Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη την περσινή χρονιά στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με νέα ανάλυση περισσότεροι από 61.000 ήταν οι Ευρωπαίοι που ξεψύχησαν στην πιο θερμή εποχή που έχει καταγραφεί ποτέ στην γηραιά ήπειρο.
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, τους περισσότερους νεκρούς, ως απόλυτο αριθμό, είχε η Ιταλία καθώς εκεί, ξεπέρασαν τις 18.000.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι είχε πάνω από 2.700, με τον αριθμό αυτό να την κατατάσσει μεταξύ των τεσσάρων χωρών με την υψηλότερη θνησιμότητα από τη ζέστη αναλογικά με τον πληθυσμό τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τους θανάτους αυτούς, οι 158 καταγράφηκαν στις ηλικίες έως 64 ετών. Οι 321 αφορούσαν άτομα ηλικίας 65-79 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα, όμως, ήταν 80 ετών και άνω (καταγράφηκαν 2.245 θάνατοι).
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από τους ανθρώπους που χάθηκαν, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες (ήσαν κατά 56% περισσότερες απ’ ό,τι οι άνδρες). Μολονότι, εξ άλλου, οι μεσογειακές χώρες είχαν αναλογικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, σημαντικές απώλειες είχαν και η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν τα στοιχεία για τη θνησιμότητα από τη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Τα στοιχεία αφορούσαν 45,18 εκατομμύρια θανάτους από 35 ευρωπαϊκά κράτη.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σε αυτά τα 35 κράτη πέθαναν από τη ζέστη 61.672 άνθρωποι το 2022. Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν μεταξύ 30 Μαΐου 2022 και 4 Σεπτεμβρίου 2022. Τους περισσότερους σε απόλυτους αριθμούς είχαν:
Ιταλία (έφτασαν τους 18.010)
Ισπανία (ήταν 11.324)
Γερμανία (8.173 νεκροί)
Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τη ζέστη αναλογικά με τον πληθυσμό καταγράφηκαν στις εξής χώρες:
Ιταλία (295 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
Ελλάδα (280 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
Ισπανία (237 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
Πορτογαλία (211 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
Οι θάνατοι ήταν αυξημένοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ξεχώριζαν όμως εκείνοι στους άνδρες ηλικίας 65-79 ετών και στις γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η θνησιμότητα από τη ζέστη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2003 η απώλεια 71.449 ανθρώπων από τη ζέστη. Η χρονιά εκείνη ήταν η πιο καταστροφική για την Ευρώπη.
Το 2022 πλησίασε πολύ σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα την χρονιά εκείνη, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Γεγονός μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το περυσινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από έντονους, αλλεπάλληλους καύσωνες, ξηρασία και πολλές φωτιές στα δάση.
Δεν θυμάμαι ποτέ στην Ελλάδα τα καλοκαίρια να μην είχαν ζέστη και καύσωνες, το σενάριο όμως της ζέστης βολεύει για να δικαιολογήσουν τα ξαφνικά από καρδιακά και εγκεφαλικά που έχουν πάρει την ανιούσα και δεν έχουν τελειωμό
Τριβει τα χερια του ο μητσοτακουλας κι εδώ