Πέντε τρόποι να πείτε «όχι» χωρίς να νιώσετε ενοχές

Κοινοποίηση:
chris-ainsworth-aQ5sWkRtTTg-unsplash

Αν έχετε ποτέ αναγκαστεί να παρευρεθείτε σε μία εκδήλωση που δεν θέλατε να πάτε, να δεχθείτε μία συνάντηση, ενώ δεν την επιθυμείτε ή να αναλάβετε μία ακόμη ευθύνη τη στιγμή που οι υποχρεώσεις σας πνίγουν, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχετε μάθει πώς να λέτε «όχι».

Το να αρνηθείτε ευγενικά δεν είναι εύκολο. Όπως εύκολο δεν είναι να βάλετε και όρια, κυρίως στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο. Οι ψυχολόγοι και σύμβουλοι σχέσεων Eric Haseltine, PhD, and Chris Gilbert, προτείνουν να αλλάξουμε στάση ξεκινώντας από την προοπτική μας. «Όταν αξιολογούμε τον εαυτό μας καλύτερα και πιστεύουμε πως έχουμε αξία, τότε το ίδιο αρχίζουν να πιστεύουν και οι άλλοι για εμάς». Με λίγα λόγια, όταν αρνείστε ευγενικά, χωρίς να γίνεστε απότομη, οι άλλοι αρχίζουν και σας εκτιμούν περισσότερο.

Μάθετε να λετε «όχι» δίνοντας προσοχή στο σώμα σας
Οι δύο ψυχολόγοι τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε και να κατανοούμε το σώμα μας. Τις αντιδράσεις του, τις λειτουργίες του, τις ενοχλήσεις του. «Αν το σώμα σας επαναστατεί, αυτό είναι μια ένδειξη ότι χρειάζεται να μειώσετε τα “ναι” που απαντάτε. Σφιχτοί μύες, πόνοι στο στομάχι, κούραση, ενοχλήσεις στον λαιμό είναι μερικές μόνο ενδείξεις».

Πάρτε χρόνο πριν απορρίψετε μία πρόταση
Καταπολεμήστε τον αυθορμητισμό και την ανάγκη σας να πείτε αμέσως «ναι» σε μία προσφορά ή  πρόταση. Αντίθετα, πέιτε πως θα σκεφτείτε όσα σας είπαν και θα απαντήσετε μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. «Ακόμα κι αν χρειαστεί να πιεστείτε για λίγο, θα καταφέρετε να σκεφτείτε αν πραγματικά θέλετε να δεχθείτε ή όχι και να προετοιμάσετε μια ολοκληρωμένη απάντηση», προτείνουν οι ειδικοί.

Βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο να αρνηθείτε
Μερικές φορές δεν χρειάζεται να είστε απόλυτα ευθύς στον τρόπο που θα απορρίψετε μια πρόταση. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε: «Εκτιμώ πολύ την προσφορά σου, αλλά δεν λειτουργεί απόλυτα με εμένα» ή «Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που προτείνεις, αλλά δυστυχώς, είχα ήδη άλλα σχέδια».

Ζητήστε βοήθεια
Αυτό είναι χρήσιμο κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού τείνουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες, χωρίς να βάζουμε όρια. Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια ή στήριξη από ανωτέρους και συναδέλφους. Αν θέλετε η δουλειά να γίνει σωστά, πρέπει οι ευθύνες να μοιραστούν.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη
Αν αιφνιδιαστήκατε με μία πρόταση και δέχθηκατε να είστε μέρος της αμέσως, μπορείτε να αρνηθείτε αργότερα (σε λογικό χρονικό πλαίσιο). Εξηγήστε ότι απαντήσατε χωρίς να πολυσκεφτείτε τις υποχρεώσεις που θα είχατε και τώρα συνειδητοποιήσατε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: