Πώς η Χαμάς ανανέωσε τον οπλισμό της χωρίς η ισραηλινή πλευρά να αντιληφθεί το παραμικρό
Τρόµος, αιφνιδιασµός και δίψα για εκδίκηση. Αυτά είναι εδώ και περίπου µία εβδοµάδα τα κυρίαρχα συναισθήµατα τόσο της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας όσο και των πολιτών του Ισραήλ όσον αφορά τις απώλειες που προκάλεσε η πρωτοφανής συντονισµένη επίθεση των µαχητών της Χαµάς εντός του Ισραήλ. Μπορεί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάµεις (IDF) µε τον συντονισµό της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου να έχουν αναλάβει την αποτρόπαιη αποστολή της πλήρους ισοπέδωσης της Γάζας, όµως τα ερωτήµατα παραµένουν σχετικά µε το πώς η Χαµάς, που θεωρείτο µέχρι πρότινος ξεδοντιασµένη από τις συνεχείς ήττες στις προηγούµενες συγκρούσεις, κατάφερε να διαπεράσει από αέρα, στεριά και θάλασσα τα υπερσύγχρονα συστήµατα επιτήρησης και ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ.
Στη σφαγή του περασµένου Σαββάτου οι περίπου 1.500 µαχητές της ισλαµικής οργάνωσης που συµµετείχαν στην πρώτη πράξη της επιχείρησης «Πληµµύρα του Αλ Ακσα» δεν χρησιµοποίησαν µόνο κλασικά όπλα και τακτικές που ακολουθεί παραδοσιακά η Χαµάς. Σύµφωνα µε βίντεο και µαρτυρίες, χρησιµοποίησαν ένα συνδυασµό νέων τακτικών υβριδικού ανορθόδοξου πολέµου, καινούργια οπλικά συστήµατα και αναβαθµισµένα παλαιότερα όπλα. Για να περάσο-υν από τον φράχτη προς την πλευρά του Ισραήλ χρησιµοποίησαν µια οµάδα κρούσης 400 µαχητών µε βαρύ οπλισµό, όµως ταυτόχρονα εκτόξευσαν µπαράζ νέων ρουκετών κατά κύµατα, ειδικά για να «τυφλώσουν» το σύστηµα αντιπυρα-υλικής άµυνας του Ισραήλ, τον «Σιδηρούν θόλο». Παράλληλα πέρασαν µαχητές πάνω από τον φράκτη µε αλεξίπτωτα πλαγιάς. Τις επόµενες ώρες χρησιµοποίησαν drones, ενώ έφεραν και σύγχρονους εκτοξευτήρες και αντιαρµατικά βλήµατα (RPG-7), όπως και φορητές συστοιχίες αντιαεροπορικών βληµάτων (MANPADS).
Πού βρήκαν τα νέα όπλα;
Πέρα από την πρόκληση τεράστιων απωλειών αµάχων και στρατιωτών αλλά και την αιχµαλώτιση Ισραηλινών που µεταφέρθηκαν όµηροι στη Γάζα, ολόκληρος ο πλανήτης αναρωτήθηκε πού βρήκαν τα νέα όπλα, ποιος τους τα έδωσε και πώς τα µετέφεραν στην αποκλεισµένη Λωρίδα της Γάζας.
Εχουν διατυπωθεί τέσσερα βασικά σενάρια, εκ των οποίων δύο κινητοποίησαν την ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουµπλικάνων στις ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε από τη Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γνωστή για τη στήριξή της στην οπλοκατοχή και την έφεσή της σε θεωρίες συνωµοσίας βουλευτής αναρωτήθηκε σε tweet της εάν η Χαµάς πήρε τον δυτικής κατασκευής οπλισµό της από τους Ταλιµπάν, από την Ουκρανία ή και από τους δύο. Οι Ταλιµπάν δεν ασχολήθηκαν µε το να διαψεύσουν τις φήµες που διακίνησε η Γκριν, όµως αναγκάστηκαν να απαντήσουν επισήµως και να αρνηθούν άλλες φήµες που διακινούσαν αµερικανικές πηγές και χρήστες του X/Twitter του Ιλον Μασκ, σύµφωνα µε τις οποίες η ηγεσία τους ζήτησε ασφαλές πέρασµα από τρεις κυβερνήσεις για να φτάσουν µαχητές τους στη Γάζα.
