Με πέντε παρεμβάσεις φιλοδοξεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων το υπουργείο Εργασίας. Η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτημάτων, αλλά και την υποστελέχωση νευραλγικών τμημάτων στον ΕΦΚΑ επιδείνωσε το πρόβλημα, αυξάνοντας σημαντικές τους εκκρεμείς φακέλους για σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν ξεπεράσει τις 300.000, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 180.000 εκκρεμείς κύριες, 125.000 επικουρικές και 60.000 εφάπαξ.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για να μπει τέλος στο “μαρτύριο” της αναμονής των ασφαλισμένων που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να “τρέξει” γρηγορότερα η λεγόμενη ψηφιακή σύνταξη, αλλά και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με υλικοτεχνικές υποδομές. Μάλιστα, στο άρθρο 78 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η αγορά φορητών υπολογιστών, οι οποίοι προφανώς θα αξιοποιηθούν ώστε να μπορούν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Εξάλλου, η τηλεργασία αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια που επιχειρείται προκειμένου να “ξεφρακάρουν” οι χιλιάδες εκκρεμότητες στα τμήματα απονομής συντάξεων.
Τι βγαίνει από τη φαρέτρα
Απασχόληση συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με συμβάσεις έργου στα τμήματα έκδοσης συντάξεων, αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλους φορείς και μπονους σε όσους πιάσουν τους ποσοσοτικούς στόχους είναι τα βασικά όπλα που βγάζει από τη φαρέτρα του το υπουργείο Εργασίας.
1. Πλέον η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί να βάζει στη “μάχη” της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για διάστημα 8 μηνών απόμαχους της δουλειάς, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας στα ταμεία είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωιδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων. Η ανάθεση του έργου, γίνεται με συμβάσεις έργου η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης.
2. Παράλληλα, το υπερταμείο ασφάλισης θα μπορεί να ενισχυθεί με προσωπικό από τους επιστημονικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια, το οποίο θα εργάζεται για την στήριξη των περιφερειακών διευθύνσεων του ταμείου αλλά και την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
3. Ακόμη, οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στα κλιμάκια –ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις κοινές ομάδες εργασίας το 2021 θα έχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που οι ποσοτικοί αυτοί στόχοι επιτευχθούν οι εργαζόμενοι θα λάβουν “μπόνους 7.200 ευρώ.
4. Ανοίγει ο δρόμος για αποσπάσεις μόνιμων υπαλλήλων ή με σύμβαση αορίστου χρόνου στον ηλεκτρονικό εθνικό οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα καταρτιστεί πίνακας με τους υπαλλήλους που πληρούν τις προϋποθέσεις για απόσπαση σε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εντός της περιφερειακής ενότητας της οργανικής τους θέσης. Παράλληλα, οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων και των διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων καθώς και οι εκτελούντες σήμερα χρέη αναπληρωτών αυτών των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η Δεκεμβρίου 2020 λόγω της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους να παραμείνουν στην υπηρεσίας τους έως την 30η Ιουνίου 2021.
5.Τέλος, φαίνεται πως επιστρέφουν στο Ταμείο οι εργαζόμενοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει, καθώς δίνεται η δυνατότητα παραίτησης του Φορέα από ένδικα μέσα. Μετά την παραίτηση από τα ένδικα μέσα και βοηθήματα, που έχουν ήδη ασκηθεί, οι εργαζόμενοι προς τον σκοπό της απονομής και εκκαθάρισης συντάξεων, καταλαμβάνουν ειδικά συστηνόμενες προσωποπαγείς θέσεις οι οποίες καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους.