Πέντε σημάδια που σου δείχνουν ότι δεν πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο

Κοινοποίηση:
hug-couple-love1

Όσο πιο κοντά έρχεσαι με κάποιον – ρομαντικά ή φιλικά – τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που τείνει να παίζει η εμπιστοσύνη στη σχέση σας: Καθώς αποκαλύπτεις περισσότερο τον εαυτό σου στο άλλο άτομο, του εμπιστεύεσαι όλο και περισσότερο να χειριστεί την ευαλωτότητά σου με προσοχή.

Αλλά είναι επίσης σε αυτές τις πιο στενές σχέσεις που η αντίληψη μας μπορεί να θολώσει από διάφορα συναισθήματα, όπως η λαγνεία ή η αγάπη, ή ακόμα και μια διανοητική εικόνα του πώς περιμένουμε να είναι μια φιλία ή σχέση.

Ως αποτέλεσμα, είναι χρήσιμο να εσωτερικεύσεις τα βασικά σημάδια ενός αναξιόπιστου ατόμου, ώστε να μπορείς να το εντοπίσεις, ανεξάρτητα από το πόσο δεμένοι είστε οι δυο σας.

Αυτά είναι τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ενός αναξιόπιστου ανθρώπου, σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές:

1. Τείνει να αλλάζει τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας, ανάλογα με τις περιστάσεις

Μια μεταβαλλόμενη περιγραφή μιας μεμονωμένης κατάστασης “μυρίζει”ανεντιμότητα—και η ειλικρίνεια είναι ένα από τα βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης. «Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος σου δίνει αντικρουόμενες πληροφορίες ή φαινομενικά παραμορφώνει την αλήθεια μιας ιστορίας, αυτά είναι σημάδια που δείχνουν
αναξιοπιστία», λέει η θεραπεύτρια Rachel Holzberg. Αλλά επειδή αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάτι μεμονωμένο (ή ακόμα και ένα λευκό ψέμα που υποστηρίζεται από έναν έγκυρο λόγο), αξίζει πάντα να αντιμετωπίζεις τυχόν ανησυχίες πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα. «Η συζήτηση δημιουργεί έναν χώρο συνειδητοποίησης και δίνει στο άτομο την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε μπορεί να είναι ανησυχητικό», λέει η Holzberg.

2. Δεν αναγνωρίζει τα λάθη του

Εάν ένα άτομο δεν δείχνει τύψεις ή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι έκανε κάτι λάθος, θα είναι δύσκολο να του εμπιστευτείς ότι θα κάνει αυτό που είναι σωστό στο μέλλον. Γενικά, μπορεί να σου φαίνεται ότι αυτό το άτομο πρέπει πάντα να έχει δίκιο ή να ενεργεί πάντα ως θύμα. «Ακόμα κι αν σε έχει πληγώσει, μπορεί να δημιουργεί τη δική του αφήγηση και να μην σε ακούει ή να αδιαφορεί για αυτά που λες», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Susan Zinn.

3. Φαίνεται να κρύβει πολλά ‘μεγάλα’ πράγματα

Ενώ τα προσωπικά όρια είναι γενικότερα κάτι το θετικό, εάν ένας φίλος ή σύντροφος φαίνεται να θωρακίζει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του που δημιουργεί χώρο για εύλογη αμφιβολία για τον χαρακτήρα ή τα κίνητρά του, υπάρχει πιθανότητα να κρύβει ένα μυστικό (και όχι απλώς να διατηρεί μια αίσθηση ιδιωτικότητας). Επειδή η διαφάνεια είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος εμπιστοσύνης, όταν κάποιος κρύβει κατηγορηματικά τον χώρο του ή τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είναι αξιόπιστος.

4. Δεν μπορείς να βασιστείς σε αυτόν για το ότι θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει

Θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις κάποιον που έχει τηρήσει κάθε συμφωνία ή υπόσχεση που έχει κάνει. Είμαστε όλοι άνθρωποι, και μερικές φορές η ζωή μπαίνει στη μέση και πρέπει να ακυρώσεις ένα σημαντικό σχέδιο, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Αλλά αν ένας φίλος ή σύντροφος το κάνει επανειλημμένα, πρέπει να
προσέχεις. Οι ασυνεπείς συμπεριφορές και η έλλειψη λογοδοσίας δημιουργούν μια περιττή κατάσταση σύγχυσης, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι οι προθέσεις ενός ατόμου είναι αμφισβητήσιμες, λέει η Holzberg.

5. Σου δίνει μια περίεργη αίσθηση άγχους ή ανησυχίας

Συχνά, ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια ενός αναξιόπιστου ατόμου είναι το ένστικτο. Για παράδειγμα, αυτό το αίσθημα του να έχεις πεταλούδες στο στομάχι σου όταν βρίσκεσαι γύρω από κάποιον μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το σώμα σου που σε παραπέμπει σε κάτι ανασφαλές. Αν η παρουσία ενός ατόμου σε κάνει να νιώθεις άβολα ή ανήσυχα, ακόμα κι αν δεν μπορείς να εξηγήσεις ακριβώς γιατί, αξίζει να συντονιστείς με αυτό το συναίσθημα. Όταν οι άνθρωποι ή τα συναισθήματά μας για αυτούς μας εξαντλούν αντί να μας ανανεώνουν, δεν επιτρέπουμε την ισορροπία ή μια υγιή σχέση να έρθει στη ζωή μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: