Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε τον δημοσιογράφο Αλί Ουνάλ ως “Γκιουλενιστή” – Άλλο δικαστήριο καταδίκασε Γερμανίδα τραγουδίστρια για σχέσεις της με Κούρδους.
Ο Ουνάλ ήταν ένας από τους κύριους αρθρογράφους της εφημερίδας Zamanπου έχει κλείσει και θεωρείτο η ναυαρχίδα του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή στο δικαστήριο, ο Ουνάλ αρνήθηκε ότι είναι ιδρυτής ή ηγέτης του δικτύου και αρνήθηκε ότι είχε ανάμιξη στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέφερε το Anadolu. “Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση”, είπε ο Ουνάλ που υποστήριξε ότι δικάζεται για τα κείμενα που έγραφε.
Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών και έξι μηνών ως “ηγέτης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”. Άλλοι έξι δημοσιογράφοι της Zaman καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με παρόμοιες κατηγορίες τον Ιούλιο.
Επίσης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση καταδικάστηκε η κουρδικής καταγωγής Γερμανίδα τραγουδίστρια Χοζάν Τζανέ, που συνελήφθη τον Ιούνιο στην Τουρκία. Η Τζανέ συνελήφθη ενώ συνόδευε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στην προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με την οικογένειά της, το δικαστήριο βασίστηκε σε φωτογραφίες όπου εκείνη εμφανίζεται μαζί με μαχητές των YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Όμως, σύμφωνα με συγγενείς της Ινάτς, αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο εκείνη έκανε με θέμα τις διώξεις των Γεζίντι από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Ο συνήγορος της Γερμανίδας είπε ότι θα εφεσιβάλει την καταδικαστική απόφαση, την οποία ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο στην Αδριανούπολη σε βάρος της πελάτισσάς του.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Τουρκία φυλάκισε 77.000 ανθρώπους ενόψει της δίκης τους. Επίσης, οι αρχές απέλυσαν ή έθεσαν σε διαθεσιμότητα 150.000 δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς και έκλεισαν δεκάδες ΜΜΕ.
Καταδεικνύοντας το εύρος αυτών των ενεργειών, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως το υπουργείο του απέλυσε το 23% των στελεχών του για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν έχει πει πως ορισμένοι δημοσιογράφοι βοήθησαν στην εκκόλαψη τρομοκρατών με τα γραπτά τους και πως η καταστολή είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την καταστολή για να φιμώσει τους αντιπάλους του και να ενισχύσει την εξουσία του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία, έχει επίσης επικρίνει την καταστολή.