Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Το λάθος που κάνουν οι γονείς στην τοποθέτησή τους

Κοινοποίηση:
A toddler sitting in the child car seat with the mother helping to buckle and fasten seat beat properly to stay safe while driving.

Το 56% των γονέων έχουν τοποθετήσει εσφαλμένα ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ενώ το 60% βρίσκουν κάποιο στάδιο της όλης διαδικασίας απογοητευτικό.


Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην σωστή τοποθέτηση παίζει και το αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μια σειρά από προϋποθέσεις για να μπορεί να δεχτεί με πλήρη ασφάλεια ένα παιδικό καθισματάκι.

Αν και η πλειονότητα των γονιών που χρησιμοποιούν παιδικό καθισματάκι είναι υπεύθυνοι, εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό δεν γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιήσουν σωστά. Μια έρευνα του «Cars.com» σε 1.030 γονείς διαπίστωσε ότι το 60% θεωρεί ότι η εγκατάσταση καθισμάτων αυτοκινήτου είναι τουλάχιστον απογοητευτική, με σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι η εγκατάσταση καθισμάτων αυτοκινήτου τους προκαλεί άγχος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε φέτος σε 51 αυτοκίνητα (από μεγάλα SUV μέχρι αυτοκίνητα πόλης), ενώ από το 2010 έχουν γίνει ανάλογες έρευνες σε 600 περίπου αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών χρησιμοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να βελτιώσουν τα λάθη που τυχόν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της παραγωγής.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις ένα αυτοκίνητο πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει άφθονο χώρο για το κάθισμα του παιδιού, χωρίς να επηρεάζει τον χώρο στο ύψος των γονάτων τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού. Τα οχήματα πρέπει, επίσης, να αποδεικνύουν ότι το σύστημα Lower Anchors and Tethers for Children (LATCH), είναι εύκολο να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο, πολλά παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα και οι περισσότερες απώλειες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη σωστή χρήση παιδικού καθίσματος.

Η πλειοψηφία των γονιών γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν ειδικό κάθισμα για τα παιδιά τους, αλλά από απειρία ή βιασύνη ή αμέλεια δεν το χρησιμοποιούν σωστά. Κάποιο ατύχημα ακόμη και με μικρή ταχύτητα μπορεί να αποβεί μοιραίο για το παιδί όταν το σώμα του μετακινηθεί απότομα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι το μέγεθος του παιδικού καθίσματος. Ωστόσο, τα καθίσματα έχουν εμπρός, πίσω ή διπλό προσανατολισμό, όπως και μεγέθη ανάλογα σύμφωνα με τα κιλά του παιδιού. Ο οπίσθιος προσανατολισμός προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, αλλά, όταν το παιδί μεγαλώσει, το κάθισμα πρέπει να «βλέπει» μπροστά, γιατί δεν χωράνε τα πόδια του.

Οι ιμάντες πρέπει να μπορούν να ασφαλίσουν σωστά για να μην υπάρχουν μετακινήσεις του καθίσματος. Κάθε καθισματάκι έχει τρεις θέσεις και η ιδανική θέση για το παιδί είναι αυτή που οι εγκοπές είναι ακριβώς πάνω από τους ώμους του παιδιού.

Κάποιοι γονείς δεν σφίγγουν τους ιμάντες για να μην διαμαρτυρηθεί το παιδί. Όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί το παιδί να φύγει από την θέση του σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Ο ρουχισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς μπουφανάκια ή βαριά χειμερινά ρούχα εμποδίζουν τη σωστή πρόσδεση του παιδιού.

Τα παιδικά καθίσματα είναι αυτά που στερεώνονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου σε θέσεις ISOFIX και θα πρέπει να τοποθετηθούν με τη ζώνη όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

Πρώτα θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του κατασκευαστή που αναγράφει τις σωστές γωνίες εγκατάστασης. Ένα παιδικό καθισματάκι που για παράδειγμα γέρνει πολύ προς τα πίσω είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί σε ένα απότομο φρενάρισμα, το κεφάλι του παιδιού θα πιέσει το στήθος και μπορεί να κοπεί η αναπνοή του.

Τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης, ακόμα και αν έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες προφυλάξεις.

Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι για να λειτουργούν σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας και όχι με παιδικά καθίσματα. Οι οδηγίες του κατασκευαστή γράφουν ότι το κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σε σημείο που δεν υπάρχει αερόσακος.

Τέλος, όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την απόλυτη επίβλεψη των γονέων τους. Θα πρέπει πάντα ένας από τους δύο γονείς να κάθεται μόνιμα δίπλα του για να το προσέχει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: