Η ιδιωτική ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner παρέλαβε ένα φορτίο όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά μπλέκουν επίσημα την Βόρεια Κορέα στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που θα έχει μεγάλες συνέπειες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Είναι πολύ πιθανό οι παραδόσεις όπλων να γίνονται μέσω της Κίνας ακόμη και μαζί με κινεζικά φορτία όπλων.
Αν η Ρωσία ανοίξει την κάνουλα της τεχνογνωσίας προς την Β.Κορέα όπως κάνει με το Ιράν, τότε η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα πάρει φωτιά. Η ρωσική απάντηση έρχεται ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κινήσεων ενίσχυσης της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα μεταβούν Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι οι οποίοι θα πάρουν και θα αναλύσουν την δυτική τεχνολογία. Η Β.Κορέα ενδιαφέρεται κυρίως για την επίδοση των ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων τύπου Kornet εναντίον των αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων της Δύσης.
Και αυτό γιατί σύντομα η Πολωνία θα παραλάβει νοτιοκορεάτικα άρματα μάχης K2 Black Panther τα οποία έχουν αμερικανική τεχνογνωσία.
Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reuters, διά στόματος του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές βορειοκορεατικών όπλων στην εταιρεία Wagner παραβιάζουν άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η Βόρεια Κορέα έκανε μια αρχική παράδοση στη Wagner, η οποία πλήρωσε για τον εξοπλισμό. Τον περασμένο μήνα, παρέδωσε βλήματα και πυραύλους στη Ρωσία για τη Wagner», δήλωσε ο Κίρμπι.
«Εδώ και μήνες ο ρωσικός στρατός βασίζεται στη Wagner για να ηγηθεί της μάχης σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και σε ορισμένες περιπτώσεις Ρώσοι αξιωματικοί τελούν υπό τις διαταγές της Wagner», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της Wagner ήταν «ανεπαρκώς εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες» και υπέστησαν «βαριές απώλειες» στο πεδίο της μάχης.
Η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι ποσότητες του υλικού που παραδόθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξουν τη δυναμική των μαχών στην Ουκρανία, «αλλά ανησυχούμε ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να παραδώσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Wagner», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παράδοση όπλων από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί άμεση παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται όλο και περισσότερο στην εταιρεία Wagner, που ανήκει στον σύμμαχό του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, για βοήθεια στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοντάψει στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κιέβου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε την Τετάρτη νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την εταιρεία Wagner, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις κατά της ρωσικής εταιρείας και της ομάδας υποστήριξής της σε χώρες όλου του κόσμου, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας Πριγκόζιν, δήλωσε, δαπανά πάνω από 100 εκατ. δολάρια τον μήνα για να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στρατολόγηση Ρώσων.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Wagner έχει αναπτύξει 50.000 άτομα στην Ουκρανία, και ειδικότερα 10.000 συμβασιούχους και 40.000 κατάδικους που στρατολογήθηκαν στις ρωσικές φυλακές.
Η εταιρεία Wagner είναι στελεχωμένη από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που πολέμησαν σε Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μαλί και άλλες χώρες.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Wagner έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη για την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ και έχει υποστεί απώλειες, με περίπου 1.000 μαχητές νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Φυσικά αυτά είναι ένα τίποτα μπροστά στις απώλειες των Ουκρανών.
Εντός της Ρωσίας η επιρροή του Πριγκόζιν επεκτείνεται και η «ανεξαρτησία της ομάδας του από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
«Επιπλέον, ο Πριγκόζιν έχει επικρίνει Ρώσους στρατηγούς και αξιωματούχους για τις επιδόσεις τους στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι η εταιρεία Wagner αναδύεται ως αντίπαλο κέντρο εξουσίας για τον στρατό και την κυβέρνηση της Ρωσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία.
Ιαπωνία: Αλλάζει το αμυντικό της δόγμα – Στόχος Ρωσία, Κίνα και Β.Κορέα
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα η οποία διαθέτει ένα ειρηνιστικό Σύνταγμα, αλλά είναι αντιμέτωπη με ένα ολοένα και πιο τεταμένο γεωπολιτικό περιφερειακό πλαίσιο.
