Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) έχουν ηπατίτιδα δίχως να το γνωρίζουν.
Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας σήμερα (28 Ιουλίου) και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εννέα στους δέκα ασθενείς με ιογενή ηπατίτιδα δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.
Η προειδοποίηση προέρχεται από τον διεθνή οργανισμό World Hepatitis Alliance. Ο οργανισμός αυτός πραγματοποιεί παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο «Find the missing millions».
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, 325 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ιογενή ηπατίτιδα. Ωστόσο τα 290 εκατομμύρια δεν το γνωρίζουν. Με άλλα λόγια, οι εννέα στους δέκα πάσχοντες από ιογενή ηπατίτιδα, αγνοούν παντελώς ότι νοσούν.
Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από ηπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα C, εξηγεί η World Hepatitis Alliance. Και προειδοποιεί πως αν δεν γίνει ευρείας κλίμακας εξέταση του πληθυσμού, θα εξακολουθήσουν να χάνονται αναίτια ζωές.
Γιατί; Διότι αυτές οι δύο μορφές ηπατίτιδας αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές της υγείας στον κόσμο, λέει.
Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο κοστίζουν τη ζωή σε 1,34 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τους θανάτους λόγω HIV/AIDS, φυματίωση ή ελονοσία.
Πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε καρκίνο του ήπατος. Οι δύο ιοί προκαλούν ετησίως τους δύο στους τρεις θανάτους από τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Ο καρκίνος του ήπατος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για 746.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Τι είναι
Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή στο ήπαρ, που προκαλείται κυρίως από ιογενή λοίμωξη. Οι κύριοι ιοί που την προκαλούν είναι οι A, B, C, D και E.
Οι ιοί αυτοί προκαλούν ανησυχία διότι έχουν υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, και μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες.
Οι χρόνιες ηπατίτιδες Β και C είναι απειλητικές για τη ζωή λοιμώδεις νόσοι, σύμφωνα με την World Hepatitis Alliance.
Μάλιστα τις αποκαλεί «σιωπηρές επιδημίες», δεδομένου ότι το 90% των πασχόντων από ηπατίτιδα Β και το 80% όσων έχουν ηπατίτιδα C δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.
Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν θανατηφόρο ηπατοπάθεια ή καρκίνο του ήπατος. Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τους υπαίτιους ιούς σε άλλα άτομα.
Η ηπατίτιδα Β
Ο υπαίτιος ιός είναι ο HBV. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2,5-3% του πληθυσμού.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί:
* Με σεξουαλική επαφή, χωρίς χρήση προφυλακτικού, με μολυσμένο άτομο
*Με την κοινή χρήση συριγγών ή άλλων εργαλείων κατά τη χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών
* Από μολυσμένη μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό (κάθετη μετάδοση)
* Με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (π.χ. ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα, νυχοκόπτες)
* Με τρύπημα με μολυσμένη βελόνα ή αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. συνήθης τρόπος μετάδοσης σε προσωπικό νοσοκομείου ή κατά την εκτέλεση τατουάζ)
* Με μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του (εξαιρετικά σπάνια πια, χάρη στον συστηματικό έλεγχο στις αιμοδοσίες)
Αντιθέτως, ο ιός της ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται με:
* Νερό, τροφή
* Σκεύη μαγειρικά ή εστιάσεως
* Τουαλέτες
* Την κοινωνική επαφή (χειραψία, αγκαλιά, φιλί, βήχας, φτέρνισμα)
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ηπατίτιδα Β, είναι
* Όσοι έχουν σεξουαλική επαφή με πάσχοντες
* Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες
* Όσοι έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή έχουν άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
* Τα νεογνά μολυσμένων μητέρων
* Οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών
* Οι επαγγελματίες Υγείας
* Οι ασθενείς σε μονάδες τεχνητού νεφρού
* Τα ανεμβολίαστα μέλη των οικογενειών των πασχόντων από χρόνια ηπατίτιδα Β
Αν ανήκετε στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό και ήδη γίνεται σε όλα τα παιδιά κατά τη βρεφική ηλικία.
Η ηπατίτιδα C
Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), προκαλείται από τον ιό HCV. Είναι μία ύπουλη νόσος, διότι για πολλά χρόνια δεν προκαλεί συμπτώματα, µε συνέπεια ο ασθενής να µην γνωρίζει ότι νοσεί. Το επακόλουθο είναι να μην λαµβάνει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.
Στη χώρα µας υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C. Ωστόσο, περισσότεροι από 75.000 δεν το γνωρίζουν.
Η χρόνια ηπατίτιδα C προκαλεί σταδιακά σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, οδηγώντας τελικά στην κίρρωση (καταστροφή) του ήπατος το 10-15% των ασθενών.
Οι πάσχοντες από κίρρωση διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και επιπλοκές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Οι επιπλοκές της κίρρωσης και ο καρκίνος του ήπατος είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου των ασθενών µε χρόνια ηπατίτιδα C.
Η ΕΕΜΗ και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πραγματοποιούν ενημερωτική εκστρατεία για την ηπατίτιδα C. Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Κάνουμε θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο».
Ποιοι πρέπει να εξετάζονται
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, συνιστάται η εξέταση για τη νόσο σε όλα τα άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.
Η εξέταση συνιστάται επίσης σε όσους:
Εµφανίζουν αύξηση των ηπατικών ενζύµων
Είναι πρώην ή ενεργοί χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών
Έχουν υποβληθεί σε µετάγγιση αίµατος (ή παραγώγων του) ή σε µεταµόσχευση οργάνου πριν από το 1992
Έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται σε αιµοκάθαρση
Έχουν εκτεθεί σε µη επαρκώς αποστειρωµένα ιατρικά ή παραϊατρικά εργαλεία
Είναι ερωτικοί σύντροφοι ατόµων µε τη νόσο
Έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους
Η μητέρα τους έχει διαγνωστεί με τη νόσο