Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε για άλλη μια φορά αυτή τη Δευτέρα να σταματήσει η διεθνής κοινότητα να στέλνει όπλα στο Ισραήλ και απάντησε στον Benjamin Netanyahu, ότι η αποχώρηση της αποστολής του ΟΗΕ από τον νότιο Λίβανο (UNIFIL) δεν πρόκειται να συμβεί.
«Η Ισπανία καταδικάζει και θα καταδικάζει κατηγορηματικά τη δήλωση Νετανιάχου. Δεν θα υπάρξει αποχώρηση των δυνάμεων της UNIFIL στον Λίβανο», δήλωσε ο Σάντσεθ, από την Βαρκελώνη όπου συμμετείχε στο φόρουμ World in progress που οργανώνει το grupo PRISA. Κάλεσε δε, εκ νέου την διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ όπως ήδη έχει κάνει η Ισπανία.
Στην ομιλία του παρουσίασε την κατάσταση στη Γάζα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και αναρωτήθηκε πώς επιτρέπει η διεθνής κοινότητα αυτή τη «βαρβαρότητα».
Ομοίως, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει «μια για πάντα» στο επίσημο αίτημα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας για αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ εάν επιβεβαιωθεί «όπως όλα δείχνουν», πρόσθεσε, ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για τον Σάντσεθ, η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να ενισχύσει την υποστήριξή της στον ΟΗΕ αφού ο Νετανιάχου ζήτησε αυτήν την Κυριακή την απόσυρση της UNIFIL, μια αποστολή που υπενθύμισε ότι έχει στόχο να διατηρήσει την ειρήνη.
«Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε σθεναρά τη δήλωση που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επειδή δεν θα υπάρξει αποχώρηση από τη UNIFIL, επειδή η δέσμευσή μας στη διεθνή νομιμότητα με τους όρους που καθορίζονται στο ψήφισμα 1701 έχει περισσότερο νόημα σήμερα από ποτέ», πρόσθεσε .
Ο Πέδρο Σάντσεθ εξήγησε επίσης ότι μίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την περασμένη Παρασκευή τόσο με τον Πάπα στη Ρώμη όσο και με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κύπρο και ενώπιον όλων υπερασπίστηκε τη διακοπή της αποστολής όπλων στο Ισραήλ.
«Χωρίς όπλα δεν υπάρχει πόλεμος», τόνισε ο Σάντσεθ, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «ξυπνήσει» και να δράσει αποφασιστικά κατά του Νετανιάχου, ο οποίος πιστεύει ότι έχει «τη μόνη πρόθεση να επιβάλει μια νέα περιφερειακή τάξη με τη βία, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή στη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, περισσότερη αστάθεια στον κόσμο.Ο Σάντσεθ, τέλος, επέμεινε στην ιδέα του ότι η μόνη λύση είναι μέσω της συνύπαρξης δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και εξέφρασε τη λύπη του που «ο οδικός χάρτης» του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι «μέσα από πράξεις για την καταστροφή της εναλλακτικής και πολιτικής λύσης των δύο κρατών».