Η Έμμα πήγε στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, με χαμηλό κόστος, αλλά κατέληξε να νοσηλεύεται εδώ και πέντε μήνες στο νοσοκομείο και το μετανιώνει κάθε μέρα.
«Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου», λέει η 34χρονη από το Porthcawl της Ουαλίας.
Γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για μια φτηνή χειρουργική επέμβαση και επιστρέφουν στην πατρίδα τους με «σημαντικές και απειλητικές για τη ζωή τους επιπλοκές».
Η Emma δεν τρώει τίποτα από το στόμα εδώ και 9 εβδομάδες και της επιτρέπεται να πίνει μόνο λίγο νερό.
Και η Έμμα, που είναι μητέρα τριών παιδιών, δηλώνει τώρα πως μετάνιωσε πραγματικά που χειρουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.
Όπως εξηγεί, ξόδεψε μήνες έρευνας, αναζητώντας ένα αξιόπιστο νοσοκομείο στην Τουρκία. Αν και λέει πως δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τη φροντίδα, ένα βράδυ μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση «ένιωσε άβολα και δυσκολευόταν να αναπνεύσει».
Αμέσως πήγε στα Επείγοντα όπου διαγνώστηκε με σηψαιμία λόγω υγρού στο διάφραγμα και στον πνεύμονα.
Η διαρροή που είχε η Emma από την επέμβαση στο εξωτερικό ήταν τόσο μικρή που οι χειρουργοί δυσκολεύτηκαν να τη βρουν.
Εκείνη την στιγμή, οι γιατροί δεν γνώριζαν ότι η πηγή του υγρού ήταν μια μικρή διαρροή στο στομάχι της και της τοποθετήθηκαν σωληνάκια για να το απομακρύνουν. Μετά από πολυάριθμες παραμονές στο νοσοκομείο, οι γιατροί βρήκαν τελικά την πηγή της διαρροής τον Σεπτέμβριο.
Η Έμμα πέρασε συνολικά 15 εβδομάδες στο νοσοκομείο, εννέα από αυτές χωρίς να καταναλώνει τροφές και υγρά δια του στόματος, και έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις από την αρχική της επέμβαση τον Απρίλιο.
«Το νοσοκομείο στην Τουρκία ήταν σε τακτική επαφή, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να επιστρέψω, θα ήταν φρικτό. Πραγματικά μετανιώνω που έκανα την εγχείρηση – εύχομαι να μην είχα μπει στη διαδικασία καθώς θα μπορούσα να είχα πεθάνει, η σκέψη ότι τα παιδιά μου θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς μητέρα με στοιχειώνει ακόμα», λέει.
Ο χειρουργός Άντριου Μπίμις, ο οποίος εργάζεται στο ινστιτούτο χειρουργικής μεταβολισμού και παχυσαρκίας στο νοσοκομείο Μόριστον, δήλωσε ότι «ένας ανησυχητικός αριθμός ασθενών» επιστρέφει στο σπίτι του, με «σημαντικές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές».
Η Emma ελπίζει ότι θα βγει από το νοσοκομείο μέχρι τα Χριστούγεννα και θα μπορέσει να τα περάσει με τα παιδιά της, αφού νοσηλεύεται από τον Μάιο του 2022.
Το κέντρο είναι το μοναδικό στην Ουαλία που παρέχει αυτή τη χειρουργική επέμβαση, η οποία κοστίζει πάνω από 12.000 λίρες όταν γίνεται ιδιωτικά, αλλά μπορεί να σε άλλες χώρες να κάνει 3.000 λίρες.
Η βαριατρική χειρουργική είναι διαθέσιμη στο NHS μετά από αξιολόγηση της καταλληλότητας, αλλά υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής.
Ο Μπίμις τόνισε πως η χειρουργική επέμβαση πρέπει να είναι «εργαλείο που χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ολόκληρου προγράμματος διαχείρισης βάρους», καθώς η παχυσαρκία επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος. Ωστόσο πρόσθεσε πως το πρόβλημα προκύπτει από την έλλειψη χρηματοδότησης.
«Πολλοί άνθρωποι, ιδίως εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα και από μη προνομιούχα περιβάλλοντα, πηγαίνουν στο εξωτερικό», είπε, σημειώνοντας πως η φροντίδα πριν και μετά την επέμβαση είναι το βασικό πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι μένουν απλώς ένα ή δυο βράδια σε ξενοδοχείο μετά την επέμβαση πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Δεν υπάρχει πραγματική μετεγχειρητική φροντίδα – για αυτού του είδους τη θεραπεία χρειάζονται ψυχολόγοι, ειδικοί διαιτολόγοι, επειδή τρως εντελώς διαφορετικά και δεν μπορείς να καταναλώνεις τον ίδιο όγκο τροφής», εξήγησε.
«Χάνω τη ζωή του μωρού μου»
Η Άννα εισήχθη στο νοσοκομείο με διαρροή στο στομάχι, αφού πήγε στην Κωνσταντινούπολη για «γαστρικό μανίκι», επειδή είχε πάρει βάρος μετά τη γέννηση του παιδιού της τον Νοέμβριο.
Η 24χρονη από το Σουάνσι λέει ότι μια φίλη της μητέρας της είχε κάνει χειρουργική επέμβαση στην Τουρκία με «εκπληκτικά αποτελέσματα» και, αφού έκανε έρευνα στο ίντερνετ και γνώρισε κόσμο που έκανε την ίδια επέμβαση, έκλεισε το δικό της ραντεβού.
Περιέγραψε την εμπειρία της ως «καταπληκτική», τονίζοντας ότι ο χειρουργός την έβλεπε κάθε μέρα και ότι έφυγε με φάρμακα και ένα φυλλάδιο για τη μετεγχειρητική φροντίδα, ενώ ο σύμβουλος και ο διαιτολόγος της ήταν συνεχώς διαθέσιμοι στο WhatsApp.
Έξι ημέρες μετά την επέμβαση, όταν επέστρεψε στην Ουαλία, ένιωσε πόνο στην πλάτη και τον ώμο της και δεν μπορούσε να σηκώσει το μωρό της από το καροτσάκι.
Αφού ανέβασε πυρετό, εισήχθη στα επείγοντα και νοσηλεύεται συνεχώς στο νοσοκομείο από τον Μάιο.
«Μετανιώνω που έκανα την επέμβαση – αισθάνομαι ότι χάνω τη ζωή του μωρού μου, αισθάνομαι ένοχη και άσχημα που πλήρωσα ιδιωτική κλινική», είπε.
Πάντως αδυνάτισε………………