Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 41% των Αυστραλών κάνουν χρήση του κινητού τους ακόμη και στην τουαλέτα, ενώ μία άλλη έρευνα από τις Η.Π.Α. ανεβάζει το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών στο 75%.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη για την υγεία, καθώς η τουαλέτα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη μετάδοση επικίνδυνων μικροβίων.
Τα μικρόβια αυτά (π.χ. η σαλμονέλα, το E. coli, η σιγκέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο) είναι δυνατόν να επικαθίσουν στις επιφάνειες του κινητού όταν εμείς το μεταφέρουμε μαζί μας στην τουαλέτα.
Οι πτυχώσεις των κινητών, οι προστασίες των οθονών τους αλλά και οι θήκες τους, που συνήθως είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ, συνιστούν πρόσφορο έδαφος για τη φιλοξενία τέτοιων μικροβίων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κακή αυτή συνήθεια του να παίρνουμε μαζί μας στην τουαλέτα το κινητό μας μπορεί να αποτελέσει και την αιτία για την εξάπλωση ιών όπως της γαστρεντερίτιδας και του σταφυλόκοκκου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν επισκεπτόμαστε το μπάνιο μας και όταν τρώμε, να απολυμαίνουμε τακτικά το κινητό μας και ιδιαίτερα αν το έχουμε χρησιμοποιήσει στην τουαλέτα, να καθαρίζουμε με ειδικά σπρέι την οθόνη του και την προστασία της οθόνης του και να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν βγούμε από το μπάνιο -ιδιαίτερα σε κοινόχρηστους χώρους υγιεινής- ή όταν ακουμπήσουμε το κινητό κάποιου άλλου.