Άρθρο που υπογράφει ο Bryant Harris αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Defense News αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλο στις ΗΠΑ καθώς και της αγοράς από την Ελλάδα μαχητικών F-35.
Το άρθρο έχει τίτλο «Greece moves to join Lockheed’s F-35 program as Turkey F-16 bid stalls»
Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, επισκέπτεται τις ΗΠΑ την στιγμή που η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειες για ένταξη στο πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35 της Lockheed Martin και ασκεί πιέσεις ενάντια στην πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε την Τρίτη ότι συζήτησε τόσο με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin), όσο και με τον επικεφαλής του προγράμματος των F-35 του Πενταγώνου, Sean Burke, την πιθανή είσοδο της Ελλάδας στον πρόγραμμα καθώς και ότι θα επισκεφθεί την γραμμή παραγωγής F-35 της Lockheed στο Fort Worth στο Texas.
«Έχουμε ήδη κάνει γνωστό το ενδιαφέρον μας», δήλωσε στην Defense News. «Έχουμε αποστείλει επιστολή αίτησης, και θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα – σύμφωνα με τη διαδικασία – για την επιστολή να γίνει αποδεκτή. Αλλά αυτό που χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο διαδικασιών για γρήγορη είσοδο στο πρόγραμμα έχει ήδη γίνει».
Στη συνέχεια παρατίθεται δήλωση του Υπουργού Άμυνας έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Menendez), σύμφωνα με την οποία, η ένταξη των πρόγραμμα αντικατοπτρίζει την δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για αύξηση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών προμηθειών.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερουσιαστής Menendez ως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ασκεί σημαντική επιρροή στις πωλήσεις όπλων σε άλλα κράτη και σχολιάζεται ότι οι Έλληνες έχουν βρει έναν σημαντικό σύμμαχο στο πρόσωπο του Menendez καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση F-16 στην Τουρκία εξαιτίας της παραβίασης από την τελευταία του ελληνικού εναέριου χώρου, της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου και τις διαφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνέχεια παρατίθεται το ιστορικό των δηλώσεων του Προέδρου Biden οποίος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε την απόφαση της Διοίκησης για πώληση F-16 στην Τουρκία και σχολιάζεται ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς ακριβώς ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να κάμψει τις αντιστάσεις του Menendez.
Σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα στο Defense News ο Γερουσιαστής Menendez εξακολουθεί να αρνείται την πώληση F-16 στην Τουρκία αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αν η Τουρκία επιλύσει μια σειρά από ζητήματα στα οποία περιλαμβάνονται οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχιζόμενη κατοχή των S-400, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίων των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών στην βορειοανατολική Συρία.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο που απαρτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του από Κούρδους ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο και στη Διοίκηση Biden εναντίον της πώλησης των F-16 και παρατίθεται δήλωση στο Defense News της εκπροσώπου τους στην Ουάσιγκτον Sinam Mohamad, σύμφωνα με την οποία το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο πραγματοποιεί επαφές με νομοθέτες και στελέχη «σε ανώτερο επίπεδο» του State Department προκειμένου να αποτρέψουν μια πιθανή πώληση F-16.
Τέλος σημειώνεται ότι αν και η φήμη της Τουρκίας ζημιώθηκε εξαιτίας της απόκτησης των S-400 και της επίθεσης που εξαπέλυσε στους Κούρδους της Συρίας, παρόλα αυτά η Άγκυρα κατόρθωσε να λάβει κάποια υποστήριξη στο Κογκρέσο εξαιτίας της στάσης που κράτησε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Όπως αναφέρεται οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Gregory Meeks και Mike McCaul έχουν δείξει ότι δεν θα μπλοκάρουν την πώληση F-35 στην Τουρκία όσο η τελευταία συνεχίζει να εργάζεται με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων ζητημάτων.