Μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας από την Μεγάλη Βρετανία με θύμα έναν άντρα που έχει χάσει μέχρι στιγμής 16 χρόνια από τη ζωή του περιμένοντας να επιστρέψει στην οικογένειά του
Ο Σαλεχ Αχμέντ Αντούλ Αλί όταν ήταν μόλις 17 ετών αποφάσισε να ταξιδέψει από τη Βρετανία ως το Τζιμπουτί, ώστε το κλίμα να τον βοηθήσει σε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Αυτό που δεν φανταζόταν ήταν ότι 16 χρόνια μετά θα παρέμενε εκεί εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Ο Αλί, ο οποίος πλέον είναι 33 ετών, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Σομαλία σε ηλικία 9 ετών τον Απρίλιο του 2000 με τη μητέρα του και τα δύο μικρότερα αδέρφια του. Ο πατέρας του ήταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση του είχε εκχωρήσει το καθεστώς του πρόσφυγα. Το ίδιο έγινε και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και ο Αλί έλαβε το 2004 και βρετανικό διαβατήριο για πρόσφυγες, χρονικής ισχύος 10 ετών.
Το 2008 ο Αλί διαγνώστηκε με φυματίωση και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποφάσισε να ταξιδέψει στο Τζιμπουτί για σύντομες διακοπές με την ελπίδα ότι το θερμότερο κλίμα θα βοηθούσε την ανάρρωσή του.
Όμως, κάποια στιγμή αφότου έφτασε στο Τζιμπουτί, έχασε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του, που ζει στο Μπρίστολ. Στο Τζιμπουτί όμως δεν υπάρχει βρετανική πρεσβεία, ώστε να τον βοηθήσει να ανακτήσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και γι’ αυτό αποφάσισε να φτάσει στη γειτονική Αιθιοπία. Εκεί, στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να λάβει βοήθεια από την βρετανική πρεσβεία, χωρίς επιτυχία.
Αργότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, διαπιστώθηκε ότι το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε κρατήσει αρχεία στη βάση δεδομένων του που να αποδείκνυαν ότι είχε πράγματι χορηγήσει στον Αλί επ’ αόριστον άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρόσφυγας.
Όπως αναφέρει απόφαση του εφετείου την περασμένη εβδομάδα, «έκτοτε βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αιθιοπία, χωρίς έγγραφα».
Η μητέρα του, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας, συγκεντρώνει χρήματα επί χρόνια για να μπορέσει να βρει δικηγόρους που θα την βοηθήσουν να φέρει πίσω τον γιο της.
Τον Ιούνιο του 2015, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε την άδεια στον Αλί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένεια προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο και στο ανώτερο δικαστήριο για θέματα μεταναστών αλλά οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.
Ο Αλί από το 2008 βρίσκεται εγκλωβισμένος χωρίς έγγραφα στην Αιθιοπία και ζει ως άπορος, ανίκανος να εργαστεί μιας και δεν έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ποιος είναι. Επιβιώνει με τα χρήματα που του στέλνει η μητέρα του.
«Κλαίω επί 16 χρόνια για την απώλεια του γιου μου», λέει η μητέρα του, Σαμίς Ντίρια στον Guardian (στη φωτογραφία με τον αδερφό του Αλί). «Θέλουμε το Υπουργείο Εσωτερικών να μας τον φέρει πίσω. Αλλά δεν μας ακούνε. Όταν μιλάμε στο τηλέφωνο κλαίω κι εκείνος το ίδιο. Δεν είχε τηλέφωνο τους τελευταίους τρεις μήνες, οπότε ήταν δύσκολο να του μιλήσω. Μερικές φορές δεν ξέρουμε καν αν είναι ζωντανός. Εδώ πήγε δημοτικό, εδώ πήγε λύκειο. Πήγε στο Τζιμπουτί μόνο για ολιγοήμερες διακοπές».
Στο εφετείο, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Τζεραλντίν Άντριους, είπε πως αυτή «είναι από κάθε άποψη μια πιο απίστευτη περίπτωση».
Η απόφαση, η οποία έκανε δεκτή την έφεση του Αλί κατά της απόρριψης της υπόθεσής του και την παρέπεμψε στο ανώτερο δικαστήριο, ήταν επικριτική για τον δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και ανέφερε ότι είχε γίνει σαφές νομικό λάθος όταν απέρριψε την υπόθεση.
Αναφορικά με την πληροφορία που αποκαλύφθηκε το 2017 ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν διατηρούσε αρχεία στο σύστημά του για τον Αλί, η δικαστής τόνισε: «Το πώς αυτό συνέβη είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς». Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγγείλει το Υπουργείο Εσωτερικών για τα τεράστια προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει εξαιτίας της προβληματικής συντήρησης των αρχειών. Σε πολλούς μάλιστα έχουν δοθεί λάθος στοιχεία ταυτότητας που ανήκουν σε τελείως άγνωστους ανθρώπους!
Ο Χαλίντ Χασί του Pristine Law, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αλί είπε: «Ο πελάτης μας, όπως είναι κατανοητό, υπέφερε πάρα πολύ τόσο ψυχολογικά όσο και της βαθιάς ένδειας στην οποία αναγκάστηκε να ζει στις αφρικανικές χώρες του Τζιμπουτί και της Αιθιοπίας, ενώ ήλπιζε να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, η δοκιμασία του δεν έχει τελειώσει, καθώς το θέμα στάλθηκε πίσω στο ανώτερο δικαστήριο για μια νέα απόφαση, η οποία μπορεί να πάρει μήνες. Για να αποφευχθούν έξοδα και καθυστερήσεις, ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα του χορηγήσει άδεια εισόδου με μια ειλικρινή συγγνώμη»
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών που ρωτήθηκε για το θέμα αρκέστηκε να πει πως «Είναι θέμα μακροχρόνιας κυβερνητικής πολιτικής να μην σχολιάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις».