Παιδική νοσταλγία: Ο ξανθός γίγαντας Μπλεκ και ο Λοχαγός Μαρκ που πολεμάει τους Άγγλους

Κοινοποίηση:
ΚΟΜΙΚ

Δύο από τους πλέον αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Μεγάλωσαν γενιές και γενιές, και οι περιπέτειές τους συνεχίζουν να συναρπάζουν τους μικρούς (αλλά και μεγάλους) αναγνώστες.

Το Μπλεκ (ιταλικά: Il Grande Blek) είναι ιταλικό περιοδικό κόμικς που δημιουργήθηκε από την ομάδα EsseGesse και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία στις 3 Οκτωβρίου του 1954, από την Editoriale Dardo.

Το Μπλεκ είναι η ιστορία ενός κυνηγού, βετεράνου της μάχης για την αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο Μπλεκ είναι ένας νεαρός, μυώδης άνδρας σε ηλικία περίπου 25 ετών, που μάχεται για την απελευθέρωση της χώρας του από τους Άγγλους αποικιοκράτες («Red Coats»).

Στις διάφορες περιπέτειές του, χρησιμοποιεί σαν όπλο τις γροθιές του και σπανιότερα, το πιστόλι, το μαχαίρι ή την καραμπίνα του. Είναι ψηλός, ξανθός και φορά ένα χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο, γούνινη ζακέτα και παντελόνι με καστόρινες μπότες.

Δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με γυναίκες, καθώς οι δημιουργοί του κόμικ αποφεύγουν να παρουσιάσουν την προσωπική ζωή του χαρακτήρα, θέλοντας να περάσουν στους αναγνώστες το μήνυμα της προσήλωσης στο στόχο του, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας του.

Οι δημιουργοί εικονογραφημένων ιστοριών για παιδιά και εφήβους φροντίζουν συχνά να αποφορτίζουν τον αναγνώστη από τη συνεχή αγωνία για την εξέλιξη των δρώμενων και τη συγκίνηση που του προκαλεί το σενάριο, χρησιμοποιώντας διάφορους δευτεραγωνιστές χαρακτήρες. Αυτοί, προσφέρουν την απαραίτητη αστεία νότα που επιφέρει την αναμενόμενη ισορροπία.

Επίσης, με την παρουσία τους κάνουν έκδηλες τις αρχές της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μεταξύ αγωνιστών μπροστά στον κοινό στόχο (την ελευθερία), που προβάλλεται ως υπέρτατο ιδανικό. Ο Καθηγητής Μυστήριος, εν προκειμένω, εκτελεί με προσήλωση και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του ως «ιθύνων νους» της κατασκήνωσης των κυνηγών (μυστικό άντρο των επαναστατικών δυνάμεων), ενώ, στον αντίποδα, με τις κάποιες παραλείψεις του, λειτουργεί σαν αφορμή για τη διατύπωση παραπόνων, ειρωνικών σχολίων και πειραγμάτων (κυρίως από το Ρόντυ), μετατρεπόμενος τελικά, σε καρικατούρα αντί-ήρωα.

Ο Μπλεκ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1969 από τον Στέλιο Ανεμοδουρά, και κυκλοφόρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1994. Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969-Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση.

Περιλάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.

Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ από τις σελίδες του παρέλασε ένα πλήθος ιστοριών κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών.  Από το 2013, το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται ξανά στην Ελλάδα, με τίτλο Νέος Μπλεκ.

Ο λοχαγός που πολεμάει τους Άγγλους

Ο Λοχαγός Μαρκ (πρωτότυπο: Il Comandante Mark) των “Λύκων του Οντάριο” είναι χαρακτήρας κόμικς που δημιουργήθηκε το 1965, από το ιταλικό καλλιτεχνικό στούντιο των EsseGesse και είναι ενταγμένος στο πλαίσιο ηρώων οι οποίοι μάχονται για την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ από τους Άγγλους αποικιοκράτες, στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι ίδιοι δημιουργοί είχαν εμπνευστεί το χαρακτήρα Μπλεκ (Il Grande Blek Macigno), αλλά όταν τα δικαιώματα εκείνου του ήρωα -μέσω του εκδοτικού οίκου Dardo- δόθηκαν αλλού, οι τρεις καλλιτέχνες (Pietro Sartoris, Dario Guzzon και Giovanni Sinchetto) επανήλθαν με έναν πανομοιότυπο χαρακτήρα. Στην πορεία της έκδοσης, την τριάδα των δημιουργών συμπλήρωσε η ζωγράφος Lina Buffolente.