Η Ιαπωνία σκοπεύει, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης της αμυντικής της πολιτικής εδώ και δεκαετίες, να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της και να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αντίστοιχης νοοτροπίας προκειμένου να αποτρέψει απειλές στην διεθνής τάξη.
Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες στηρίζει η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη στροφή της χώρας, το ειρηνιστικό Σύνταγμα της οποίας (υιοθετήθηκε μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) της απαγορεύει επί της αρχής να διαθέτει πραγματικό στρατό.
Το νέο ιαπωνικό αμυντικό δόγμα παρουσιάζεται σε τρία έγγραφα, τα οποία αναφέρονται ξεκάθαρα στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.
Κινεζική «στρατηγική πρόκληση»
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει συνταράξει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», επισημαίνεται στα έγγραφα.
«Η άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση που εγείρει η Κίνα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ιαπωνίας» χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή ανησυχία για την Ιαπωνία και τη διεθνή κοινότητα».
Βασικό στοιχείο της «στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» της Ιαπωνίας είναι ο διπλασιασμός των ετήσιων αμυντικών δαπανών της χώρας, για να φτάσουν από το 1% του ΑΕΠ στο 2% ως το 2027.
Η χώρα εξάλλου θα αποκτήσει «ικανότητα αντεπίθεσης», γεγονός που θα της επιτρέψει να πλήξει στόχους που απειλούν το αρχιπέλαγος από γειτονικές χώρες.
«Η ικανότητα αντεπίθεσης είναι απαραίτητη», υπογραμμίζεται στα έγγραφα, ενώ επισημαίνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα — δηλαδή να αναχαιτίζονται πύραυλοι προτού πέσουν στο ιαπωνικό έδαφος– δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ωστόσο τονίζεται ότι κανένα προληπτικό πλήγμα «δεν θα γίνει ανεκτό», βάσει του Συντάγματος.
Τα κυβερνητικά έγγραφα κάνουν λόγο για αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ Tomahawk, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να έχουν μεταδώσει πρόσφατα ότι η Ιαπωνία επιθυμεί να αποκτήσει έως και 500, καθώς και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SM-6.
Η παρουσία των Δυνάμεων Αυτοάμυνας στα πιο νότια νησιά της Ιαπωνίας, που βρίσκονται πιο κοντά στην Ταϊβάν απ’ ό,τι στην Κίνα, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί, ενώ σχεδόν θα τριπλασιαστούν οι μονάδες αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Βορειοκορεάτικη «απειλή»
Εξάλλου στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ιαπωνία σκοπεύει να ενισχύσει τις ικανότητες του λιμενικού της και να ενισχύσει τη συνεργασία με τον στρατό και το λιμενικό άλλων χωρών, χωρίς ωστόσο να δίνονται άλλες διευκρινίσεις.
Η ανησυχία της Ιαπωνίας για τις κινήσεις της Κίνας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, όταν το Πεκίνο αύξησε τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, στη διάρκεια των οποίων πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.
Η νέα εθνική αμυντική στρατηγική αναφέρεται και στις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ αποτελούν «την πιο σοβαρή και άμεση απειλή για την Ιαπωνία».
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, «η επιθυμία της να καταφύγει στη βία για να πετύχει τους στόχους ασφαλείας της, όπως στην Ουκρανία, είναι προφανής» και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού καθώς και η στρατηγική της συνεργασία με την Κίνα «εγείρουν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια».
Πηγή: warnews247.gr
ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ
Ρωσία και σύμμαχοι από την μια μεριά και ΝΑΤΟικοί με παρατρεχάμενους από την άλλη, λύνουν τις διαφορές τους σε ουδέτερο γήπεδο, την Ουκρανία!!! Μπορεί έτσι να αποφεύγουν την απευθείας σύγκρουση, αλλά το “γήπεδο” το ρώτησαν;;;