονται ταχύτητα και ασφάλεια, όμως δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Ίσα ίσα είσαι εκτεθειμένος την ώρα που σερφάρεις!
Antivirus από άγνωστους προγραμματιστές
Εδώ πρέπει να δώσεις τη μεγαλύτερη προσοχή! Συνήθως όταν νομίζεις πως το κινητό σου έχει ιό, μπαίνεις στο Google Play και ψάχνεις λύση για antivirus. Κατέβασε μόνο εκείνα που είναι γνωστά στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι ότι βρεις μπροστά σου!
Πολλά antivirus είναι φτιαγμένα από τους ίδιους τους χάκερς και περιμένουν την ευκαιρία για να τα εγκαταστήσεις, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σου!
Εφαρμογές για τη RAM
Εδώ τα πράγματα είναι παρόμοια με τα optimizers. Κατεβάζεις εφαρμογές και σβήνουν προσωρινά αρχεία ώστε να μεγαλώσει το ποσοστό της RAM σου, αλλά αυτό γίνεται προσωρινά. Εκτός αυτού, το περιεχόμενο του κινητού σου είναι εκτεθειμένο. Να χρησιμοποιείς μόνο την αντίστοιχη εφαρμογή-επιλογή του κινητού σου!
Ανιχνευτές ψεύδους
Σίγουρα αυτές τις εφαρμογές δεν θα τις παίρνεις στα σοβαρά και αν τις έχεις θα είναι για πλάκα. Από τη στιγμή που τα κινητά έχουν σήμερα βιομετρικούς αισθητήρες που μετράνε τους παλμούς της καρδιάς μας, ίσως στο μέλλον υπάρξει η δυνατότητα να λειτουργήσει μια τέτοια εφαρμογή. Προς το παρών τέτοιες εφαρμογές «τρώνε»… τρελή μπαταρία και μαζεύουν δεδομένα από το κινητό σου.
Εφαρμογές για μαθηματικές πράξεις και μετατροπές
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και εδώ. Θες να κάνεις μαθηματική πράξη; Χρησιμοποίησε την εφαρμογή του κινητού. Θες να μετατρέψεις τα ευρώ σε λίρες; Μπες από το browser σου σε ένα site και κάνε το. Μην κατεβάσεις καμία εφαρμογή από αυτές που κυκλοφορούν στο κινητό σου. Σκέψου το και λογικά. Γιατί ένα app να ζητά πρόσβαση στις επαφές και τις φωτογραφίες σου, ενώ θες να κάνεις απλά μια πρόσθεση;