Ο Μαρκ είναι μελαχρινός και μυώδης νέος άνδρας, αξιωματικός του στρατού των Αμερικανικών αποίκων που μάχονται για την ελευθερία. Το άντρο του βρίσκεται στη Λίμνη Οντάριο και είναι ένα φρούριο χτισμένο πάνω σε μικρή νησίδα, στο κέντρο της λίμνης. Ουσιαστικά ο Μαρκ είναι ορφανός, γαλλικής καταγωγής. Κατλα τη διάρκεια πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, το αγγλικό ναυτικό βύθισε ενα γαλλικό επιβατικό πλοίο. Ο πατέρας του Μαρκ, που ήταν μωρό τότε, προσπάθησε να τον σώσει από το ναυάγιο και πνίγηκε. Ο Μαρκ σώθηκε απο έναν άλλο επιβάτη του πλοίου, έναν δάσκαλο ξιφασκίας, που αποφάσισε να τον μεγαλώσει ως θετός πατέρας. Ο νέος πατέρας δεν ήξερε το πραγματικό όνομα του μικρού και τον ονόμασε Μαρκ, χωρίς να του δώσει οικογενειακό όνομα. Ο Μαρκ μεγάλωσε στα χέρια του θετού πατέρα του, που του δίδαξε γραφή, ανάγνωση και τον εκπαίδευσε στη χρήση όπλων, με συνέπεια να εξελιχθεί σε δεινό ξιφομάχο. Ο θετός πατέρας συμμετείχε σε επανάσταση εναντίον των Άγγλων στις Αμερικανικές αποικίες τους και εκετελέστηκε. Μετά το θάνατό του, ο Μαρκ εντάχθηκε στον Αμερικανικό στρατό και έγινε ένας από τους ηγέτες των επαναστατών. Μισεί τους Άγγλους που του στέρησαν τον πατέρα του.

Οι περιπέτειες του Μαρκ εκδόθηκαν με εξαιρετική επιτυχία σε τρεις τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία (Il Commandante Mark) και στη Γαλλία (Captain S’ Wing) ως αυτόνομη έκδοση και στην Ελλάδα, αρχικά από τις εκδόσεις Φλεβοτόμου (Κάπτεν Σουίνγκ) και κατόπιν από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά στα έντυπα Όμπραξ (1971) και Περιπέτεια (1983).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. ΜΕΤΑ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΠΙΛΟΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΡΗΞΕ ΤΑ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΙΑ

  2. Τι μας θυμίσατε τώρα ρε παιδιά; Περιμέναμε όλα τα παιδιά στην γειτονιά και στο σχολείο πότε θα περάσει η βδομάδα για να τρέξουμε, ολόκληρο τσούρμο στο περίπτερο ή στο πιο μακρινό γιατί εξαντλιοντουσαν τα τεύχη για τα νέα τεύχη από Μπλεκ, Περιπέτεια, Αγόρι(μετέπειτα Νέο Αγορι, με πολλά αφιερώματα σε HARD ROCK και HEAVY METAL μπάντες της εποχής εκείνης) και για τους μανιακούς ποδοσφαιροφιλους, αποκλειστικά Eric Castel.!!! ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ….

  3. Και φυσικά μην ξεχνάτε και τα άλλα περιοδικά της εποχής, όπως “Ταρατατά” και “Καρζάν”

    1. Και ο ΤΑΡΑΤΑΤΑ, ΜΟΝΤΑΤΟΡΕ, ΖΑΚΟΥΛΑ, παρεπιπτοντως ο Μαρκ μεγαλωσε σε φυλη ινδιανων…
      η ΜΑΦΙΑ, το ΦΑΝΤΟΜ.
      Αλλα προσεξατε το εξωφυλο; 2 Δραχμές.
      Ναι βεβαια περιμεναμε να βγει το περιοδικο να παμε να το παρουμε. Και φυσικα Σεραφινο, Τιραμολα. Σε καποια φαση ειχε βγει και το ΚΟΚΟΜΠΙΛ, αλλα εκανε 25 ευρω και μετα λιγα τευχη σταματησε. Απο τα καλα ηταν ο Τεν Τεν επισης.

  4. O λοχαγος Μαρκ εγραψε ιστορια καποτε παιζει να τα ειχα μαζεψει και ολα τα επεισοδια.
    Ακολουθως και ο Ομπραξ που κακως δεν αναφερατε.
    Ο Μπλεικ ειχε λιγοτερα επεισοδια και ηταν για συμπληρωμα.

  5. Μια ζωη δανεικα απ’εξω! Κανα ελληνικο κομικ δεν υπαρχει;

    1. Τωρα,θα βγαλουν οι λουγγρες το Εβριντευ Λοατκι με χορηγο τον Κούλη….Καθε Παρασκευη στα περιπτερα…..

Comments are closed.