Η αναφορά όµως της Γκριν στην Ουκρανία είχε αντίθετο αποτέλεσµα, αφού οι φήµες για εξοπλισµό της Χαµάς από τον πόλεµο της Ουκρανίας έφεραν µπαράζ δηλώσεων, δηµοσιευµάτων και υπαινιγµών από το Κίεβο, σύµφωνα µε τα οποία η Μόσχα παρέδωσε στη Χαµάς δυτικό οπλισµό που είχε κατασχέσει στα ουκρανικά µέτωπα µε σκοπό να κατη-γορήσει την Ουκρανία ότι αυτή τους τα προµήθευσε. Η ρωσική πλευρά επισήµως δεν έχει τοποθετηθεί, όµως όπως υποστηρίζουν αναλυτές η αντίδρασή της απέναντι στην επίθεση ήταν χαλαρή, ενώ παράλληλα εµφανίστηκε να κερδίζει από αυτή, δεδοµένου ότι η µετατόπιση του παγκόσµιου ενδιαφέροντος στη Μέση Ανατολή τη βγάζει από τη δύσκολη θέση.
Το Ιράν και το «ριφιφί»
Τα άλλα δύο σενάρια που διακινούνται είναι κάπως λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά αυτό ακριβώς τα κάνει και περισσό-τερο αξιόπιστα.
Το κυριότερο εξ αυτών διακινείται ανεπίσηµα τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ – επισήµως υποστηρίζουν ότι δεν µπορούν να διαπιστώσουν σχέση του Ιράν µε την επίθεση της Χαµάς. Σύµφωνα µε το εν λόγω σενάριο, το Ιράν παρείχε τα νέα όπλα αλλά και τις αναβαθµίσεις του κλασικού εξοπλισµού που έχει η Χαµάς είτε άµεσα είτε µέσω της Χεζµπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται το µακρύ χέρι της Τεχεράνης στην περιοχή. Η Χαµάς φέρεται να διαθέτει συσ-τοιχίες Fajr-3, Fajr-5 και ρουκέτες M-302, όλα ιρανικής κατασκευής, οι οποίες έχουν περάσει στη Γάζα µέσω Συρίας και Αιγύπτου. Επίσης τα drones που φαίνεται ότι χρησιµοποίησε µοιάζουν εντυπωσιακά µε τα µικρότερα ιρανικά drones, τα οποία βλέπουµε κατά κόρον εν δράσει στην Ουκρανία. Για άλλα drones, που επίσης χρησιµοποίησε η Χαµάς, κάποιοι αναφέρουν ότι είναι κατασκευασµένα στην ίδια τη Γάζα, βασισµένα σε ιρανικά σχέδια. Το δεύτερο σενάριο που επίσης µπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο διακινείται από διάφορα ΜΜΕ από τη Μέση Ανατολή που είναι φιλικά προσκείµενα προς το Ιράν. Σύµφωνα µε αυτό, όλος ο σύγχρονος οπλισµός της Χαµάς προέρχεται από τις ίδιες τις ισραηλινές δυνάµεις. Τα απέκτησε είτε από ριφιφί των Παλαιστινίων σε στρατόπεδα είτε από διαφθαρµένους αξιωµατικούς ή υπαξιωµατικούς που στην ουσία πουλάνε όπλα στην πλευρά της Χαµάς για προσπορισµό κέρδους.
ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΣΙΑΣΜΟ μπορει να τον πετυχει οποιοσδηποτε. τον πολεμο ομως τον κερδιζει ο δυνατοτερος.μην τρελλαθουμε κιολας
για δεσιμο