Πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το Άγαλμα της Ελευθερίας! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

Κοινοποίηση:
ελευθερια

Ήταν 17 Ιουνίου του 1885, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 139 χρόνια όταν το Άγαλμα της Ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.

Σήμερα είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα τουριστικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης αλλά και των Η.Π.Α. γενικότερα. Υπάρχουν, όμως, ίσως πράγματα που δεν γνωρίζεις για το Άγαλμα της Ελευθερίας.

1. Αρχικά ο γλύπτης του αγάλματος, Frederic Bartholdi, προσφέρθηκε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και εξίσου επιβλητικό άγαλμα για την είσοδο της διώρυγας του Σουέζ αλλά θεωρήθηκε αρκετά ακριβό από τον αρμόδιο και δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

2. Το βάθρο του Αγάλματος, το οποίο έχει το σχήμα ενός αστεριού αποτελούσε κυριολεκτικά σπίτι για οικογένειες. Συγκεκριμένα, φιλοξενούσε οικογένειες στρατιωτικών από το 1818 ως τα μέσα του 1930.

3. Το σχέδιο του αγάλματος της Ελευθερίας είναι εμπνευσμένο από ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου. Ο Κολοσσός της Ρόδου που απεικόνιζε τον Ήλιο να κρατάει έναν πυρσό, σε ένα άγαλμα ύψους 30 μέτρων, ήταν τοποθετημένο στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου.

4. Τη στατική δομή του αγάλματος μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ, για την κατασκευή ενός τεράστιου χαλύβδινου σκελετού. Φυσικά πρόκειται για τον άνθρωπο που έδωσε σάρκα και οστά στον Πύργο του Άιφελ.

5. Στις 4 Ιουλίου του 1986 το άγαλμα απέκτησε νέα δάδα, καθώς η αρχική είχε υποστεί διαβρώσεις μη επιδεχόμενες επιδιόρθωσης. Η φλόγα της νέας δάδας, είναι καλυμμένη με λεπτές στρώσεις χρυσού 24 καρατίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response