Άκρως ανησυχητικά, για το νυν επίπεδο της ασφάλειας της χώρας και στοιχεία και για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε η Αθήνα να αιφνιδιαστεί στο ζήτημα της ανακήρυξης της τουρκικής ΑΟΖ από την Άγκυρα η οποία συμφώνησε με την Λιβύη στην αναγνώριση της «βιάζοντας» έτσι την ελληνική υφαλοκρηπίδα (στην Κάρπαθο φτάνει στην νοτιοανατολική παραλία του νησιού), αποκαλύφθηκαν χτες στο «Ανατρεπτικό Δελτίο» από τον δημοσιογράφο Tάσο Γκουριώτη.
Το συντονισμό της εκπομπής τον έκανε ο δημοσιογράφος Αντρέας Καψαμπέλης, ενώ στο πάνελ ήταν καλεσμένοι πλην του Τάσου Γκουριώτη, ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνης Μυλωνάκης και οι δημοσιογράφοι Βαγγέλης Γιακουμής και Δημήτρης Λάππας.
Συγκεκριμένα: Συζητήθηκε η συμφωνία της «αναγνωρισμένης κυβέρνησης» της Λιβύης με την Τουρκία με την οποία «εξαφάνισαν» την Κρήτη για να αποκτήσουν «συνορεύουσες» ΑΟΖ.
Η αντίδραση του Στρατάρχη Χ.Χάφταρ ο οποίος σωστά κατανοώντας την κοινή λογική και το Διεθνές Δίκαιο δεν την αναγνώρισε.
Το παράδοξο της ελληνικής διπλωματίας με βάση την οποία αναγνωρίζουμε αυτούς που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα ενώ δεν αναγνωρίζουμε τους συμμάχους μας!
Η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στο 30 με 40% της ισχύος που είχαν προ δεκαετίας.
Ο Τάσος Γκουριώτης μιλώντας εφ’όλης της ύλης δήλωσε:.
«Εδώ έχουμε ένα διπλωματικό παράδοξο. Έχουμε μια συμμαχία της κυβέρνησης της Λιβύης με την Τουρκία. Να πούμε ποιοι την αναγνωρίζουν. Την αναγνωρίζει η ΕΕ, την αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ. Αυτοί (η κυβέρνηση της Τρίπολης) έχουν διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.
Δεν τους αναγνωρίζουν τα ΗΑΕ, η Ρωσία και η Αίγυπτος. Εδώ έχουμε το εξής διπλωματικό παράδοξο που έγινε και στην περίπτωση της Συρίας.
Διακόψαμε τις σχέσεις με την κυβέρνηση Άσαντ και στηρίξαμε το ISIS. Αυτά τα έχουμε ξεχάσει. Τότε το 2011 και το 2012 σταματήσαμε την αναγνώριση της συριακής κυβέρνησης για να στηρίξουμε ποιους;
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση της Λιβύης είναι απόλυτα εχθρική. Αντίθετα ο Χ.Χαφτάρ είναι απόλυτα φιλικός με την Ελλάδα.
Θα σας εξομολογηθώ ότι ο αρχηγός του Ναυτικού του Χαφτάρ είχε έρθει στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον προηγούμενο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη για να του εκθέσει τις θέσεις του στρατάρχη Χάφταρ.
Ούτε καν τον δέχτηκε. Τα εθνικά συμφέροντα υπερέχουν αυτών της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίζουμε αυτή την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να είχαμε αναγνωρίσει τον Χαφτάρ όπως κάνει και η Αίγυπτος που είναι σύμμαχός μας.
Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως δεν έχει νομική ισχύ η συμφωνία. Από την στιγμή που εμείς όμως αναγνωρίζουμε την κυβέρνηση αυτή, άρα όλες οι πράξεις της έχουν νόμιμη ισχύ.»
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου, του αναπληρωτή ΣΕΑ, είπε πως «έρχεται τραγωδία, εθνικός ακρωτηριασμός και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα και αυτό που έρχεται θα είναι παρόμοιο με το 1922. Δε μας αφορούν οι θέσεις του Ντόκου ή του Δένδια. Η Τουρκία έχει σταθερή πολιτική και αυτό που έκανε το είχε σχεδιάσει πολύ καιρό πριν το ξέραμε από καιρό . Η ελληνική κυβέρνηση έκανε 36 ώρες για να απαντήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής ΑΟΖ. Το πολύ σε 3,5 ώρες έπρεπε να είχε απαντήσει.
Τα όπλα φτιάχνουν τις συνθήκες. Όλες συνθήκες είναι απόρροια ένοπλης δράσης. Σε ότι αφορά τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, άμεση αναγνώριση του Χαφτάρ.»