Πάγωσαν στην Ουκρανία με τον Γάλλο ΥΠΑΜ – Lecornu: «Αδυνατούμε να χορηγήσουμε στο Κίεβο 3 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια»

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

H Γαλλία υποσχέθηκε στο Κίεβο να χορηγήσει έως και τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά δεν θα μπορέσει να δώσει παρά κάτι περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια, και αυτά όχι άμεσα

Ο Γάλλος ΥΠΑΜ, Sebastien Lecornu, μιλώντας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Γαλλία υποσχέθηκε στο Κίεβο να χορηγήσει έως και τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά δεν θα μπορέσει να δώσει παρά κάτι περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια, και αυτά όχι άμεσα, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Politico.
«Μια πολιτική απόφαση ελήφθη στις αρχές του 2024 ότι αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να ανέλθει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, θα ξεπεράσουμε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν θα φτάσουμε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Lecornu.
Σε ένα βαθμό, ο Lecornu, όπως και άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι πριν από αυτόν, ανέλαβε την ευθύνη για τις σαρωτικές και απερίσκεπτες υποσχέσεις του Προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος είχε δυνατά υποσχεθεί στο Κίεβο τρία δισεκατομμύρια.
Η εφημερίδα αναφέρει ως αιτία αυτής της απόφασης το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο το 2024 θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 6% του ΑΕΠ της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, προκαλώντας τριγμούς στην ΕΕ και πολλά ερωτήματα στο Παρίσι για τη δημοσιονομική ρότα της χώρας.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response