Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους – Όρμπαν, Σαλβίνι και Λε Πεν ενώνουν τις δυνάμεις τους και προκαλούν εγκεφαλικά στην Γερμανική ΕΕ!

Κοινοποίηση:
Όρμπαν Σαλβίνι Λε Πεν

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και από την αποχώρηση του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν από το ΕΛΚ, καθώς παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα στο χώρο της ευρωπαϊκής «Δεξιάς».
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει ένα σημαντικό ραντεβού στην Βουδαπέστη, που δεν είναι διόλου απίθανο να οδηγήσει σε έναν νέο συνασπισμό, ο οποίος θα αμφισβητήσει την μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Γύρω από το ίδιο τραπέζι θα καθίσουν τρεις πολιτικοί που συγκλίνουν στις ιδεολογικές τους απόψεις και τις πολιτικές τους θέσεις, έστω κι αν σήμερα τα κόμματα των οποίων ηγούνται ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες της Ευρωβουλής: Τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι, καθώς και τον ηγέτη της ιταλικής Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Σε διαφορετικές ομάδες, αλλά…

Υπενθυμίζεται ότι το Fidesz του Όρμπαν ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος του ΕΛΚ, από το οποίο αποχώρησε όταν διαπίστωσε πως δεν ήταν σε θέση να επιβάλει τη γραμμή του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι βρισκόταν σε επαφή με κόμματα και πολιτικούς με όμορη φιλοσοφία. Έχει εξηγήσει δε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σπίτι για το Fidesz και τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες δεν θέλουν να υποδέχονται παράνομους μετανάστες στις χώρες τους και επιθυμούν να «προστατεύσουν» την παραδοσιακή οικογένεια.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει ότι ο Όρμπαν «φωτογράφισε» πρακτικά το κόμμα του Σαλβίνι και το κυβερνόν κόμμα της Πολωνίας, του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Εξαρχής, ωστόσο, υπήρχε ένα εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί:

Η Λίγκα ανήκει στην πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στο πλαίσιο της Ευρωβουλής, ενώ το PiS είναι μέλος των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Ο λόγος της Λεπέν

Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές και το Brexit, οι δύο παραπάνω ομάδες διαθέτουν αθροιστικά 139 έδρες στην Ευρωβουλή. Εφόσον δε αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους – κάτι διόλου αυτονόητο, μιας και πρέπει να δώσουν το πράσινο φως και άλλοι «παίκτες», όπως η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα βρεθεί αντικειμενικά στο επίκεντρο λόγω των εκλογών του 2022 στη Γαλλία – και προσθέσουν σε αυτές τους 12 ευρωβουλευτές του Fidesz, τότε ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τους 151.

Τι σημαίνει αυτό; Αφενός, σε επίπεδο πολιτικής αριθμητικής, ότι η νέα ομάδα θα είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη, πίσω από το ΕΛΚ του οποίου οι βουλευτές θα έχουν μειωθεί σε 175.

Αφετέρου, σε επίπεδο πολιτικής γεωγραφίας, θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της αναμόρφωσης του σκηνικού σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν ανακατατάξεις σχεδόν σε κάθε χώρα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτές να οδηγήσουν τελικά την υπό διαμόρφωση ομάδα να πάρει την πρωτιά στην Ευρωβουλή πριν τις επόμενες εκλογές, του 2024. Κι αυτό, αναμφίβολα, θα έχει σημαντικές και αλυσιδωτές συνέπειες για την ίδια την ΕΕ και την πολιτική της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Η έντονη κινητικότητα δεν είναι στο χώρο της ευρωπαϊκής «Δεξιάς»,
    αλλά της “πατριωτικής” Ευρώπης.

  2. Αυτοί οί τρείς είναι εις θέσην καί μπορούν νά ανατινάξουν στόν αέρα τό καρκίνομα τής Ευρώπης τήν γερμανική Ευρωπαική Ενωση,αυτό τό πολιτικό έκτρωμα.
    Γιάννης Λάκων

  3. Μόνο ο διφορούμενος Σαλβίνι με προβληματίζει και μάλιστα πολύ, αλλά πιστεύω θα τον “στρώσουν”οι υπόλοιποι και τα τακταινόμενα…..Και τώρα έμπαινε ακόμα περισσότερο Γιάνναρεεεε……..ότι πρέπει πλέον….

  4. αμην ! να ξεφυγομε απο την κορη του χιτλερ-την ναζιστρια μερκελ κ τα ντοπια τσιρακια μας-

    1. Τι να τολμήσεις για ελευθερία μωρη κότα; αυτούς περιμένεις να σε σώσουν ενώ εσύ θα είσαι σαν την κλωσσα στον καναπέ ξάπλα;

Comments are closed.