Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε τρεις κατηγορίες φορολογουμένων που ωφελούνται ιδιαίτερα από το πακέτο ρυθμίσεων. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όσους είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση μένω 48 δόσεων και αναγκάστηκαν να βγουν εκτός λόγω του κορωνοϊού.
Όλοι αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις που έχασαν καθώς το πλάνο αποπληρωμής των οφειλών τους επεκτείνεται για να συμπεριληφθούν και οι δόσεις που χάθηκαν.
H δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους φορολογούμενους με χρέη προ το Δημόσιο τα οποία έχουν ανασταλεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021 λόγω του lockdown. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα ρύθμιση των οφειλών τους από το Μάιο του 2021 με 12 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%. Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και δεν μπόρεσαν να τα εξυπηρετήσουν λόγω της πανδημίας. Πλέον, τα δάνεια αυτά μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων.
Στους χαμένους των εξαγγελιών περιλαμβάνονται όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον περασμένο Ιούνιο και μετά. Για αυτούς δεν ανακοινώθηκε κάποια ειδική ρύθμισης άρα η μόνη δυνατότητα που έχουν είναι να τα εντάξουν στην πάγια ρύθμιση 12 έως 24 δόσεων. Επίσης το οικονομικό επιτελείο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του εμπορικού κόσμου για ρύθμιση τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) σε 48 δόσεις που προβλέπει η πάγια ρύθμιση μόνο για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις ( κληρονομιά, έλεγχος…).
Ας δούμε αναλυτικά τις δυνατότητες ρύθμισης οφειλών δίνονται ανά περίπτωση:
Όσοι έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις
Για φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ισχύουν τα εξής ανάλογα με το είδος της ρύθμισης:
1. Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους και είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις και έχασε τη ρύθμιση μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο:
Αν δεν είναι σε αναστολή δόσεων τότε από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης. Για παράδειγμα φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την ενεργοποίηση των σχεδιαζόμενων διατάξεων «ξαναμπαίνει» στη ρύθμιση και θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
Αν είναι σε αναστολή δόσεων έως τις στις 30/4/2021, οι δόσεις που χάθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
2.Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια. Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Αν πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογούμενου- πληγέντα ή μη – ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, με τα ισχύοντα σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω του Lockdown
Την περίοδο του Lockdown οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις «πάγωσαν» και η περίοδος αναστολής καταβολής τους εκτείνεται έως τον Απρίλιο 2021. Φυσικά και νομικά πρόσωπα με αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.
Δάνεια με εγγύηση δημοσίου.
Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, φτάνει μέχρι και το 100%.
Νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μεσώ κορωνοϊού και εκτός Lockdown
Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 12 ή 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
χαμενοι του ολου παραλογισμου,ΕΙΝΑΙ αυτοι που λογω της 10ετους ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, δημιουργισαν ληξιπροθεσμες ωφειλες απο τον περασμενο ιουνιο.τρελλο ε?