Πάνω από τον Μακρόν η Λεπέν: Κερδίζει την συμπάθεια των Γάλλων

Κοινοποίηση:
ΛΕΠΕΝ

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, είναι πλέον η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στη Γαλλία, με σταθερά αυξανόμενη θετική αντίληψη μεταξύ των ψηφοφόρων, όπως διαπίστωσε το γαλλικό ινστιτούτο ViaVoice στην τελευταία του έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, το 37% των Γάλλων περιγράφει θετικά την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (RN), ποσοστό που είναι δεύτερο μετά τον δήμαρχο της Χάβρης και πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια σταθερή αύξηση δέκα μονάδων από τον Νοέμβριο του 2021 και ένα άλμα τεσσάρων μονάδων τους τελευταίους τρεις μήνες. Επιπλέον, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι η αντίληψή τους για τη Λεπέν έχει εξελιχθεί θετικά τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, το Rassemblement National (RN) της Le Pen αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής της έρευνας όσον αφορά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, καθώς το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα έχει καλές επιδόσεις σε ορισμένα θέματα κατά μέσο όρο, ακολουθούμενο από τη φιλελεύθερη Αναγέννηση του Macron (15%), τον αριστερό συνασπισμό NUPES (14%) και το μικρότερο συντηρητικό Les Républicains (13%).

Όπως αναμενόταν, το RN έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας σε σχέση με τη μετανάστευση (50%), αλλά είχε επίσης καλές επιδόσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την αγοραστική δύναμη, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Εξετάζοντας τη λεπτομερή κατανομή των προσωπικών ιδιοτήτων που συνδέονται με τη Λεπέν, η τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία εξακολουθεί να φαίνεται να είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ενώ το 60% των ερωτηθέντων τη θεωρεί “θαρραλέα”, περίπου το ίδιο ποσοστό (58%) τη θεωρεί “ριζοσπαστική”. Ομοίως, το 43% πιστεύει ότι η Λεπέν είναι “ικανή” ηγέτης, ενώ το 48% δεν τη βρίσκει αρκετά “καθησυχαστική”.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η σφραγίδα της ακροδεξιάς που τα συστημικά μέσα αποδίσουν στην Λεπέν έχει «θωριάσει». Τώρα, μόνο το 21% ανησυχεί για τις “ακροδεξιές ιδέες” στην πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ το 32% έχει μικρή έως καθόλου τέτοια ανησυχία. Το ένα τρίτο των Γάλλων πιστεύει ότι αυτοί που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται “ακροδεξιοί” είναι λιγότερο επικίνδυνοι από ό,τι πριν, και το 26% τάσσεται υπέρ του να τους δοθεί μεγαλύτερη θέση στις δημόσιες συζητήσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανότητες του RN στις προεδρικές εκλογές του 2027, ο Adrien Broche, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας της ViaVoice, σημείωσε ότι “η προοπτική μιας νίκης της Marine Le Pen γίνεται όλο και λιγότερο πολιτική ουτοπία”.

Περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους πιστεύουν ότι μια προεδρία της Λεπέν θα ήταν καλή για “την πολιτιστική ταυτότητα της Γαλλίας”, ενώ ένας παρόμοιος αριθμός γονέων δήλωσε ότι θα ήταν καλή είδηση για το μέλλον των παιδιών τους. Συνολικά, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι “θα μπορούσε” να την ψηφίσει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Broche, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η Λεπέν έχει ξεφύγει από τις αρνητικές ετικέτες που της έχουν βάλει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα του κατεστημένου. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να αποδείξει τις ικανότητές της για να κερδίσει την πλειοψηφία. Ο Broche σημείωσε: «Η Le Pen είναι η πρώτη γυναίκα που θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: