Η κρίση στην Ουκρανία και ο πόλεμος με τη Ρωσία φαίνεται πως εισέρχονται σε μια νέα τροχιά ύστερα από δυόμιση και πλέον χρόνια σφοδρών στρατιωτικών συγκρούσεων.
Ο αρχικός ενθουσιασμός της Δύσης μοιάζει να έχει μετατραπεί αν όχι σε απογοήτευση, αν μη τι άλλο σε κόπωση και σε δεύτερες σκέψεις, κάτι που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται από ηγέτες και κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στην Ευρώπη.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico ζήτησε να μην γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, άποψη που συμμερίζονται ως ένα βαθμό πολλοί ηγέτες της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο κάνουν λόγο πως ήδη οι εταίροι – σύμμαχοι καλούν το Κίεβο να εγκαταλείψει τις εδαφικές του διεκδικήσεις απέναντι στη Ρωσία.
Είναι προφανώς πως κάτι συμβαίνει στην ΕΕ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Η ΕΕ χρειάζεται τη Ρωσία, η Ρωσία χρειάζεται την ΕΕ
«Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται μόνο επειδή η Δύση θέλει «να γονατίσει τους Ρώσους».
Υπάρχει μια στρατιωτική σύγκρουση σε γειτονική χώρα της Σλοβακίας, όπου σκοτώνονται Σλάβοι και η Ευρώπη υποστηρίζει ενεργά αυτές τις δολοφονίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Fico, αναφέροντας πως είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, και ότι τα μέρη θα συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μετά το τέλος της σύγκρουσης, ο Fico ελπίζει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και να διατηρήσει τη φιλία με το Κίεβο.
Υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας, αλλά δεν πιστεύει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.
«Εάν ο πόλεμος τελειώσει κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης, θα κάνω τα πάντα για να αποκαταστήσω τις οικονομικές και κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Ρωσία, η Ρωσία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και θα ενδιαφερθούμε πολύ για κανονικές, φιλικές σχέσεις με την Ουκρανία.
Θέλουμε να τελειώσει αυτή η καταστροφή, γιατί είναι καταστροφή για όλους» τόνισε ο Fico.
Όχι στο ΝΑΤΟ
Ωστόσο, ο Fico κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.
«Όσο παραμένω πρωθυπουργός, θα φροντίσω να μην συμφωνήσει ποτέ ούτε ένας βουλευτής από το κόμμα μου στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Fico.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, η θητεία της σημερινής κυβέρνησης της Σλοβακίας λήγει το 2027, ενώ όπως επισημαίνεται, το αξιοσημείωτο των δηλώσεων αυτών είναι ότι έγιναν την παραμονή της συνάντησης του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Denys Schmyhal.
Οι συζητήσεις των Fico – Schmyhal επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και των έργων υποδομής.
«Σημαντικό μέρος των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία προέρχεται από τη Σλοβακία, η οποία ποτέ δεν αρνήθηκε τη βοήθεια» υποστήριξε ο Shmyhal με τον Fico να λέει ότι «η ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών έχει θετικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές και είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Σλοβακίας και της Ουκρανίας. Με αυτό το πνεύμα, καταλαβαίνουμε την αποκατάσταση της Ουκρανίας».
Στην ίδια γραμμή και άλλοι Ευρωπαίοι
Ο Fico είχε πάντα αρνητική στάση στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου και από τις πρώτες ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας υποστήριζε τις διαπραγματεύσεις.
Χάρη σε αυτή τη στάση, κέρδισε το κόμμα του τις βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο.
Σε αντίθεση με το 2023, τη θέση αυτή συμμερίζονται πλέον με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και άλλοι ηγέτες της ΕΕ.
Για παράδειγμα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους υπέρ της ειρήνης στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα και σε άλλες χώρες.
Και ο Τσέχος πρόεδρος Petr Pavel, σε συνέντευξή του στους New York Times, είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αξιολογήσει ρεαλιστικά τις δυνατότητές του και να παραδεχτεί ότι μέρος της επικράτειας της χώρας μπορεί να παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.
