Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Μια παγκόσμια γλώσσα γιορτάζει – Δείτε βίντεο

Κοινοποίηση:
1

Δείτε βίντεο με πολίτες από όλο τον κόσμο να αναφέρονται σε λέξεις που έχουν ρίζα την ελληνική γλώσσα
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σε βίντεο που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται πολίτες διαφόρων χωρών, ηλικιών και επαγγελματικής απασχόλησης, που προφέρουν λέξεις στις γλώσσες τους και είναι ελληνικής προέλευσης.

Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εκτός από θρησκεία και πολιτισμό που τα χάνουμε σιγά σιγά (λαθρο, σκοπια) η γλώσσα μας αντιστέκεται. Μετά τη εφηβικη ξένο λατρεία που μας έκανε μοντέρνους (και καλά) ωριμαζοντας καταλάβαμε τη αξία της. Πρέπει να τη μιλάμε σωστά, να μην κάνουμε εκπτώσεις στη ορθογραφία, να αγοράζουμε βιβλία στα παιδια μας (και να επιμένουμε να τα διαβάζουν) και βέβαια να από τινάξουμε τα greeklish. Νομίζω είναι το τελευταίο οχυρό που μας έμεινε. Κανονικά θα έπρεπε να ειμασταν χειρότεροι από Γάλλους. Πιο σωβινιστες. Λάθος κάνω;

Comments are closed.