Πέντε ημέρες απομένουν για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου – Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα

Κοινοποίηση:
720_692677_73272ad476-a4b5244e6205826b

Πέντε μέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο του εισοδήματος τους καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο αλλά και να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου.

-Για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου από 1.900-2.100 ευρώ με την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.-Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου μπορούν να ελέγξουν μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου του 2020

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύσει το νέο όριο δαπάνης εισοδημάτων με αποδείξεις (ηλεκτρονικές) του 30%, όπως προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Τέλος επισημαίνεται πως στις δαπάνες, που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% περιλαμβάνονται έξοδα όπως: έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων,δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις,νοσήλια και ασφάλιστρα

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κρίνοντας από τα περσινά δεδομένα αυτό που ισχύει δεν είναι αφορολόγητο!!! Είναι καθαρή κοροιδία και πρέπει να ντρέπονται γι αυτό!!! Παλαιότερα όντως υπήρχε ένα πραγματικό αφορολόγητο, δηλαδή ένα ποσοστό του εισοδήματος το οποίο όντως δεν φορολογείτο, ή έστω υπήρχαν οι κλίμακες εισοδήματος που ανάλογα έβγαζαν τον φόρο.Τωρα υπάρχει ένας αγώνας δρόμου να καταναλώνεις χρήματα για αγορές χρησιμοποιώντας τις διάφορες κάρτες(και αυτό επιδιώκουν βέβαια), όχι για να μειώσουν το φορολογούμενο εισόδημα, αλλά για να σου δόσουν ένα…ψευτομπόνους, ένα…ξεροκόμματο, το οποίο χρησιμεύει στο να μην σε ταράξουν σε μια επιπλέον φορολόγηση, στην ήδη υπάρχουσα άγρια φορολογία!!!

Comments are closed.