Σε αντίθεση με τον Fico, ο Τσέχος ηγέτης πιστεύει ότι ακόμα και ως μισοδιαλυμένο κράτος, η Ουκρανία μπορεί να γίνει αποδεκτή στη συμμαχία.
Δεν τους θέλουν στο ΝΑΤΟ
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε τον Μάιο ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα 30 χρόνια.
Ένα μήνα αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τόνισε ότι ενώ η Ουκρανία μάχεται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στη συμμαχία.
Οι πολωνικές αρχές έχουν την ίδια άποψη.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Andrzej Duda τόνισε ότι μέχρι το τέλος της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το παζάρι με τα εδάφη
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα μέλη του NATO εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι ουκρανικές αρχές συμφωνούν ουσιαστικά, αλλά όχι νομικά, να παραιτηθούν από εδαφικές διεκδικήσεις από τη Μόσχα.
Σε αντάλλαγμα, υπόσχονται να δεχτούν την Ουκρανία στη συμμαχία και έτσι να εγγυηθούν την ασφάλεια της.
Ως πιθανό μηχανισμό, οι εταίροι προτείνουν την εμπειρία της Δυτικής Γερμανίας, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1955 και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία εντάχθηκε το 1990.
Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις μπορεί στην πραγματικότητα να ισοδυναμούν με το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει το RIA Novosti.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, είναι απαραίτητο να καταλήξει το ΝΑΤΟ σε συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία καλούσε τη Συμμαχία να σταματήσει τουλάχιστον την επέκτασή της προς τα ανατολικά».
Ο πάγος έχει σπάσει
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Ινστιτούτου Χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, Vladimir Zharikhin, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε μόνο τις προηγούμενες δηλώσεις του.
«Είναι δύσκολο να πούμε πόσο καιρό θα ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική η Σλοβακία.
Τελικά, ο Fico δεν έλαβε άνευ όρων υποστήριξη από τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές για το μέλλον» επισημαίνει ο Zharikhin αναφέροντας πως ο Pavel, ο Scholz και άλλοι δυτικοί ηγέτες αξιολογούν την κατάσταση όλο και πιο ρεαλιστικά.
Και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή της θέσης τους για τη Ρωσία.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι πολύ αργή, ο Zharikhin εκτιμά ως θετική τη συνολική δυναμική που αναπτύσσεται.
«Κάποια μέρα, και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αρχίσουν να μιλούν όπως ο Fico.
Πρώτα από όλα, αυτή η μετατόπιση οφείλεται στη σταδιακή αποδυνάμωση της επιρροής του Biden, για τον οποίο η συμμετοχή στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση ήταν θέμα αρχής» υπογραμμίζει ο Zharikin, ο οποίος υπενθυμίζει πως ο γιος του Biden εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς στην Ουκρανία.
Πέτρα στο λαιμό της Ευρώπης η Ουκρανία
Ο Denis Denisov, Ρώσος ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, θεωρεί τον Fico έναν έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει καλά τις αλλαγές στη διεθνή πολιτική.
Όπως λέει ο Denisov, o Σλοβάκος ηγέτης επιτρέπει στον εαυτό του τέτοιες δηλώσεις γιατί καταλαβαίνει πολύ καλά ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον.
Η ανεπιτυχής προσπάθεια του Volodymyr Zelensky να επιβάλει το «σχέδιο νίκης» του στη Δύση ενίσχυσε μόνο την εμπιστοσύνη του Σλοβάκου πρωθυπουργού.
«Η σύγχρονη Ουκρανία έχει γίνει ήδη μια πέτρα στο λαιμό της ΕΕ, επομένως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να την αποδεχτούν στην οικογένεια τους» αναφέρει ο Denisov, επισημαίνοντας ότι «η ατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου σε 30 χρόνια όπως είπε ο Scholz προϋποθέτει ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να υπάρχει μέχρι τότε».
«Σύμφωνα με ειδικούς, στο άμεσο μέλλον το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι ουκρανικές αρχές το κατανοούν αυτό, αλλά δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες να ενταχθούν στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και οικονομίας.
Διαφορετικά, θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί έφεραν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.