Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου κάηκε ολοσχερώς – Δείτε το λόγο (Βίντεο)

Κοινοποίηση:

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου τυλίχτηκε στις φλόγες λίγες στιγμές αφότου η οικογένεια, η οποία επέβαινε στο όχημα το είχε παρκάρει έξω από το σπίτι τους και είχαν βγει όλοι από αυτό. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από έναν γείτονα που είδε καπνό να βγαίνει από το mini van. Αμέσως τους ειδοποίησε και την έσβησαν άμεσα με πυροσβεστήρες αλλά και σύστημα ποτίσματος από τον κήπο τους.

Εκείνη την ώρα δεν επέβαινε κανείς στο αυτοκίνητο και δεν υπήρξε τραυματισμός. Όμως οι εικόνες από το σημείο δείχνουν πώς η φωτιά είχε λιώσει εντελώς το πλαστικό κάθισμα του παιδιού και το δερμάτινο κάθισμα αυτοκινήτου.

Τι προκάλεσε τη φωτιά

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο σοκαριστικός λόγος της ξαφνικής πυρκαγιάς οφειλόταν στην υπερθέρμανση μίας μικρής μπαταρίας μέσα σε παιδικό βιβλίο (με ήχους και εικόνες) του μικρότερου παιδιού της οικογένειας.
Το Τμήμα Πυροσβεστικής & Διάσωσης του George Hildebran διαπίστωσε ότι η «Button Battery» μέσα στο βιβλίο που βρισκόταν κάτω από το παιδικό κάθισμα προκάλεσε τη φωτιά. Μάλιστα κράτησαν το κάθισμα ασφαλείας για εκπαιδευτικούς λόγους για να δείξουν τον κίνδυνο των μπαταριών.
Από την άλλη πλευρά ο εκδότης των βιβλίων Cottage Door Press εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι το βιβλίο δεν είχε μπαταρία λιθίου αλλά χρησιμοποιούσε αλκαλική μπαταρία.
«Τα ηλεκτρονικά μας παιδικά βιβλία, τα οποία έχουν πουλήσει εκατομμύρια μονάδες χωρίς προβλήματα, χρησιμοποιούν αλκαλικές μπαταρίες και όχι μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως αναφέρεται. Είμαστε ανακουφισμένοι που κανείς δεν τραυματίστηκε και συνεργαζόμαστε στενά με τοπικούς αξιωματούχους και ειδικούς για να προσδιορίσουμε την αιτία αυτού του περιστατικού».

Τι συμβαίνει με τις μπαταρίες λιθίου

Εν τω μεταξύ, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ιδιαίτερα οι κακής ποιότητας, είναι επιρρεπείς σε ανεξέλεγκτες θερμικές διαρροές, που συμβαίνουν όταν η θερμοκρασία τους αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι η ενέργεια μπορεί να διασκορπιστεί στο περιβάλλον τους.
Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί την αποσύνθεση της μπαταρίας, δημιουργώντας περισσότερη θερμότητα και τελικά οδηγεί σε έκρηξη εύφλεκτου αερίου.

Βρίσκονται σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, tablet, ηλεκτρονικά σκούτερ, ηλεκτρονικά ποδήλατα και ηλεκτρικά εργαλεία.

Τι να προσέξεις

  • Παρακολούθησε τους χρόνους φόρτισης των μπαταριών ιόντων λιθίου και αποσυνδέστε τις συσκευές από τους φορτιστές μόλις φορτιστούν πλήρως.
  • Μην πετάξεις τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στα οικιακά σκουπίδια ή τους κάδους ανακύκλωσης στο πεζοδρόμιο
  • Φόρτισε τις συσκευές με μπαταρίες ιόντων λιθίου μακριά από έπιπλα αλλά και εύφλεκτα υλικά όπως κρεβάτια, καναπέδες, χαλιά ή κουρτίνες.
  • Αποθήκευσε αν χρειαστεί τις μπαταρίες και τα προϊόντα ιόντων λιθίου σε δροσερά, ξηρά μέρη και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, ακόμη και κατά τη φόρτιση.
  • Μη χρησιμοποιείς μπαταρίες ή φορτιστές που υπερθερμαίνονται ή έχουν ζημιές

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response