«Λευκός καπνός» βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής για τα πρόσωπα στα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. Παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από Μελόνι και Όρμπαν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν. Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο Αντόνιο Κόστα, ενώ επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, η Εσθονή Πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.
Την ικανοποίησή του για την επιλογή των τριών στην ιεραρχία αλλά και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «λαμβάνονται υπόψιν όλες οι εθνικές προτεραιότητες».
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η Κάγια Κάλας πέρασαν το πρώτο σημαντικό εμπόδιο. Θα εργαστούν πάνω στην στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, οι άξονες της οποίας επίσης συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Η στήριξη της Ουκρανίας και η διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ενώ η Μέση Ανατολή, η ανταγωνιστικότητα και η κλιματική κρίση επίσης θα απασχολήσουν τους ηγέτες.
Υπήρχαν όμως και παραφωνίες. Ο Βίκτορ Όρμπαν καταψήφισε την Φον ντερ Λάιεν και απείχε στην Κάλας. Ενώ η Τζόρτζα Μελόνι καταψήφισε την Κάλας και τον Κόστα και απείχε στην Φον ντερ Λάιεν. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαφωνεί με τη μέθοδο της επιλογής τους και την ουσία της πολιτικής τους αλλά με την αποχή της άφησε ανοιχτή την πόρτα για την επόμενη μάχη.
Στις 18 Ιουλίου το ευρωκοινοβούλιο θα μοιάζει περισσότερο με αρένα για τη μονομαχία Φον ντερ Λάιεν και Μελόνι, κάτι που γνωρίζουν και οι δύο. Η πρώτη πρέπει να εξασφαλίσει 361 ψήφους και δεν αποκλείεται να δυσκολευτεί αν υπάρξουν διαρροές, για αυτό ίσως αναγκαστεί να βρει στήριξη και από αλλού. Και η δεύτερη εξακολουθεί να παζαρεύει ισχυρή θέση για την Ιταλία στην Επιτροπή.
Παγίδες κρύβουν όλες οι επιλογές της Φον ντερ Λάιεν για διεύρυνση της βάσης της, καθώς αν προσεγγίσει τους Πράσινους, θα χάσει ψήφους από το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ αν προσεγγίσει τη Μελόνι θα εξαγριώσει τους Σοσιαλιστές και ειδικά τον Όλαφ Σολτς.
Αλλά και ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι διασπασμένος. Ο Ταγιάνι από το Φόρτσα Ιτάλια θα στηρίξει την Πρόεδρο και ο Σαλβίνι θα την καταψηφίσει. Η Μελόνι όχι μόνο κινδυνεύει να χάσει κόμματα από την ευρωομάδα της αλλά και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί, γιατί προσπαθεί να το εξασφαλίσει ο Μακρόν πριν κερδίσει η Λεπέν τις πρόωρες εκλογές. Αν η Φον ντερ Λάιεν χάσει την ψηφοφορία, θα αρχίσει μια περίοδος αβεβαιότητας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει και μια δυσαρεστημένη Ιταλία τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες μεταξύ των 27.